Pedagogul de şcoală nouă. Cum reuşeşte un profesor din Cluj „să trezească“ zeci de elevi explicându-le istoria pe viu FOTO VIDEO

0
Publicat:
Ultima actualizare:

„Dacă nu cunoşti un lucru, nu ai cum să îl iubeşti“ este deviza după care se ghidează un profesor de istorie din Cluj, care le predă elevilor săi lecţii pe viu, aplicate specificului oraşului în care trăiesc. Scopul său este să le dezvolte tinerilor cultura generală şi să le stimuleze curiozitatea pentru misterele istoriei.

Primăvara nu şi-a intrat pe deplin în drepturi, dar la Cluj-Napoca este o după-amiază plăcută şi îmbietoare. Profesorul Alexandru Vladimir Bogosavlievici (55 de ani), de la Colegiul Naţional „George Bariţiu“, îşi invită elevii, aşa cum a mai făcut de nenumărate ori, la o oră de istorie în aer liber, pe străzile cu un uriaş trecut 

medieval. 

Pasionat de istoria Clujului şi a Transilvaniei, „Bogo“, după cum îl alintă pe profesor colegii şi elevii, cutreieră frecvent oraşul alături de elevi de clasele IX-XI. Sunt trei grupuri, formate din adolescenţi înscrişi la cercul de istorie. În plus, mai ghidează şi un grup de elevi de clasa a XII-a care au ales ca ora opţională din program să fie cea referitoare la istoria oraşului în care trăiesc.
 

O dată pe săptămână, elevii descoperă lucruri neştiute despre pieţele, bisericile, monumentele şi clădirile care împânzesc Clujul.

„Mă axez pe ideile principale, de cultură generală. Pe treburi care-i interesează, nu de memorare a datelor. Poate nici 1% din ei nu vor fi istorici, dar e important să aibă o cultură generală, să aibă o cultură a Clujului. Trăiesc în oraşul ăsta, dar dacă nu-l respectă şi nu-l cunosc, nu au cum să-l iubească“, subliniază profesorul. Dascălul crede că lecţiile lui îi pot ajuta pe copii şi să epateze. „Când le vin prieteni în vizită, dacă vor să le arate ceva, nu-i duc numai în pub, ci le arată şi locurile acestea“, punctează Bogosavlievici.

Profesor Vladimir Bogosavlievici Colegiul George Baritiu Cluj


Reporterul „Adevărul“ a asitat la o astfel de lecţie a profesorului, în care obiectivul vizitat a fost Biserica „Sfântul Mihail“ din centrul Clujului, a doua cea mai mare biserică gotică din România, după cea din Braşov. Un grup compact de elevi l-a însoţit pe Bogo, iar profesorul a presărat drumul cu scurte istorisiri despre clădiri întâlnite pe traseu.

Dialog informal

Tinerii îi adresează întrebările spontan, fără să se formalizeze, iar profesorul nu ezită să le răspundă, într-un stil alert, pe înţelesul lor. Informaţiile furnizate de dascăl fac referire la aspecte fascinante, mai puţin ştiute chiar şi de către cunoscători. „În toată biserica erau statui, dar timp de aproape 200 de ani, din 1556 şi până în 1716, biserica a fost sub unitarieni, iar statuile au fost distruse. Aici era cimitir, s-au găsit o grămadă de rămăşiţe“, explică profesorul, pentru început. 

image


Ţine să le arate copiilor unul dintre cele mai impresionante lucruri care ţin de biserică, pictura originală, din secolele XIV-XV, care însă s-a distrus după ce biserica a intrat sub autoritatea protestanţilor de diferite confesiuni. „Matia, hai să-ţi arăt aici. Cum e la voi, în Italia, vezi picturile? Ele au fost acoperite cu var de protestanţi, de reformaţi. În 1956, când a fost o restaurare a bisericii, au descoperit aceste picturi. Asta e pictura originală. O să mă întrebaţi de ce n-a fost refăcută. Pentru că îţi trebuie tot un mare artist să refacă aceste fresce, îţi trebuie şi un istoric, să poată face comparaţiile, redarea să fie fidelă, nu e foarte uşor. Nu poate să vină orice zugrav şi să dea cu bidineaua“, adaugă Bogo.

