Musicalul „Vrăjitorul din Oz“ se joacă în premieră la Teatrul Maghiar de Stat

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Spectacolul are premiera în data de 9 martie. FOTO: vajdasag.eu
Spectacolul are premiera în data de 9 martie. FOTO: vajdasag.eu

Spectacolul „Vrăjitorul din Oz", un musical în regia lui Zoltán Puskás, va avea premiera, în data de 9 martie, la Teatrul Maghiar de Stat din Cluj-Napoca.

Regizorul musicalului „Vrăjitorul din Oz", Zoltán Puskás, a declarat, marţi, într-o conferinţă de presă, că spectacolul se adresează tuturor vârstelor. „În urmă cu câţiva ani, am montat «Vrăjitorul din Oz» în Teatrul din Novi Sad, unde s-a născut un spectacol pentru copii. La Cluj am încercat să formulăm alte idei, să vorbim despre alte probleme şi actorii au fost parteneri în procesul de creaţie", a spus regizorul, citat de Mediafax.

Regizorul a adăugat că, la spectacolul de la Cluj, coregrafia va fi total diferită de cea din Novi Sad. „Vreau să vorbesc despre existenţele decăzute, care trăiesc în jurul nostru, dar pe care nu le observăm. În aceeaşi timp, spectacolul va avea şi un aspect politic. Pentru mine, «Vrăjitorul din Oz» este şi povestea călătoriei unui om, şi povestea dezvoltării mentale, a renunţării la vicii", a spus Zoltán Puskás.

El a mărturisit că montarea spectacolelor pentru copii i se pare cea mai grea. „Copiii sunt un public pur, sincer, fără convenţii, care sunt critici severi în sensul pozitiv al cuvântului. Trebuie să-i cunoaştem şi să-i respectăm, însă în aceeaşi timp este obligaţia noastră să îi educăm prin spectacolele care li se adresează. Nu-mi place când politica actuală ocupă un loc prea important în teatru, dar cred că, într-un mod subtil, putem să vorbim despre probleme politice şi într-un spectacol pentru copii. Adulţii o să observe momentele, simbolurile subtile şi în acest fel spectacolul le va dărui mai mult. Pentru copii este important ca spectacolul să îi captiveze, să îi distreze, însă nu trebuie să tratăm piesele pentru copii ca nişte banalităţi, fiindcă copiii nu sunt proşti. Este important ca spectacolul să aibă intenţii educative, să ofere copiilor ceva de gândit şi, dacă numai doi copii vor sta pe gânduri, creatorii au avut succes", a spus regizorul.

Directorul artistic al Teatrului Maghiar de Stat din Cluj, András Visky, a adăugat că scopul acestei instituţii este să prezinte cel puţin un spectacol pentru copii în fiecare stagiune. „Dorim să creăm spectacole pentru întreaga familie, unde nici pentru părinţi nu este un sacrificiu să îi ducă pe copii la teatru", a declarat el, adăugând că musicalul este genul teatral care se adresează cel mai direct copiilor.

Adaptarea textului a fost realizată de Tibor Zalán, muzica a fost compusă de Andres Mariano Ortega şi Ervin Erős, coregrafia a fost realizată de Ildikó Gyenes, iar costumele de Andrea Ledenyák.

Premiera spectacolului va avea loc în 9 martie, de la ora 20.00.

Cluj-Napoca


Ultimele știri
Cele mai citite

Partenerii noștri