Ministrul Boloș: Metroul va face din Cluj al doilea oraş cu un milion de locuitori din România

0
0

Metroul din Cluj, un proiect finanțat din PNNR, va deschide posibilitatea orașului de a trece de un milion de locuitori, a susținut Marcel Boloş, ministrul fondurilor europene. Astfel, nu vom mai avea totul concentrat la Bucureşti, a mai spus Boloș.

Bucureștiul este singura localitate din România care are, deocamdată, metrou. FOTO: Adevărul
Bucureștiul este singura localitate din România care are, deocamdată, metrou. FOTO: Adevărul
„PNRR include şi investiţii în metrou, o componentă importantă pentru cel din Bucureşti dar şi pentru Cluj. Clujul va fi primul oraş din România care are sarcina dificilă de a implementa proiectul de metrou, care va face din Cluj o localitate cu un potenţial de peste 1 milion de locuitori, astfel încât să nu mai avem totul concentrat la Bucureşti“,

a spus, conform ZF, Marcel Boloş, ministrul fondurilor europene, în cadrul evenimentului Misiunea 2030 – Drumul României către un transport verde, eveniment realizat de Confederaţia Patronală Concordia.

„Concordia” a lansat studiul Viito­rul Transportului, realizat de la Deloitte, ce repre­zintă prima foaie de parcurs pentru atingerea obiecti­velor pentru a respecta cerinţele planului Fit for 55 şi reducerea la zero a emisiilor de dioxid de carbon până în 2050.

Construcţia metroului din Cluj va transforma radical centrul regional şi va permite creşterea de aproape trei ori a populaţiei oraşului în condiţiile în care oamenii se vor deplasa mai uşor şi mai rapid dintr-un capăt în celălălt, a mai precizat ministrul.

Zona metropolitană a Clujului are circa 410.000 de locuitori, însă din cauza reliefului oraşul are o zonă li­mi­tată unde se poate extinde, iar creşterea populaţiei pune o presiune tot mai mare pe transportul în comun şi pe infrastructura rutieră.

Metroul din Cluj - simulare realizată de Primăria Cluj-Napoca. FOTO: Primăria Cluj-Napoca
Metroul din Cluj - simulare realizată de Primăria Cluj-Napoca. FOTO: Primăria Cluj-Napoca

Licitație suspendată

Primăria Cluj-Napoca a decis suspendarea temporară a proiectului metroului, din luna august, pentru a actualiza indicatorii licitaţiei, în condiţiile în care costurile materialelor de construcţii au crescut foarte mult în 2022 din cauza inflaţiei şi conflictului din Ucraina.

Această operațiune este necesară în vederea actualizării costului de realizare a Metroului, raportat la creșterea accelerată a prețurilor la materiale de construcții din ultima perioadă. Precizăm faptul că indicatorii tehnico-economici cu privire la metrou au fost aprobați prin Hotărâre de Guvern la sfârșitul anului 2021”, se arată într-o precizare a Primăriei. 

Primăria a mai precizat că în ultimele  zile a primit 3 scrisori de informare de la firme interesate de realizarea Metroului de la Cluj și care ne-au precizat că nu se pot încadra cu oferta în valoarea estimată.

„Precizăm faptul că aceste firme au realizat multiple lucrări de metrou în capitale și orașe ale Uniunii Europene.  Pentru a nu anula licitația, care ar fi presupus cel puțin 6 luni de amânare a proiectului, am decis utilizarea procedurii de actualizare a indicatorilor tehnico-economici, cu sprijinul Ministerului Transporturilor și al Guvernului României”, arată municipalitatea.

Procedura de achiziție va fi continuată imediat după actualizarea, prin hotărâre de Guvern, a indicatorilor tehnico-economici.

Soluția stabilită asigură continuarea proiectului în cadrul PNRR, a transmis municipalitatea.

Cluj-Napoca


Ultimele știri
Cele mai citite