Măşti şi costume rituale de odinioară din Ardeal. Expoziţia a atras mii de priviri la carnavalul de la Veneţia

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Prima expoziţie din acest an a Muzeului Etnografic al Transilvaniei este una dedicată tradiţiilor de iarnă: „Ciclul sărbătorilor de iarnă: măşti şi costume rituale”. Aceeaşi expoziţie a fost prezentată acum doi ani la Veneţia şi a atras privirile a mii de oameni.

Vernisajul celei mai noi expoziţii a Muzeului Etnografic al Transilvaniei din Cluj are loc miercuri, 11 ianuarie 2017, de la ora 13, la sediul central al insituţiei de pe strada Memorandumului nr. 21. Iubitorii tradiţiei sunt invitaţi la expoziţiei „Ciclul sărbătorilor de iarnă: măşti şi costume rituale”.

„Vestimentaţia de mascare, caracteristică acestor obiceiuri, era prezentă la toate etniile transilvănene. Practicile erau grupate la Crăciun şi Anul Nou în mediul românesc şi la aşa-numitul Fărşang, sărbătorit anterior Lăsării de Sec preponderent de către comunităţile maghiare şi săseşti. Puternicul substrat ceremonial şi social al acestor obiceiuri explică conservarea lor – în grade diferite – şi în actualul context cultural rural, constituind şi în prezent un prilej aparte de trăire comunitară. Este motivul pentru care expoziţia propune, prin intermediul unor artefacte şi a unor materiale vizuale - filme, fotografii de arhivă şi contemporane -, câteva repere semnificative prin care prezentul se racordează la trecutul tradiţional“, explică organizatorii manifestării.

Expoziţia a fost prezentată la Veneţia, în timpul Carnavalului din anul 2015 şi a atras peste 6.000 de vizitatori. 

Măştile şi costumele pot fi vizitate în intervalul 11-31 ianuarie 2017, de miercuri până duminică, între orele 10.00 şi 18.00.

Mai puteţi citi:

Creaturi tămăduitoare. Expoziţie inedită despre ingredientele din animale care se vindeau în vechile farmacii din Transilvania

Cluj-NapocaPartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite