Mihai Şora: „Nu poţi să-ţi vezi liniştit de viaţa şi de treburile tale când o grupare mafiotă acaparează viitorul unei ţări”

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Filosoful Mihai Şora a mulţumit într-o postare pe Facebook celor care au protestat în Piaţa Victoriei din Bucureşti şi în celelalte oraşe din ţară. El a îndemnat oamenii să nu se resemneze în faţa „grupării mafiote care acaparează, una după alta, instituţiile statului, istoria, viitorul şi simbolurile unei ţări”.

O hartă a României înecată în roşu. Este desenul postat astăzi de Mihai Şora pe Facebook la care a adăugat un mesaj: 

„Dragi prieteni,

mă urmăreşte, de ieri, această imagine. 


Am mai arătat-o aici, dar acum o găsesc şi mai tragică: pare mobilă, cu linia roşie care urcă, tot urcă....

Nu există salvare individuală, oameni buni! 
 

Nu poţi să-ţi vezi liniştit de viaţa şi de treburile tale când o grupare mafiotă acaparează, una după alta, instituţiile statului, istoria, viitorul şi simbolurile unei ţări: le deturnează, le prinde în malaxorul ei implacabil, contând tocmai pe lehamitea şi resemnarea celor mai inteligenţi şi mai instruiţi. Contând, mai cu seamă, pe faptul că cei oneşti şi harnici vor întoarce – dezgustaţi – spatele, vor părăsi ţara şi orice formă de protest.

Imagine indisponibilă

Desen realizat de Mihai şi Luiza Şora. FOTO: Arhivă personală/Mihai Şora

Am simţit pe pielea mea, odinioară, neputinţa disperată; ştiu ce înseamnă să fii confiscat de o Putere, cu cizma pe grumaz şi un căluş în gură, să fii arestat, să nu poţi vorbi liber, să nu poţi face zece paşi fără un securist pe urmele tale, să-ţi fie, ani de-a rândul, ascultat telefonul, interceptată corespondenţa, să fii turnat de cine nu te-ai aştepta, să-ţi fie recrutat de către Securitate copilul minor şi folosit împotriva ta. Ştiu, aşadar, cum arată răul şi cum poate evolua: chiar şi atunci când el întrebuinţează cuvinte ca „adevăr“, „bine“, „frumos“ ori îmbracă o arătoasă ie.

Dar voi sunteţi (încă) liberi şi puteţi protesta.

Le mulţumesc celor care au ieşit ieri în Piaţa Victoriei din Bucureşti şi în celelalte oraşe.

M-au mişcat multe lucruri, începând cu strângerile de mână şi chipurile încrezătoare ale oamenilor; m-au emoţionat tinerii care adunau semnături pentru „Fără penali în funcţii publice“; un tată cu doi copii care mi-a spus că ar putea oricând pleca din ţară, dar nu şi-ar găsi nici liniştea, nici fericirea ştiind ce lasă în urmă; o doamnă spunând că ne cunoaştem de la Roşia Montană....

Şi m-a mişcat, la întoarcere, puţin după miezul nopţii, un tânăr care a coborât de pe bicicletă, să schimbăm câteva cuvinte; bicicleta avea un scăunel de copil în spate: al micuţului Matei pe care, spunea tânărul, l-am întâlnit deja, în împrejurări similare. Între timp, Matei a crescut. A mai trecut un an: suntem câteva mii de suflete şi – într-un fel oarecare – am devenit o familie.”

Citeşte şi

UPDATE VIDEO Protest la Cluj: „Dăncilă, nu uita, azi îţi vrem demisia!“, „PSD, ciuma roşie“

Protest în Piaţa Victoriei şi în ţară. Nou conflict cu jandarmii în faţa Guvernului: manifestanţii le-au strigat „sclavi“

Cluj-Napoca



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite