ÎPS Andrei: „Arhiepiscopia de Alba Iulia este o pierdere sentimentală pentru Mitropolia Clujului“

0
Publicat:
Ultima actualizare:

„Pierdere sentimentală“, aşa este catalogată de ÎPS Andrei Andreicuţ posibila mutare a Arhiepiscopiei Ordodoxe de Alba Iulia pentru Mitropolia pe care o păstoreşte. Ierarhul a condus frâiele Bisericii din Alba timp de două decenii.

Primele semnale ale mutării Arhiepiscopiei Ordodoxe de Alba Iulia în subordinea Mitropoliei Ardealului de la Sibiu au apărut imediat după moartea mitropolitului Clujului, Bartolomeu Anania.
Succesorul său, ÎPS Andrei Andreicuţ, a dezminţit la acea vreme zvonurile. „Eu consider că alipirea Arhiepiscopiei Ortodoxe de Alba Iulia, la Mitropolia Ardealului de la Sibiu este prematură. Eu nu am luat în calcul această ipoteză, în primul rând, pentru că nu este acum de actualitate. Ideea poate fi eventual luată în calcul şi analizată doar după încheierea alegerilor pentru scaunul mitropolitan de la Cluj“, aprecia Andrei Andreicuţ, în martie 2011.

„Decizia se ia la Bucureşti, nu la Cluj sau Alba Iulia“

Ierarhul a declarat acum pentru Adevărul că propunerea de rearondare a Arhiepiscopiei de Alba Iulia la Mitropolia Ardealului are la bază doar principiul echilibrării teritoriale.  „Rearondarea propriu zisă va fi stabilită prin hotărârea Sfântului Sinod potrivit Statutului pentru organizarea şi funcţionarea Bisericii Ortodoxe Române.Nu poate să decidă nici Mitropolia de la Cluj, nici Adunarea Eparhială de la Alba Iulia“, a precizat ÎPS Andrei Andreicuţ.
Mitropolitul Clujului a mai adăugat că „Posibila rearondare a Arhiepiscopiei de Alba Iulia la Mitropolia Ardealului este pentru mine o pierdere sentimentală. După cum ştiţi eu am gestionat problemele Bisericii din Alba 20 de ani. Pentru mine este o legătură de suflet. În rest, nu consider că este o pierdere economică  sau de altă natură“,a mai adăugat Mitropolitul Clujulului.

Propunerea de revenire a Arhiepiscopiei la Mitropolia Ardealului s-a făcut în decembrie 2011, de membrii Sinoadelor de la Cluj şi Sibiu şi a fost îmbrăţişată  şi de  membrii Adunării Eparhiale de la Alba Iulia, în 21 ianuarie 2012. Cel mai probabil, votul membrilor Sfântului Sinod al BOR în privinţa mutării Arhiepiscopiei de Alba Iulia, planificat pentru 16 februarie, nu va fi o simplă formalitate.
Cel puţin interesant este că noul Arhiepiscop al Albei Iulia, ÎPS Irineu Pop, cel care a iniţiat mişcarea, a fost mulţi ani vicarul lui Bartolomeu Anania, ierahul care a înfiinţat şi păstorit Mitropolia Clujului. Arhiepiscopia din Alba Iulia, care cuprinde două judeţe importante ,  Alba şi Mureş , ar întări considerabil Mitropolia Ardealului, condusă de ÎPS Laurenţiu Streza, unul dintre apropiaţii Patriarhului Daniel.

Înfiinţarea, în 2006, a Mitropoliei Clujului, Albei, Crişanei şi Maramureşului, la insistenţele defunnctului Bartolomeu Anania, a slăbit considerabil Mitropolia Ardealului. A rămas doar cu patru judeţe: Sibiu, Braşov, Harghita şi Covasna, unde românii ortodocşi sunt foarte puţini.
Voci din mediul teologic din Alba Iulia vorbesc chiar de anumite presiuni ale ierarhilor de la Sibiu de desfiinţare a Facultăţii de Teologie Ortodoxă din Alba Iulia. Asta, deoarece în ultimii ani numărul tinerilor care au optat pentru studii universitare de profil la Alba Iulia a fost într-o continuă creştere.

Cluj-Napoca



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite