Oraș din România, premiat de UE, alături de Madrid și Stockholm, pentru planurile de tranziție la „verde”

0
Publicat:

Cluj-Napoca, alături de alte 9 orașe europene, a primit eticheta misiunii UE pentru orașe inteligente și neutre din punct de vedere climatic. Este o recunoaștere a planurilor orașelor de a deveni neutre din punct de vedere climatic.

Ceremonia de decernare a avut loc la Bruxelles. FOTO: Arhiva Emil Boc
Ceremonia de decernare a avut loc la Bruxelles. FOTO: Arhiva Emil Boc

Eticheta misiunii UE este o etapă importantă, deoarece este o recunoaștere a planurilor orașelor de a deveni neutre din punct de vedere climatic începând deja din 2030 și vizează facilitarea accesului la fonduri publice și private în vederea îndeplinirii acestui obiectiv. Un număr de 100 de orașe s-au înscris în competiție.

Orașele care au primit eticheta sunt: Cluj-Napoca (România), Sønderborg (Danemarca), Mannheim (Germania), Madrid, Valencia, Valladolid, Vitoria-Gasteiz și Zaragoza (Spania), Klagenfurt (Austria) și Stockholm (Suedia).

În anul 2022, Municipiul Cluj-Napoca a fost selectat în cadrul Misiunii Comisiei Europene „100 de orașe inteligente și neutre din punct de vedere climatic până în 2030”, asumându-și direcția clară de accelerare a neutralității climatice.

Obiectivele privind tranziția verde au fost transpuse în documentele CCC - Climate City Contract, care au fost înaintate spre evaluare către Comisia Europeană în luna martie a acestui an.

„O recunoaștere a eforturilor orașului de a gândi un plan complex pentru tranziția verde”

În urma procesului de revizuire a documentelor depuse, Comisia Europeană a validat Planul de Acțiune Climatică Cluj-Napoca 2030, iar Municipiul Cluj-Napoca a primit eticheta Misiunii.

„EU Mission Label" este o recunoaștere a eforturilor orașului de a gândi un plan complex pentru tranziția verde și o validare a acțiunilor și proiectelor pe care municipalitatea clujeană le derulează.

Eticheta Misiunii are rolul de a facilita accesul Municipiului Cluj-Napoca la finanțările europene, naționale și regionale, dar și la investițiile private.

Elaborarea acestor documente a fost un efort comun, un proces ce a implicat peste 20 de actori locali și care a urmat cu atenție recomandările Comisiei Europene - prin city advisors desemnați pentru Cluj-Napoca. Procesul a beneficiat de suportul tehnic și implicarea semnificativă a experților Băncii Mondiale.

„Eticheta nu e doar simbolică”

Această implicare consistentă a ecosistemului clujean și preocuparea constantă a cetățenilor pentru calitatea proiectelor municipalității - sunt factori care subliniază importanța acestui demers și au fost apreciați la nivelul Comisiei Europene. De asemenea, formarea Cluj-Napoca 2030 Net Zero City Coalition, care va funcționa sub umbrela Centrului de Inovare și Imaginație Civică, este un loc în care cei interesați pot consulta și discuta mai aplicat despre documentele CCC.

„Felicit autoritățile din Cluj Napoca pentru strategia și planurile propuse în cadrul Misiunii UE pentru orașe inteligente și neutre din punctul de vedere al impactului asupra climei. Pe baza acestei propuneri, Clujul a primit eticheta de “Oraș al misiunii UE”, confirmând angajamentul autorităților locale pentru o dezvoltare sustenabilă a orașului. Eticheta nu e doar simbolică, ci înseamnă și facilitarea accesului la finanțări pentru proiectele cuprinse în planurile depuse la Comisia Europeană”, a declarat Adina Vălean, comisarul pentru transporturi.

Cluj-Napoca



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite