Grecii, în faţa invaziei de turişti români. „O să aveţi surprize dacă vorbiţi cu ei“

0
0
Thassos este una dintre destinaţiile cele mai apreciate de turiştii români. FOTO Pixabay
Thassos este una dintre destinaţiile cele mai apreciate de turiştii români. FOTO Pixabay

Grecia reprezintă, alături de litoralul românesc, cel bulgar şi cel turcesc, cea mai la îndemână destinaţii pentru români. Există locuri unde turiştii români sunt majoritari, mai ales în contextul în care ruşii şi ucrainenii sunt absenţi în această perioadă.

Insula Thassos este una dintre cele mai populare destinaţii turistice pentru români. Conform unor statistici, în ultimii ani opt turişti din 10 erau români. Hotelierii şi proprietarii de restaurante şi plaje s-au adaptat, iar mulţi dintre ei au învăţat limba română, pentru a face faţă fluxului de turişti români. Alţii au ales să-şi angajeze ospătari, barmani şi vânzători români, tocmai pentru a înlesni comunicarea. Iar situaţia din Thassos începe să nu mai fie singulară.

Totuşi, există în continuare români care nu cunosc nicio limbă de circulaţie internaţională şi care nu vorbesc desigur nici limba elenă, iar unii dintre ei sunt îngrijoraţi că nu se vor descurca din Grecia. Mulţi dintre ei încearcă să se documenteze pe reţelele de socializare şi să afle cât mai multe despre locul unde îşi vor petrece vacanţa, speriaţi că nu vor putea să comunice cu localnicii. Este şi cazul unei turiste care s-a adresat pe pagina de Facebook „Forum Grecia”, încercând să afle cum se poate descurca în Grecia. 

„Mergeţi cu curaj”

„Bună ziua. Am şi eu o întrebare pt cei care pleacă în Grecia, oare toţi ştiu limba engleză sau greacă? Dacă nu, cum vă descurcaţi?”, a fost problema ridicată de turista româncă. 

În scurt timp, câteva sute de internauţi au răspuns, iar cei mai mulţi i-au dat asigurări că se va descurca fără probleme.

„Pe lângă faptul că elenii au învăţat română şi cunosc şi engleză, în ziua de azi sunt programe pe telefon în care tu vorbeşti în română şi telefonul traduce vocal şi scris în limba dorită. În câteva cazuri a fost ok programul”; a răspuns cineva. 

Altcineva a întărit ideea că grecii au început să vorbească limba română: „În general am văzut ca majoritatea se descurca în română, rusă, engleză la nivel de un dialog uşor.”

„Multe locuri din Grecia au angajaţi români. Iar mulţi greci au învăţat română de bază: pui, ceapă, porc, apă plată... Nu e chiar japoneză”, a adăugat alt forumist. 

„Vorbiţi română. Sigur o să aveţi surprize sa vă şi răspundă. Suntem peste tot. Dar şi multi dintre ei au mai învăţat limba noastră.”, spune altcineva. 

„În marea majoritate a magazinelor şi restaurantelor au angajaţi români eu una nu ştiu engleza dar sunt răbdători şi amabili”, a punctat un internaut. 

„În Lefkada am fost plăcut surprinşi să găsim la taverne meniurile scrise în limba română, veţi întâlni români sau vorbitori de limba română, aşa că mergeţi cu curaj!”, a mai afirmat altcineva.

În acelaşi timp, românii sunt din ce în ce mai apreciaţi de greci. A contat se pare şi faptul că anul trecut mai mulţi pompieri români au ajutat la stingerea incendiilor din Grecia, iar acţiunile lor au fost promovate şi lăudate în presa elenă. 

Statisticile au arătat că în ultimii 15-20 de ani românii au ales să-şi petreacă vacanţa în Grecia. Alături de români, tot mai numeroşi sunt şi turiştii polonezi şi cehi, potrivit Euro2day.gr. Potrivit sursei citate, în 2021 turiştii din România au preferat Thassos, Halkidiki, Pieria şi Zakynthos. Este de aşteptat ca românii să rămână fideli acestor opţiuni şi în 2022.

Vă mai recomandăm şi:

Ce preferă să-şi ia cu ei din ţară românii care merg în Grecia. „Ale lor sunt oribile, indiferent ce marcă îţi cumperi”

Experienţa unui turist în Cluj: „Nu pare din România. Arată într-un fel... “

Cluj-Napoca


Ultimele știri
Cele mai citite