Istorie pe viu cu profesorul Vladimir Bogosavlievici de la Colegiul George Baritiu Cluj

Intervenţiile elevilor sunt uneori stângace, trădând uşoara neatenţie. Când, după o explicaţie de jumătate de minut, elevul întreabă sec, cu privire la obiectul prezentat, „Şi aia de sus ce e?“, profesorul se vede nevoit să insereze un „mă“, trădând uşoara iritare: „Aia este stema, mă, blazonul. Un bastion, un turn şi un leu legat“, indică profesorul. Când ideea trebuie dusă la capăt nu-i plac întreruperile, însă în momentele de respiro întrebările sunt binevenite. 

De la istorie la spiritualitate

Lecţia profesorului atinge şi domenii conexe istoriei: „Ăsta e confesor“, explică el, pentru elevii care sunt de altă religie, mare parte ortodocşi. „Acolo e statuia sfântului Anton, dar Anton de Padova, nu sfântul Antonie care a înfiinţat călugăria. Aici trebuie să ţinem şi oră de religie să înţeleagă“, completează, glumeţ, cadrul didactic. Urmează o întrebare, iar răspunsul nu întârzie: „Cum se numesc acele geamuri?“. „Vitralii“, răspunde unul dintre elevi. „Ele sunt refăcute după 1900. Sunt realizate la Budapesta. Sigur, nu sunt cele originale“, le mai spune adolescenţilor profesorul de istorie. 

Scene de pe amvon

image


Explicaţiile profesorului pun în lumină detalii care pot trece nesesizate de privitorul copleşit de măreţia bisericii, dar care impresionează, odată observate. Este cazul amvonului baroc, considerat cel mai strălucit din Transilvania, sculptat în secolul al XVIII-lea peste unul vechi, de Nachtigall János şi Schuchbauer Antal. „Vedeţi mai multe scene din Noul Testament. Aici e Iisus în casa Martei şi Mariei, surorile lui Lazăr, cel pe care l-a înviat Iisus. De la numele lui Lazăr li se spunea atunci  spitalelor lazareturi“, explică Vladimir Bogosavlievici. 

Bustul lui Isaia, "mutra" lui Sigismund

Unul dintre lucrurile pe care profesorul-ghid ţine să le scoată la iveală este un mic bust al profetului Isaia „ascuns“ într-un colţ al înaltei bolte a bisericii: „În 1956, la reabilitarea bisericii, experţii au văzut că de fapt bustul e reprodus după «mutra» lui Sigismund de Luxemburg, care a ajutat foarte mult la construcţia acestei biserici, prin sponsorizări. Prin paralelisme, făcute cu portrete de Albrecht Durer, mare gravor, pictor şi sculptor german, şi-au dat seama că este fizionomia lui Sigismund de Luxemburg“, dezvăluie Vladimir Bogosavlievici.

Ceasul din turn şi ghiulele din zid

image

Profesorul nu omite să vorbească şi despre elementele „mainstream“ ale bisericii, explicând şi aici neobişnuitul. Este cazul ceasului din turnul bisericii, pe care îl văd toţi turiştii care ajung în Piaţa Unirii din centrul oraşului: „Vă puteţi uita şi să ziceţi: ce e cu ceasul ăsta, nu merge? Merge, însă spre deosebire de cum sunteţi obişnuiţi aici, manoşul mare arată ora şi cel mic minutele“, povesteşte el. Încă de la începutul periplului, copiii sunt foarte dornici de a vedea ghiulelele din zidul bisericii, pe care profesorul le-a promis că le va arăta. El le indică două conglomerate sferice din materie dură, nu foarte mari, care au izbit biserica în timpul unui asediu al Clujului la începutul secolului al XVII-lea şi care pot fi observate şi astăzi, „înfipte“ în zidul lateral, sudic, al bisericii.

Copiii, fascinaţi de lecţiile de istorie pe viu

Lecţia deschisă a profesorului se încheie după circa o oră. Elevii sunt încântaţi de orele pe viu ale profesorului: „E altceva atunci când vezi exact lucrurile despre care ţi se vorbeşte la şcoală, altcumva înţelegi“, spune Matia, un elev italian, care învaţă la profilul italiană al liceului. ;

image

 

„Clujul văzut şi nevăzut“

Profesorul Alexandru Vladimir Bogosavlievici predă istoria atât la liceu, cât şi la gimnaziu, la Colegiul Naţional „George Bariţiu“ din Cluj-Napoca, din 2010. Până atunci a predat la Şcoala „David Prodan“. Profesorul este un pasionat de istoria locală a Clujului şi a Transilvaniei, a publicat diferite articole pe această temă, dar şi un volum bilingv: „Clujul văzut şi nevăzut / Cluj, seen and unseen“ (editura Mega), care a apărut deja în ediţia a II-a în 2014.

Cluj-NapocaPartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite