FOTO Cum va arăta aqua park-ul de 12 hectare din Cluj. Investiţia de circa 200 de milioane de lei, contestată de un ONG

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Imagine din studiul de fezabilitate care va fi votat de consilieri. FOTO: Primăria Cluj
Imagine din studiul de fezabilitate care va fi votat de consilieri. FOTO: Primăria Cluj

O zonă de 12 hectare aflată într-unul dintre cele mai aglomerate cartiere clujene va fi transformată în aqua park, cu 8 tobogane acvatice, zone de SPA, relaxare şi agrement. Studiul de fezabilitate al investiţitei promise de Emil Boc cu mai bine de un deceniu în urmă va fi votat, săptămâna viitoare, de consilierii locali .

Consiliul Local al Municipiului Cluj-Napoca va discuta, în şedinţa de marţi, 5 martie, indicatorii tehnico-economici (studiul de fezabilitate) pentru construirea bazei de agrement – Aqua Park-ul din Gheorgheni (Becaş), a precizat edilul Emil Boc pe pagina sa de Facebook.

Potrivit documentului care va fi supus votului consilierilor, partea de interior a Aqua Park-ului va avea o suprafaţă construită de 2 hectare, iar partea exterioară va cuprinde bazine, spaţii verzi şi alei pietonale desfăşurate pe o suprafaţă de peste 10 hectare.

Opt tobogane acvatice  

„Printre numeroasele variante de petrecere a timpului liber, iubitorii de apă, soare şi aer curat vor avea la dispoziţie opt tobogane acvatice – cu o capacitate de aproape 2.000 de persoane pe oră, bazine de relaxare, pool bar, un loc de joacă şi o piscină pentru copii, locuri de odihnă cu şezlonguri sau hamace, restaurante şi terase”, a mai explicat primarul. 

„Vedeta” Aqua Park-ului va fi fără îndoială toboganul King Cobra, un echipament cu o înălţime de 17,5 metri şi o capacitate de 480 de utilizatori pe oră. Vizitatorii Aqua Park-ului vor avea de asemenea la dispoziţie o parcare cu peste 1.200 de locuri.

cluj aqua park. foto polin.com

UN tobogan de tip „King Cobra” de 17,5 metri înălţime va fi atracţia principală. FOTO: polin.com

 

 

Cât costă


 

Conform devizului general întocmit de SC Novelty AE SRL la comanda RADP Cluj-Napoca, valoarea estimată a investiţiei este de 198,2 milioane de lei (fără TVA). Costurile construcţiei şi montajului sunt estimate la 125,5 milioane de lei (fără TVA), restul investiţiei reprezentând dotările.

„Aqua Park-ul reprezintă prima etapă din cadrul Masterplanului Zona Verde – Est, proiect amplu care prevede realizarea etapizată a unui parc natural urban, a unui parc de recreere şi a unei zone de activităţi sportive”, a mai arăta primarul. Boc nu a precizat care va fi sursa de finanţare. 

Complexul Wellness Termal Nymphaea Oradea" a fost realizat în 2016 cu finanţare europeană de 42 de milioane de lei, iar investiţia totală s-a ridicat la 91 de milioane de lei.

Proiect controversat 


 

„SOS Parcul Est” este o campanie civică prin care un grup de clujeni cer Primăriei crearea celui mai mare parc al Clujului în zona unde este prevăzută amplasarea parcului acvatic. 

„Parcul propus se întinde de la primul lac din Gheorgheni de lângă Iulius Mall până la ultimul lac de lângă Selgros. Cuprinde baza sportivă, pepiniera şi zona de stufăriş. E situat între cartierul Între Lacuri şi pârâul Becaş şi cuprinde o suprafaţă de peste 60 de hectare, unele deja amenajate, altele propuse pentru o amenajare minim invazivă din cauza biodiversităţii zonei”, susţine deputatul independent Adrian Dohotaru, unul dintre activiştii „SOS Parcul Est.”

 „SOS Parcul Est” militează pentru un parc natural urban în condiţiile în care în zona de după baza sportivă şi primul lac amenajat există cea mai bogată avifaună a oraşului.

O suprafaţă de 2 hectare va fi acoperită. FOTO: Primăria Cluj-Napoca. 

aqua park cluj. foto primaria cluj napoca

Propunere din anii 60



Parcul Est este o propunere urbanistică din anii 1960 pe care un grup civic informal transformat în asociaţie - Asociaţia Societate Organizată Sustenabil (SOS) - a reluat-o, alături de specialişti şi alte grupuri informale. „Până acum, succesul nostru este parţial, dar real. Am convins autorităţile să amenajeze aleea pietonală de lângă primul lac în loc să avem trafic auto, dar şi că mall-ul trebuie să îşi îndeplinească promisiunea iniţială de a amenaja un parc. Ne-am alăturat celorlalţi clujeni care au cerut un spaţiu public de mari dimensiuni în estul oraşului şi Primăria a acceptat cererea noastră expresă ca baza sportivă să fie cu acces gratuit”, spune Dohotaru.


 

„Locul aquapark-ului este la marginea oraşului”

În urma unei petiţii SOS Parcul Est cu 3.000 de semnatari, Primăria a promis un parc pe o suprafaţă de peste 60 de hectare în zona respectivă. Mai mult, în cadrul procesului de bugetare participativă demarat de municipalitate, proiectul privind amenajarea unui parc în zonă a ieşit câştigător. 

„Primăria spune că parcul cerut de noi, cu acces general şi gratuit, este, de fapt, un aqua park privat. Noi nu ne opunem aqua park-ului, ci doar construirii sale haotice între un cartier plin de construcţii noi şi altul preconizat, în Sopor, de mărimea cartierului Mănăştur, şi mai ales într-o zonă cu o biodiversitate atât de bogată. Locul aquapark-ului, care oricum nu respectă prevederile Planului Urbanistic General din cauza depăşirii procentului de ocupare a terenului, este la marginea oraşului, nu în interiorul lui”, a concluzionat Adrian Dohotaru.

Asociaţia Societate Organizată Sustenabil (SOS) desfăşoară diverse campanii precum SOS Parcul Est, SOS Someşul nostru, SOS Pata Rât, SOS Pădurea Hoia Baciu etc. 

Citeşte şi

Primul Aqua Park din Cluj-Napoca ar urma să coste 30 de milioane de euro. De ce este contestat proiectul Primăriei

Cluj-Napoca



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite