Maia Morgenstern, Premiul de Excelenţă la TIFF 2022: „Şansa mea, în film, începe şi sfârşeşte cu domnul Lucian Pintilie“

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Maia Morgenstern în filmul „Balanţa” regizat de Lucian Pintilie. FOTO: Arhiva TIFF
Maia Morgenstern în filmul „Balanţa” regizat de Lucian Pintilie. FOTO: Arhiva TIFF

Simbol al cinematografiei şi scenei autohtone, îndrăgită şi aplaudată de generaţii de spectatori, actriţa Maia Morgenstern va fi omagiată la cea de-a 21-a ediţie a festivalului. Contribuţia sa imensă adusă culturii române va fi recompensată cu Premiul de Excelenţă la Gala de Închidere TIFF, pe 25 iunie 2022, o încununare a celor patru decenii dedicate scenei şi marelui ecran.

Simbol al cinematografiei şi scenei autohtone, îndrăgită şi aplaudată de generaţii întregi de spectatori, actriţa Maia Morgenstern va fi omagiată la cea de-a 21-a ediţie a Festivalului Internaţional de Film Transilvania (17 – 26 iunie, Cluj-Napoca). Contribuţia sa imensă adusă culturii române va fi recompensată cu Premiul de Excelenţă la Gala de Închidere TIFF, pe 25 iunie, o încununare a celor patru decenii dedicate scenei şi marelui ecran. 

“Şansa mea, în film, începe şi sfârşeşte cu domnul Lucian Pintilie. Dacă el nu m-ar fi luat în Balanţa, nimic n-ar fi fost mai departe’’, mărturisea actriţa într-un interviu realizat de Eva Sîrbu, şi publicat în 1995 în revista Noul Cinema. 

Cu doar doi ani în urmă, Maia Morgenstern fusese premiată la European Film Awards pentru rolul memorabil din Balanţa, unde o interpretează remarcabil pe Nela, o tânără profesoară nonconformistă care, la finalul anilor ’80 părăseşte Bucureştiul, marcată de moartea tatălui, şi pleacă în provincie, unde viaţa ei ia o turnură dramatică. 
 

Debut în 1983


Maia Morgenstern s-a născut la data de 1 mai a anului 1962, într-o familie îndrăgostită de teatru, iar în 1985 a absolvit Institutul de Artă Teatrală şi Cinematografică ”I.L.Caragiale” din Bucureşti, la clasa profesorului Dem Rădulescu. A debutat în film pe vremea când încă se afla pe băncile facultăţii. În 1983 apărea în Prea cald pentru luna mai (r. Maria Callas Dinescu), Secretul lui Bachus (r. Geo Saizescu) şi Dreptate în lanţuri (r. Dan Piţa), filme care marcau începutul unei lungi şi strălucitoare cariere, cu peste 80 de titluri de cinema şi televiziune. Palmaresul ei selectiv include roluri în Cel mai iubit dintre pământeni (r. Şerban Marinescu, 1993), Trahir (r. Radu Mihăileanu, 1993), Omul zilei (r. Dan Piţa, 1997) sau Faţă în faţă (r. Marius Barna, 1999). A interpretat-o pe Doamna T. în adaptarea pentru ecran a romanului lui Camil Petrescu, Patul lui Procust (r. Viorica Meşină, Sergiu Prodan, 2002), iar după anul 2010 a putut fi urmărită în filme precum Domnişoara Christina (r. Alexandru Maftei, 2013), Carmen (r. Doru Niţescu, 2013), Scurtcircuit (r. Cătălin Saizescu, 2017) sau Selfie 69 (r. Cristina Iacob, 2016).

Colaborări internaţionale de marcă

Rolul din Balanţa a fost însă cel care i-a adus notorietatea internaţională şi i-a deschis calea către o lungă serie de colaborări cu nume emblematice din cinematografia mondială.

În 1995 colaborează cu regizorul Theo Angelopoulos, care i-a oferit un rol principal în „Privirea lui Ulise“, producţie laureată cu două premii importante la Cannes, iar în 1996 o interpreta pe Edith Stein în „A şaptea cameră“, filmul legendarei Márta Mészáros. Un an mai târziu, apărea pe marele ecran în „Băieţii Witman“ (r. János Szász, 1997). Listei i se adaugă producţii internaţionale de succes precum „Mar nero“ (r. Federico Bondi, 2008), „La Fin du Silence“ (r. Roland Edzard, 2011) sau „The Bra“ (r. Veit Helmer, 2019).

Cea mai spectaculoasă apariţie a actriţei pe marile ecrane pare aproape predestinată. Numele de Morgenstern, „Luceafărul dimineţii’’ - în traducere liberă din limba germană, este un alt nume dat Fecioarei Maria, personajul pe care l-a interpretat magistral în 2004, în „Patimile lui Hristos“, controversatul film al lui Mel Gibson, care a stârnit uimirea cinefililor la momentul apariţiei. Maia Morgenstern a devenit pe merit o actriţă cunoscută şi apreciată de întreaga lume. 

Vă mai recomandăm:

Cineastul Nae Caranfil, recompensat cu Premiul de Excelenţă la TIFF 2021

Marcel Iureş va fi răsplătit cu Premiul de Excelenţă la TIFF 2019

Cluj-NapocaPartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite