Metroul clujean a rămas fără bani europeni. Se mai face cel mai mare proiect de infrastructură din România?
0Metroul clujean a rămas fără fondurile din PNRR, iar finanțarea este la mâna Guvernului. Analistul politic George Jiglău a vorbit despre soarta metroului în contextul mai multor scenarii ale alegerilor care urmează. Este inevitabil ca proiectul să întârzie câțiva ani, spune el, dar este optimist.

Premierul Marcel Ciolacu a confirmat, zilele trecute, că metroul de la Cluj a pierdut finanțarea europeană din PNRR, de unde ar fi urmat să obțină 300 de milioane de euro, din cele 2,1 miliarde de euro cât costă întregul proiect.
Primarul Emil Boc nu a infirmat declarația prim-ministrului, dar a precizat că proiectul metroului continuă și lucrările vor începe din toamnă.
Situația este delicată mai ales pentru PNL, în contextul în care vin alegerile parlamentare și prezidențiale.
Dacă se va ajunge la situația opririi lucrărilor, imaginea lui Emil Boc, unul dintre cei mai importanți lideri liberali dar și imaginea PNL-ului vor avea de suferit.
Metroul a fost una dintre promisiunile principale ale lui Boc în campania electorală. S-au tăiat panglici împreună cu cei mai importanți lideri ai momentului: premierul Marcel Ciolacu, președintele PNL – Nicolae Ciucă, ministrul Transporturilor – Sorin Grindeanu etc. Dacă se va dovedi doar un alt proiect promis și nerealizat, efectele negative asupra liberalilor ar putea fi devastatoare.
Deocamdată, atât Marcel Ciolacu, cât și Emil Boc au același mesaj: chiar dacă nu mai există finanțare europeană, metroul se va face. Fiind campanie electorală, orice alte declarații s-ar dovedi sinucigașe pentru ambii politicieni.
Întrebarea care se pune acum este „în ce măsură lucrările la metroul clujean vor continua fără finațarea europeană?”.
Practic, finanțarea metroului va depinde doar de fondurile pe care le va aloca Guvernul respectiv pe alte soluții de finanțare europeană, pe care tot guvernul le va gestiona.
„Adevărul” a încercat să afle ce se va întâmpla cu metroul după alegerile parlamentare și prezidențiale, în contextul în care metroul clujean care este, conform declarațiilor ministrului Transporturilor, Sorin Grindeanu - cel mai mare contract de finanțare din ultimii 30 de ani al ministerului- va fi la „mâna” Guvernului.
„E inevitabil să fie întârzieri de ani de zile”
Lectorul universitar şi analistul politic George Jiglău, preşedintele Centrului pentru Studierea Democraţiei din cadrul UBB, a analizat posibilele scenarii.
Jiglău este de părere că acest tip de impas a fost un risc asumat de Emil Boc: „Adică în momentul în care ai un proiect de asemenea amploare, e clar că nu te poți baza pe o singură sursă de finanțare, fie și ea generoasă cum sunt banii europeni.”
A doua chestiune pe care o subliniază analistul este că un proiect de genul ăsta niciodată nu se termină exact cum așa cum este pe hârtie, la timp, fără probleme.
„De aici încolo, sigur, sperăm să nu fie o întârziere foarte mare, dar e clar că probabil va fi ceva de ordinul unor ani. Eu cred că Emil Boc are instrumentele necesare, la nivel de discurs, ca să justifice faptul că apar aceste întârzieri care mie mi se pare că vor fi inevitabile”, a precizat el.
Analistul interpretează în această cheie, ultimele declarații ale primarului care a susținut „să nu ne facem griji că metroul se face cu siguranță”.
„Oricum, pentru el este mult prea târziu să se mai dea înapoi și, din nou, cred că a știut care sunt riscurile care vor apărea mai devreme sau mai târziu”, a explicat analistul.
PNL este inevitabil unei guvernări de coaliție
Jiglău crede că alegerile care urmează în perioada următoare nu vor pune în pericol proiectul metroului.
„Mie mi se pare că PNL-ul în momentul ăsta este oarecum inevitabil unei guvernări. Nu prea pot să-mi imaginez cum ar putea să arate acum o guvernare fără PNL într-o coaliție după decembrie”, opinează el și subliniază că-și bazează afirmație pe speranța că PSD nu va face o alianță cu AUR.
Cel mai convenabil pentru liberali ar fi continuarea guvernării PSD-PNL, spune Jiglău.
O altă variantă ar fi, conform lui, o coaliție PNL-USR-UDMR.
„Acestea sunt cele două variante pe care le văd. Asta nu deoarece PNL ar fi un partid care o duce bine după toate criteriile la care m-aș putea uita. E acolo la un 20% și are șanse relativ minime cu candidatul la turul II al prezidențialelor la cum arată lucrurile acum și șanse slabe să câștige turul II. Dar pentru că îi ajută soarta și așa s-au întâmplat lucrurile în politica românească, mi se pare că sunt oarecum inevitabili unei guvernări de coaliție”, explică Jiglău.
Metroul, pe masa negocierilor politice
Fiind o guvernare de coaliție, bineînțeles că se va negocia destul de punctual, în termen de priorități, persoane, bani, alocări ș.a.m.d., arată analistul.
„La o negociere de genul acesta e clar că un proiect de asemenea amploare, care este cred cel mai bănos pe care-l are un primar PNL e inevitabil că se va discuta despre el. Metroul va fi la masa negocierilor, categoric. N-are cum să nu fie, la câți bani sunt prinși acolo”, detaliază el.
În plus de asta, Emil Boc este un personaj cu influență în PNL și nu poate fi ocolit la negocieri, completează analistul.
„Sunt destul de sigur că el are capacitatea necesară să aducă argumentele necesare și să aibă capacitatea, într-o eventuală coaliție, oricare ar fi ea, să împingă metroul pe lista priorităților”, a concluzionat cadrul didactic.
Sigur, metroul va putea fi folosit și ca potențial instrument de șantaj, explică el. „În funcție de cum vor merge lucrurile în coaliție la un moment dat e posibil să îi fie mai bine sau mai puțin bine metroului, ca urmare a faptului că e prins într-un astfel de aranjament” – spune Jiglău.
Într-o eventuală criză a coaliției e posibil să se intre într-un impas. „Vor fi probabil întârzieri, dar cumva situația se va debloca și lucrările se vor relua”.
Concluzia lui Jiglău este una optimistă: „mi-e foarte greu să cred că odată pornit bulgărele acesta de zăpadă se va bloca în chestiuni financiare de natură tehnică-politică, chiar dacă vorbim despre sume mari de bani. Acestea vor întârzia proiectul, dar nu cred că având în vedere care e poziția PNL-ului și a lui Emil Boc în PNL nu cred că proiectul va putea fi blocat pentru totdeauna”.
Boc: „Dacă pisica prinde șoareci, nu mă interesează dacă este albă sau e neagră”
„Este problema cu metroul de la Cluj, unde de asemenea căutăm o abordare comună. (...) Împreună cu ministrul Boloş am început deja demersurile de a găsi altă cale de a finanţa metroul de la Cluj. Metroul de la Cluj nu se făcea cu 300 de milioane cât veneau din PNRR, metroul de la Cluj costă peste două miliarde, deci oricum aveam nevoie de o sumă mai mare”, a spus Ciolacu.
El a precizat că ar exista o sursă alternativă - aproximativ 4,5 miliarde din certificate verzi. „Și acolo încercăm să introducem metroul, pentru că este transport verde”.
Primarul Clujului, Emil Boc, nu l-a contrazis pe premier. El a susținut că Primăria nu e parte la discuțiile cu Comisia Europeană, așa că nu știe mai multe decât liderul socia-democrat Marcel Ciolacu.
„Dacă pisica prinde șoareci, nu mă interesează dacă este albă sau e neagră”, a explicat el la o emisiune online, în stilul caracteristic, încercând să dea asigurări că dacă banii nu vin din PNRR, vor veni din altă sursă, dar că metroul se va face.
„Pot să vă spun că licitația a fost validată de toate autoritățile statului român și de aceea s-a semnat contractul de finanțare și de aceea lucrările sunt în derulare. Ceea ce este însă din nou foarte important, metroul are contract de finanțare și lucrările sunt în derulare. Din toamnă vin cârtițele”, a concluzionat Boc.