FOTO Softul care le uşurează munca farmaciştilor americani a fost inventat de un român

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Flaviu Sîmihăian FOTO: Facebook
Flaviu Sîmihăian FOTO: Facebook

Un român a creat împreună cu un farmacist american un soft care îi ajută pe pensionarii din SUA să găsească cele mai ieftine medicamente. Mai mult, softul uşurează munca farmaciştilor.

Flaviu Sîmihăian este un tânăr român de 24 de ani care a plecat în urmă cu 12 ani din oraşul natal Năsăud să studieze în Statele Unite ale Americii. A ajuns analist în afaceri şi tehnologia aplicaţiilor în SUA şi recent a lansat un soft care îi ajută pe pensionarii americani să-şi găsească medicamente ieftine, aproape de casă.  

Ideea de a crea acest soft i-a venit lui şi prietenului său Matt Johnson, un farmacist la Universitatea din Charlotte, statul Carolina de Nord. Au muncit un an ca produsul lor să fie compatibil pe piaţă şi l-au lansat abia vara trecută. Softul, ca şi mica lor afacere, se numeşte iMedicare. Este avantajos, susţin cei doi, atât pentru americanii peste 65 de ani, pentru că îi ajută să aleagă cel mai bun plan de asigurare medicală pe un an, implicit cele mai bune medicamente, cât şi pentru farmacişti deoarece simplifică modul de accesare a sistemului.  

Softul celor doi tineri deserveşte în momentul de faţă 40 de farmacii independente şi consultanţi în domeniul sănătăţii din SUA. Însă nu vor să se oprească aici: vor să fie lideri în domeniul aplicaţiilor mobile din sistemul medical american şi se aşteaptă la peste 10.000 de beneficiari până la Crăciun. „Noi credem că viitorul este pe tablete şi sisteme mobile. De aceea, încercăm să ne plasăm ca leaderi în softul mobil pentru farmacii. Suntem încă o firmă mică, dar acest lucru este un avantaj pentru că suntem agili şi ne putem adapta foarte repede la cererile pieţei", susţine românul. 

Mai eficient decât softul statului  

Sîmihăian şi prietenul său, Matt Johnson, care este în ultimul an la şcoala de farmacie din Universitatea Wingate din Charlotte, s-au gândit să creeze un produs care să uşureze munca farmaciştilor.  „Îi ajută să fie mai eficienţi, să opereze o reţetă în doar 5 minute de pe iPad faţă de 30-45 de minute cât le lua înainte utilizând softul pus la dispoziţie de stat. În soft sunt introduse datele pensionarului, codul poştal, medicamentele pe care le utilizează şi farmacia pe care o foloseşte momentan.

image

Românul Flaviu Sîmihaian a creat un soft care este deja folosit de 40 de farmacii din SUA

Apoi, aplicaţia arată toate planurile de asigurare, ordonate după preţ, pentru a-l ajuta pe pensionar să economisească", explică Flaviu Sîmihăian. El adaugă că preţurile la aceste planuri se schimbă lunar şi, ceea ce era optim anul trecut, nu este neapărat optim acum. „În medie, un pacient din America, cu vârsta de peste 65 de ani, poate salva 1.000 de dolari pe an doar prin a alege planul potrivit în fiecare an", susţine românul.  

Reacţii în presa din SUA  

Despre softul românului şi al prietenului său Matt Johnson a scris şi presa de peste Ocean. Publicaţia „Huffington Post", care are lunar, în varianta online, 36 de milioane de vizitatori unici din SUA, a fost prezentă la lansarea acestui soft. „Huffington Post" scrie despre softul celor doi tineri că se află la intersecţia dintre software şi tehnologie pentru mobile. „Odată introduse datele, softul îţi spune care este cel mai ieftin plan. Prin produsul nostru, sperăm să schimbăm oraşul Charlotte şi apoi lumea", spunea Flaviu Sîmihăian într-un interviu pentru publicaţia americană. 

Românul este conştient că lumea trăieşte într-o revoluţie tehnologică şi crede că sunt oportunităţi de a spori eficienţa sistemelor de soft peste tot pe glob. „Începe să realizeze că o afacere nu este un sprint, ci un maraton. Mai am câţiva ani până la 65 de ani, dar este responsabilitatea generaţiei mele să avem grijă ca generaţia părinţilor şi a bunicilor noştri să fie bine îngrijită la bătrâneţe, când sănătatea le va fi cea mai vulnerabilă", încheie românul.  

Calculatoare Apple în oraşul natal  

Flaviu Sîmihăian a lucrat ca analist în afaceri şi în tehnologia aplicaţiilor la Universitatea din Charlotte. Din iulie 2011, este membru fondator a unei mici afaceri în domeniul aplicaţiilor şi softurilor din sistemul asigurărilor de sănătate, iMedicare. El a plecat în urmă cu 12 ani din oraşul Năsăud, judeţul Bistriţa-Năsăud, în State, la studii. Periodic, se întorce acasă, în România, pentru că aici sunt părinţii săi.

În 2011, Flaviu a organizat în SUA o campanie de strângere de fonduri pentru a cumpăra calculatoare Apple de ultimă generaţie, un mini-server şi aparatură pentru o videoconferinţă cu wireless de mare viteză. Acestea au fost donate la şcoala din Năsăud unde tânărul a învăţat. 

Cluj-Napoca



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite