Kurtosul și langosul de Budapesta, mai ieftine decât la Cluj. „Au ce învăța de la noi: lăcomia”

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Un turist clujean ajuns la Budapesta a fost nedumerit de faptul că în capitala Ungariei, pe unul dintre malurile Dunării, a găsit cozonac secuiesc, kurtos kalacs, mai ieftin decât în centrul Clujului. Situația este similară la langos, care ajunge să coste 20 de lei la Cluj

Cozonac secuiesc pe malul Dunării, în Budapesta, la 9 lei. FOTO: Știri de Cluj
Cozonac secuiesc pe malul Dunării, în Budapesta, la 9 lei. FOTO: Știri de Cluj

Cluj-Napoca este cel mai scump oraș din România nu doar la imobiliare. Dacă iarna trecută, langoșul de 20 de lei de la un târg de Crăciun din oraș a devenit viral după o postare făcută de un bucureștean, acum este rândul unui clujean, aflat în Budapesta, să se mire de prețul cozonacului secuiesc din orașului de pe malul Someșului.

„9 lei un Kurtos în capitala Ungariei și îl poți mânca la doi pași, cu un view (panoramă-nr) pe măsură. Nu e 25 de lei ca în Parcul Central, din Cluj-Napoca”, a scris turistul, citat de Știri de Cluj.

Aceasta în condițiile în care Budapesta este unul dintre cele mai frumoase și cele mai vizitate orașe din Europa, cu circa 8 milioane de turiști anual.

„Dar aici nici nu e un oraș de cinci stele unde langoșul e 20 de lei. E un oraș mai amărât cu milioane de turiști. Au ce învăța de la noi: lăcomia!”, a spus turistul.

Clujul a avut, în 2022, 461.882 de turiști, din care 79.371 străini.

Cât costă langosul budapestan

Un bucureștean, venit la târgul de Crăciun din Cluj-Napoca, iarna trecută, s-a mirat de preșul langosului: „Ce voiam să vă întreb: așa venituri mari aveți la Cluj încât vă permiteți langoș la 20 de lei? Întreb, fiindcă prețul pre-inflație era 3 lei, în inflație 5 lei, dar până la 20 de lei este o cale foarte, foarte lungă”, a scris acesta.

Postarea a devenit rapid virală. Au apărut și glume: „Îi prăjit în uleiuri esențiale”, „Poate nu ai observat că este un model de langoș cu USB, tipic pentru SillyConVăleu”.

Explicația comerciantului care vindea langosul cu smântână și telemea la cu 20 de lei, iar cel cu șuncă la 25 de lei, a fost: „Chiriile sunt dezastru”.

Astfel, am vrut să vedem cât costă un langos în Budapesta.

Dintr-un material, publicat la începutul lunii iunie pe un blog de turism, intitulat „Cele mai bune locuri unde să mănânci langos în Budapesta, aflăm prețurile practice în capitala Ungariei. Cel mai ieftin langos recomandat în articol costă circa 9 lei (650 de forinți).

Cel mai cunoscut loc unde se mănâncă langos în Budapesta este Retró Lángos. Pentru un langos vegan cu toate toppingurile posibile plătești maximul 14,5 lei.

„Cu toate toppingurile nu depășește 14,5 lei”

Când prietenul nostru ne-a dus la Retró Lángos Büfé, eram convinși că urma să comandăm doar un langos simplu, fără topping. Spre surprinderea noastră, magazinul avea atât de multe opțiuni pentru vegani, inclusiv ciuperci, ardei jalapeno, măsline, ardei și multe altele. De fapt, au avut chiar și un langos vegan umplut cu toate bunătățile din plante. Destul de incredibil, nu? Deși suntem destul de vehementi în ceea ce privește alimentația sănătoasă, acum știm că putem avea oricând un langos vegan delicios. Și veștile bune? Cu toate toppingurile, langosul nu depășește 2,50 lire sterline(14.5 lei)”, se arată în articol.

Langosul „clasic” la Retro Langos începe de la 20 de lei și ajunge până la 50 de lei, cel cu friptură de porc, brânză și sos BBQ. Langos mai scumpe de 50 de lei nu există în cpitala Ungariei, conform articolului citat.

Cluj-Napoca



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite