O nouă „plăcuţă” controversată la statuia lui Matia Corvin

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Comitetul de Iniţiativă Bolyai a lipit, ieri dimineaţă, peste plăcuţa ce  redă un citat din Nicolae Iorga, o nouă inscripţie din plastic, care prezintă figurile secundare ale grupului statuar.

Scandalul plăcuţelor din zona grupului statuar Matei Corvin a fost reaprins după ce peste plăcuţa care redă un citat din Nicolae Iorga a fost lipită, ieri dimineaţă, în jurul orei 6.30, o nouă inscripţie, din plastic. Plăcuţa nouă, care conţinea un text de prezentare a figurilor secundare ale grupului statuar, a fost lipită de către reprezentanţi ai Comitetului de Iniţiativă Bolyai (CIB). CIB este un grup de cadre didactice de la Universitatea Babeş-Bolyai care a cerut ,în 2006, reinfiinţarea unei universităţi maghiare de stat.

„Figurile secundare ale statuii de la stânga la dreapta: Balász Magyar şi Pál Kinizsi, căpitani, István Báthori, voievod al Transilvaniei şi István Szapolyai, guvernatorul Vienei. În bătălia victorioasă de la Vaslui în anul 1475 împotriva otomanilor, Ştefan Cel Mare a fost sprijinit de trupele secuieşti conduse de Balázs Magyar", a fost textul inscripţionat, în română, maghiară, germană şi engleză de către Comitetul de Iniţiativă Bolyai.

Citeşte mâine dimineaţă, în „Adevărul de Cluj-Napoca“, mai multe detalii despre incident.

Cluj-Napoca



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite