Photo Romania Festival 2016, locul unde puteţi vedea în premieră imagini de la Colectiv, făcute de un supravieţuitor al tragediei

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Korniss Péter, câştigător al Premiului Memorial Joseph Pulitzer în 2004 - care se acordă în Ungaria, şi Colin Ford, fondatorul Muzeului Naţional de Fotografie, Film şi Televiziune din Marea Britanie, sunt doar doi dintre fotografii celebri care vin anul acesta la Photo Romania Festival. Evenimentul se desfăşoară la Cluj între 18 şi 22 mai.

A şasea ediţie a Photo Romania Festival aduce la Cluj fotografi premiaţi în lume, expoziţii în premieră, conferinţe, concerte şi workshop-uri dedicate fotografilor profesionişti şi amatori. Ediţia 2016 a festivalului se va desfăşura între 18 şi 22 mai, în mai multe spaţii din oraş.

Important. Poveşti din spatele obiectivului

Un eveniment care nu trebuie ratat la ediţia din acest an a Photo Romania Festival este Photo Stories, o serie de prezentări de tipul TED cu poveşti ale experienţelor prin care au trecut fotografi români şi străini, dar şi prezentarea unor tehnici sau genuri fotografice specifice. Doi dintre invitaţii de seamă care vor vorbi sunt Korniss Péter − câştigător al Premiului Memorial Joseph Pulitzer în 2004, care se acordă în Ungaria − şi Colin Ford, fondatorul Muzeului Naţional de Fotografie, Film şi Televiziune din Marea Britanie. 

Poveştile din spatele obiectivului vor fi spuse în zilele de 20 şi 21 mai, în amfiteatrul Universităţii Sapientia, de pe Calea Turzii, nr. 4. La Photo Stories se vor aborda teme variate, de la fotografia de nud până la poveştile transmedia, de la locul special al fotografiei de tip analog într-o lume digitală până la fotografia de concert şi de la colaj ca imagine şi obiect până la imaginile obţinute prin tehnica pinhole. 

Fotografi care îşi vor spune poveştile vin din 10 ţări ale Europei - Franţa, Serbia, Spania, Suedia, Slovacia, Italia, Marea Britanie, Ungaria, Grecia şi România. Artiştii fotografi vor fi prezenţi la Cluj în calitate de reprezentanţi ai unora dintre cele mai importante festivaluri de fotografie de pe continent.

photo romania fetsival cluj foto

Bebeluş în coş FOTO Iosif Berman

Special. Fotograf supravieţuitor al tragediei de la Colectiv

Un eveniment special al festivaluui este întâlnirea cu Miluţă Flueraş, la Photo Stories. Organizatorii spun că Flueraş este unul dintre cei mai valoroşi fotografi de concert români şi supravieţuitor al incendiului din Colectiv. Invitatul va discuta atât despre exerienţa sa de fotograf de concert, cât şi despre experienţa prin care a trecut în seara de 30 octombrie 2015, când fotografia concertul trupei Goodbye to Gravity.

Flueraş va prezenta, în premieră, fotografiile făcute în seara tragediei în cadrul unei expoziţii numite Taking my time to pay an homage.

Expoziţii. Fotografii în premieră din seara tragediei de la Colectiv. Iosif Berman, „Omul cu o mie de ochi”

„În fiecare an, secţiunea festivalului referitoare la Muzeul Fotografiei se concentrează pe un fotograf reprezentativ pentru istoria imaginii româneşti sau internaţionale. În anii precedenţi, s-a pus accent pe fotografi precum Art Shay sau Henri Cartier-Bresson în fotografia lui Victor Boldâr şi Andrei Pandele. Anul acesta am hotărât să aducem în atenţia publicului unul dintre cei mai mari fotografi pe care i-a avut România: Iosif Berman”, a declarat Sebastian Vaida, directorul artistic al Photo Romania, într-un comunicat.

Potrivit acestuia, Iosif Berman este unul dintre cei mai importanţi fotografi români din toate timpurile pe care Geo Bogza îl supranumea „omul cu o mie de ochi”. Berman s-a născut într-o familie de origine evreiască din Bucovina şi în perioada interbelică restabilea concepţia originară despre autenticitatea fotografiei în spaţiul românesc.

photo romania fetsival cluj foto

Fotografie făcută de Korniss Peter, câştigător al unui Premiu Pulitzer în 2004. Fotografia se numeşte La gară

Organizatorii mai spun că acesta poate fi considerat părintele imaginii de reportaj româneşti moderne. Expoziţia care îi este dedicată la Photo Romania Festival şi prezentarea care va fi susţinută de Cristian Graure în cadrul Photo Stories vor arăta aspecte puţin cunoscute ale creaţiei lui Iosif Berman.

Viaţă. Secretele unei fotografii de nuntă reuşite

Clujul se va transforma într-un centru naţional al fotografiei de nuntă şi un punct de întâlnire al managerilor festivalurilor europene la a doua ediţie a Wedding Stories, unul dintre cele mai importante evenimente dedicate fotografiei de nuntă din România. Conferinţa va avea loc pe 19 mai, la Universitatea Sapientia, iatr acolo vor participa cei mai valoroşi fotografi de nuntă din Europa - Fabio Mirulla, Marco Miglianti sau Mait Jüriado - câştigători a peste 45 de premii internaţionale în competiţiile de gen.

Un alt proiect care continuă anul acesta la Photo Romania Festival este Industry Days, care şi-a propus să aducă la Cluj reprezentanţii a 20 dintre cele mai importante festivaluri dedicate fotografiei din Europa.

photo romania fetsival cluj foto

Campanie. Pentru un muzeu al Imaginii

Pe strada Emil Racoviţă, la numărul 37, va fi noua casa Phoro Romania Festival. Acolo vor fi organizate expoziţii, concerte în aer liber şi dezbateri. Tot acolo se va amenaja o zonă de chill-out pentru vizitatorii festivalului se vor putea relaxa şi vor putea savura un pahar de vin în compania invitaţilor. 

”Proiectul nostru de înfiinţare a unui Muzeu al Imaginii a început acum patru ani, când am organizat o expoziţie temporară de aparatură fotografică la Muzeul de Istorie a Transilvaniei. O astfel de iniţiativă, însă, ar avea nevoie de o locaţie permanentă, care să asigure condiţiile necesare bunei desfăşurări a unor workshop-uri, proiecţii de film, conferinţe şi care, desigur, să fie un spaţiu expoziţional amenajat corespunzător”, a declarat Cătălin Balog Bellu, iniţiatorul Photo Romania Festival. Proiectul este susţinut de Beard Brothers, Webbits, Universitatea de Artă şi Design, Universitatea Sapientia şi UBB”.

Proiecţii de filme în Salina Turda

În cadrul festivalului se vor organiza proiecţii de film documentar - The Salt of the Earth, România sălbatică, Fascinaţia meşteşugului, Omul cu o mie de ochi sau Challenge Boundaries - în Salina Turda.

Un alt eveniment la care merită să mergeţi este Photo Romania 4 All, o expoziţie colectivă a celor mai buni fotografi români contemporani. La Cluj se va lansa, în premieră, un album cu acelaşi titlu.

Despre festival

Photo Romania Festival este organizat de Asociaţia Photo Romania. Prima ediţie a festivalului a avut loc în 2010. Proiectul Photo Romania 2016 este finanţat printr-un grant oferit de Norvegia, Islanda, Liechtenstein şi Guvernul României. Evenimentul e realizat cu sprijinul Primăriei şi Consiliul Local Cluj-Napoca.

Mai puteţi citi:

Sylvia Plachy, celebra fotografă şi mama lui Adrien Brody: „Succes e atunci când poţi să fii în viaţă ceea ce îţi doreşti să fii”

Cluj-NapocaPartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite