Marşul Haosului Imobiliar: protest faţă de investiţiile imobiliare de la marginea „celei mai bântuite păduri din lume”

0
Publicat:
Ultima actualizare:
În pădurea bântuită a apăut un drum ilegal. FOTO: SOS
În pădurea bântuită a apăut un drum ilegal. FOTO: SOS

Clujenii sunt aşteptaţi sâmbătă, de la ora 11.00, la Muzeul Satului, la un protest faţă de „drumurile ilegale şi investiţiile imobiliare cu iz penal” de la marginea pădurii Hoia, cunoscută drept „cea mai bântuită pădure din lume”, conform unui top publicat pe site-ul BBC.

„Marşul Haosului Imobiliar” a fost iniţiat de fostul parlamentar Adrian Dohotaru, care a găsit în pădurea Hoia un drum ilegal pe care urmează să circule betonierele ce vor fi folosite la construirea unui ansamblu imobiliar chiar la marginea pădurii. 

Pădurea Hoia-Baciu, de la marginea nord-vestică a oraşului Cluj-Napoca, a apărut în ultimii ani în diverse topuri ale „celor mai bântuite” păduri sau locuri din lume. Un top al jurnaliştilor de la BBC, publicat într-un articol din 2013, este cel care a adus cea mai mare notorietate pădurii. Numeroase echipe de televiziune din străinătate, ca ABC şi Travel, au venit pentru filmări aici. Actorul Nicolas Cage, care a filmat în 2010 în România, a vizitat şi el pădurea. 

În ultimii ani, însă o parte din pădure a fost cumpărată de dezvoltatorii imobiliari, care intenţionează să realizeze aici mai multe ansambluri de blocuri. 

„Dacă nu era scandal public, şeful Ocolului Silvic se încăpăţâna să ne spună că drumul spre şantier e în regulă”

Redăm mia jos conţinutul scrisorii deschise

„Dragi clujeni,

ne întâlnim sâmbătă, 20 martie, la protest, ora 11, la Muzeul Satului, ca să apărăm Pădurea Hoia-Baciu de drumuri ilegale şi de investiţii imobiliare haotice cu iz penal în buza pădurii.

Drumul pietruit e de la Muzeul Satului până deasupra străzii Uliului şi ulterior drumul de pământ e lărgit până în Floreşti pentru utilajele de şantier şi pentru trafic auto care distrug un plămân verde al Clujului, la nivel metropolitan. Vezi harta pentru detalii.

Dacă nu era scandal public, şeful Ocolului Silvic se încăpăţâna să ne spună că drumul spre şantier e în regulă. Asta fără să ne spună de unde ştie atâtea detalii despre şantier pentru că datele despre cele 5 blocuri de 10 niveluri deasupra Donath Park nu sunt publice. 

Ce e public în mod clar e că drumul este pe teritoriul Cluj-Napoca. Totuşi, primarul Emil Boc zice că s-ar putea să ţină de comuna Baciu. De ce ne induce în eroare şi îşi declină responsabilitatea? Pentru ca Clujul să rămână un haos imobiliar, un oraş pentru profit, nu pentru locuit?

De ce nu intervine preşedintele Consiliului Judeţean, Alin Tişe, din moment ce drumul de şantier dă într-o alee pietonală propusă de Consiliul Judeţean la extinderea Muzeului Etnografic? Credeţi că drumuri pe câţiva km şi ansambluri imobiliare de 10 etaje, despre care nimeni nu oferă date, se fac fără suportul tacit, dacă nu explicit, al administraţiilor PNL din judeţ? 

Am cerut primarului Pivariu din Floreşti să ne arate autorizaţia de construire, transparenţă necesară pentru ca Floreştiul să se dezvolte mai puţin haotic. De ce nu arată autorizaţia şi ne atacă tot pe noi, iubitorii pădurii?

Nicio autoritate nu intervine pentru că spune că drumul nu e în proprietatea sa. În interesul cui e acest haos administrativ?

Am cerut printr-o sesizare către Prefect să atace în contencios administrativ autorizaţia de construire a ansamblului imobiliar pe motiv că a expirat Planul Urbanistic Zonal care stă la baza sa. Am cerut primarului Emil Boc să facă pe bune o pădure parc, cum a declarat că vrea în trecut, la presiunea societăţii civile, nu o pădure cu trafic auto prin ea.

Acum vă cerem vouă, clujenilor, celor peste 10.000 care aţi semnat petiţia, dar şi celor care nu aţi semnat-o, să ieşim acum, în al 24-lea ceas, să apărăm pădurea, să cerem autorităţilor să renunţe la drumul de şantier şi pentru trafic auto prin mijlocul ei, să renunţe la dezvoltarea imobiliară haotică.

Vom parcurge în marş Drumul Haosului Imobiliar păstrând regulile de distanţare socială, sâmbătă, 20 martie, ora 11, cu întâlnire la Muzeu. E un marş prietenos cu copiii, eu vin cu copiii, deci mergem în ritm domol. Am copilărit în Hoia, vreau ca şi ei să copilărească în pădurile Clujului ca să înţeleagă importanţa naturii în contextul schimbărilor climatice datorate omului. Dacă ai ritm mai alert sau programul tău nu-ţi permite să stai până la 12.30 cu noi, hai cu bicicleta, hai în alergare, hai în drumeţie şi stai strict la întâlnirea de la muzeu până la 11.30, apoi mergi în ritmul tău.

Dă mai departe petiţia câtorva prieteni, dacă nu ai făcut-o până acum. Hai să ne dublăm numărul ca să fie imposibil autorităţilor să ne mai ignore: 

Cu prietenie,

Adi Dohotaru

dir. ex. Societatea Organizată Sustenabil 

#soshoia”

Cluj-Napoca



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite