Târgul de Crăciun unde langoșul costă 20 de lei. O familie cheltuiește lejer 20% din salariul minim

0
0
Publicat:
Ultima actualizare:

Târgul de Crăciun din Cluj-Napoca de anul acesta a devenit cunoscut în toată țara, la fel ca piața imobiliară a orașului, din cauza prețurilor exagerat de mari. Comercianții dau vina pe chiriile mari, iar primarul Boc susține că prețurile sunt comparabile cu cele din alte orașe. 

Totul a pornit de la un bucureștean care s-a mirat pe Facebook. „Ce voiam să vă întreb: așa venituri mari aveți la Cluj încât vă permiteți langoș la 20 de lei? Întreb, fiindcă prețul pre-inflație era 3 lei, în inflație 5 lei, dar până la 20 de lei este o cale foarte, foarte lungă”, a scris acesta.

Postarea a devenit rapid virală. Au apărut și glume: „Îi prăjit în uleiuri esențiale”, „Poate nu ai observat că este un model de langoș cu USB, tipic pentru SillyConVăleu”.

Reporterul „Adevărul” a fost la târg pentru a încerca controversatul langoș, dar și pentru a-i întreba pe cei care-l vând de ce e așa de scump. „Chiriile sunt dezastru”, mi-a spus, cu jumătate de gură, domnul care mi-a încasat banii. Am încercat langoșul cu smântână și telemea la 20 de lei. Cu șuncă ar fi costat 25 de lei.

E un langoș ok, dar dar de ce să dai 20 de lei pentru un pic de făină prăjită în ulei peste care s-a pus un pic de telemea și un pic de smântână? Ce era să facă bărbatul care stătea la coadă după mine, cu un băiețel cocoțat pe umeri care i-a spus: „Eu vreau cu vișine!” I-a luat langoș cu vișine pentru că vorba lui Bănică: „Doar o dată-i Crăciunul”

Poți cheltui lejer 20% dintr-un salariu minim net pe economie

Cel mai costisitor este pentru părinții care-și aduc copilașii la târg: 15 lei caruselul, 30 de lei 3 învârtiri pe roată, 10 lei o turtă dulce, 10 lei o ciocoladă caldă, un kurtos 25 de lei, 100 de grame de ciocolată de casă cu zahăr - 16 lei respectiv 22 dacă e fără zahăr, 20 de lei cinci minciunele.

Nici pentru părinți situația nu este mai roz: între 12 și 15 lei costă un vin fiert, un ceai sau o cafea ajung la circa 9 lei, un hot dog secuiesc 32 de lei, 15 lei 200 de grame de sarmale sau 200 de grame de cartofi prăjiți, o pizza de 450 de grame costă 38 de lei, 20 de lei un gulaș de vită sau o ciorbă de burtă.

Cei care vor să facă economie își iau de la căsuța pe care scrie „Mațu împlinit” slănină, tobă, jumări, kaizer și are cărnuri la vrac și le măncăncă acasă. În târg se mai găsesc tot felul de produse artizanale sau mai puțin artizanale, de la decorațiuni de brad, șosete de iarnă, articole din piele, tot felul de chinezării colorate și chiar un stand cu ii.

Prețurile sunt, în general mari, dar târgoveții nu duc lipsă de clienți. Sâmbătă, în jurul orei 15, târgul era deja animat. 

Langoșul costă 20 de lei la târg, cel puțin triplu față de prețul obișnuit FOTO Remus Florescu
Langoșul costă 20 de lei la târg, cel puțin triplu față de prețul obișnuit FOTO Remus Florescu

O familie cu doi copii poate ajunge să plătească lejer 300 de lei la o ieșire: o tură cu caruselul pentru copii (30 de lei), o tură cu roata (60 de lei), plus câte un langoș de persoană (80 de lei), plus două ceaiuri pentru copii (28 de lei) și două vinuri fierte pentru adulți (30 de lei).

Dacă și se face foame, la buget s-ar mai adăuga minim 120 de lei, având în vede că patru porții de cartofi prăjiți costă 60 de lei). Ar fi un total de 348 de lei, dacă nu mai punem la socoteală alte cadouri, suveniruri și dulciuri mai intră pe lista de cumpărături.

Asta înseamnă mai bine de 20% dintr-un salariul minim net pe economie în România la o singură ieșire în târg. Reamintim că, în prezent, salariul minim pe economie este de 2.550 de lei brut. La acest nivel salarial, angajatul primește un salariu net de 1.524 lei, iar firma suportă un cost salarial complet de 2.607 lei.

Boc: „nu sunt mai mari prețurile decât în București și în alte orașe”

Vizat de critici a fost și primarul Clujului, Emil Boc, după ce unii dintre comercianți au încercat să explice prețurile mari prin faptul că municipalitatea le percepe o chirie mare.

Edilul le-a răspuns contestatarilor și susține că prețurile de la Târgul de Crăciun din Cluj nu sunt cu nimic mai mari decât cele din București sau din alte orașe. El mai spune că Primăria Cluj nu are nicio legătură cu prețurile din târg.

„Eu am văzut niște analize în presă care arată că prețurile de la Cluj sunt exact ca prețurile de la Sibiu, de la București, de la alte târguri de Crăciun. Dacă au greșit ei, greșesc și eu, pentru că în toate aceste locuri spațiul acesta public trebuie scos la concesiune. Este o taxă minimă prevăzută de Consiliul Local pentru ocuparea domeniului public și când scoți la concesiune bineînțeles că vine cineva și oferă un ban pe metru pătrat, care e minimul prevăzut de lege. De acolo încolo, noi nu avem altă treabă. Deci nu avem legături cu prețul de piață”, a spus Emil Boc în cadrul unei emisiuni radio.

Primăria concesionează Piața Unirii unei firme care organizează târgul. Firma respectivă stabilește chiriile pentru vânzătorii care ajuns să ocupe căsuțele din cardul târgului.

Primarul mai explică prețurile și prin ceea ce economiștii numesc „raportul dintre cerere și ofertă”. Altfel spus, în Cluj există foarte mulți oameni cu posibilități, iar veniturile clujenilor sunt printre cele mai ridicate, pe locul 2 la nivel național după Capitală.

Cluj-Napoca



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite