Numele fostului mitropolit al Clujului, propus atribuirii Casei de Cultură a Studenţilor

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Deputatul Mircia Giurgiu şi directorul Direcţiei Judeţene de Cultură Cluj, Leonard Horvath, vor propune Primăriei Cluj-Napoca atribuirea numelui fostului mitropolit al Clujului Bartolomeu Valeriu Anania Casei de Cultură a Studenţilor (CCS) din municipiu.

"Voi propune Primăriei Cluj-Napoca, împreună cu directorul Direcţiei de Cultură Cluj, Leonard Horvath, atribuirea numelui Bartolomeu Valeriu Anania Casei de Cultură a Studenţilor (CCS) din municipiu. Săptămâna viitoare vom solicita şi acordul Mitropoliei Clujului pentru acest demers. De asemenea, vom propune şi acordarea numelui Papei Ioan Paul al II-lea Pieţei Karl Liebnecht din oraş şi vom cere şi acordul Eparhiei Greco-Catolice de Cluj-Gherla", a declarat Giurgiu.

Potrivit lui Leonard Horvath, Casa de Cultură a Studenţilor merită să poarte numele fostului mitropolit al Clujului IPS Bartolomeu, în condiţiile în care, în tinereţe, Valeriu Anania a fost preşedintele Societăţii studenţeşti "Petru Maior", funcţie din care a condus în 1946 greva studenţească din Cluj.

"Mitropolitul Clujului a fost şi un remarcabil om de cultură şi a semnat numeroase opere literare sub numele Valeriu Anania", a declarat Horvath.

El a precizat că municipalitatea ar trebui să schimbe şi denumirea Pieţei Karl Liebnecht, deoarece aceasta poartă numele unui fost socialist german, care a editat revista "Steagul Roşu" şi a fost fondatorul Partidului Comunist German, neavând nicio legătură cu Cluj-Napoca.

"Trebuie ca această piaţă să poarte numele Papei Ioan Paul al II-lea, din respect pentru fostul Suveran Pontif, care a fost primul papă care a vizitat România, dorinţa iniţială a acestuia fiind să viziteze Clujul, nu Bucureştiul", a mai spus Horvath.

Propunerile vor fi transmise Primăriei Cluj-Napoca până la sfârşitul săptămânii viitoare.

Cluj-NapocaPartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite