Două judeţe importante îşi unesc forţele, după modelul Alianţei Vestului, pentru o miză de peste două miliarde de euro

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Sibienii şi braşovenii s-au săturat să aştepte după promisiunile statului şi vor să-şi construiască pe cont propriu o autostradă cu fonduri europene.
Sibienii şi braşovenii s-au săturat să aştepte după promisiunile statului şi vor să-şi construiască pe cont propriu o autostradă cu fonduri europene.

Patru mari oraşe ale României, Clujul, Timişoara, Oradea şi Aradul, au înfiinţat, încă de anul trecut, Alianţa Vestului, pentru a accesa mai uşor fonduri europene.

La câteva luni distanţă, Alianţa Vestului a devenit model şi pentru mai multe localităţi din judeţele Sibiu şi Braşov. Miza este una specială: realizarea unui drum de mare viteză între Mândra (judeţul Braşov) şi Şelimbăr (judeţul Sibiu) cu bani europeni, în condiţiile în care statul nu a reuşit să construiască mult aşteptata autostradă care trebuia să lege Sibiul de Braşov, deşi au trecut aproape 20 de ani de la primul proiect,

Pentru a accesa mai uşor fonduri europene în cadrul acestui proiect, se intenţionează înfiinţarea Microregiunii Ţara Făgăraşului, o strategie de dezvoltare a oraşelor şi satelor de la nord de crestele Făgăraşilor, scrie Turnul Sfatului. Pentru asta, la iniţiativa primăriei municipiului Făgăraş, aproape 30 de primari din cele două judeţe au asistat, luni, 25 februarie, la înfiinţarea microregiunii, în prezenţa comisarului european pentru politici regionale, Corina Creţu. Patru oraşe, Avrig şi Tălmaciu din judeţul Sibiu şi Făgăraş şi Victoria din judeţul Braşov, precum şi 29 de comune din cele două judeţe fac parte din noua alianţă. 

Potrivit publicaţiei Turnul Sfatului, în documentul prezentatcu această ocazie se menţionează că „Strategia de Dezvoltare Durabilă a Microregiunii Ţara Făgăraşului” propune dezvoltarea de proiecte multifond care să aibă în vedere mobilitatea oamenilor şi a ideilor, în vederea multiplicării bunelor practici întâlnite la nivel naţional şi european. Bugetul va fi unul mai mult decât generos, de 2,5 miliarde de euro, iar cea mai mare parte din această sumă ar urma să fie direcţionată pentru drumul rapid Mândra – Şelimbăr.

Citeşte şi

Încă un oraş din Ardeal vrea să intre în „Alianţa Vestului“. „Vrem să luăm bani direct de la Bruxelles, fără a mai depinde de Bucureşti“

Primele măsuri luate de „Alianţa Vestului”. Beneficiile de care vor avea parte locuitorii celor patru mari oraşe

SibiuPartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite