Premiu din Ungaria pentru întreaga carieră pentru un actor al Teatrului Maghiar din Cluj

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Senkálszky Endre
Senkálszky Endre

Actorul Teatrului Maghiar de Stat din Cluj Senkálszky Endre va primi premiul pentru întreaga carieră din partea Breslei Criticilor de Teatru din Ungaria, ceremonia urmând să aibă loc în septembrie la Teatrul Naţional din Budapesta.

Teatrul Maghiar de Stat din Cluj, actorul Senkálszky Endre va primi premiul pentru întreaga carieră din partea Breslei Criticilor de Teatru din Ungaria. Distincţia îi va fi înmânată în 16 septembrie, la Teatrul Naţional din Budapesta.

Cu ocazia anunţării premiului, sâmbătă, la Budapesta, actorul Kocsis Pál a citit laudatio pentru Senkálszky Endre, scrisă de Tompa Gábor în 1989.

"Senkálszky a apreciat teatrul mai mult decât orice, în sens etic şi estetic, iar generaţia tânără ar avea de învăţat din «moralul său fanatic»", a scris Tompa Gábor în discursul despre actorul Teatrului Maghiar de Stat din Cluj şi citat de Mediafax. În finalul ceremoniei, Kakuts Ágnes şi criticul Nánay István au prezentat cariera lui Senkálszky Endre.

Senkálszky Endre s-a născut la Cluj-Napoca, în 2 octombrie, 1914. Între 1935-1937 a studiat la Şcoala de Artă Teatrală a lui Hetényi Elemér. El a lucrat la compania lui Szabadkai József, apoi la Compania lui Jódy Kámly, iar din 1939 a fost angajat al Teatrului Thália devenit ulterior Teatrul Maghiar de Stat din Cluj. Aici a fost director artistic şi director.

În 1977, artistul s-a pensionat, dar a jucat fără întreruperi, fiind membru onorific al Teatrului Maghiar de Stat din Cluj. Senkálszky a jucat în sute de spectacole şi a regizat câteva primind mai multe premii, printre care, în 2004, Premiul Uniter pentru întrega activitate. 

Cluj-Napoca



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite