Foştii angajaţi de la Nokia rămân fără ajutorul de 3 milioane de euro de la UE. Ponta: „Nu e vina României, ci a disensiunilor din Uniune“

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Fabrica Nokia de la Cluj

Premierul Victor Ponta a caracterizat drept „extrem de gravă" problema sistării de către Parlamentul European a sumelor din Fondul European de Ajustare la Globalizare (FEAG) şi şi-a exprimat speranţa în găsirea unui compromis cu Comisia Europeană în ultima sesiune a PE din decembrie. România trebuia să primescă 3 milioane de euro pentru foştii angajaţi ai fabricii Nokia de la Jucu.

Întrebat, vineri, la Cluj-Napoca, într-o conferinţă de presă cum comentează decizia Parlamentului European de a sista sumele prin FEAG care afectează şi foştii angajaţi ai fabricii Nokia de la Jucu, Victor Ponta a răspuns că România nu are nicio vină, întrucât este vorba despre un blocaj între Comisia Europeană şi Parlamentul European.

Nu avem nicio vină

 „Aici e o problemă extrem de gravă, nu avem nicio vină, nici Guvernul Boc, nici Guvernul Ponta, e vorba de faptul că între CE şi PE a apărut un blocaj legat de rectificarea bugetului, iar CE are 10 miliarde de euro angajamente pe care nu le poate onora. Victime sunt angajaţii de la Jucu, dar există un număr mare de victime în România legate de POSDRU. Noi am acceptat condiţiile financiare, am făcut acţiunile pentru repornirea POSDRU şi transmitem cererile de decontare, dar Bruxelles-ul ne spune că nu are să ne dea banii. Am discutat despre această situaţie, şi există o şansă ca în ultima sesiune a PE din 15 decembrie de la Strasbourg să apară un compromis între CE şi PE. Suntem victime ale unei situaţii dificile între PE şi CE", a arătat Ponta.

Ce este FEAG

Cu un buget anual de circa 500 de milioane de euro, FEAG îi ajută pe lucrători să se reintegreze pe piaţa muncii sau să îşi dezvolte noi competenţe. Fondul se adresează în special persoanelor care şi-au pierdut locul de muncă în urma: schimbărilor survenite în structura comerţului mondial, de exemplu când o întreprindere de mari dimensiuni îşi închide porţile ori se mută în afara UE; crizei economice şi financiare - în acest caz, finanţarea FEAG este disponibilă în perioada 1 mai 2009 - 30 decembrie 2011. Totuşi, Comisia a propus extinderea acestei perioade până la data de 31 decembrie 2013 (când urmează să fie revizuit întregul regulament referitor la FEAG).

Bani pentru angajaţii Nokia

Joia aceasta a fost suspendat programul de 25 de milioane de euro prin care urmau să fie ajutaţi peste 5.000 de şomeri, din şapte ţări comunitare.România trebuia să primească 3 milioane de euro care ar fi mers la cei peste 1.400 de muncitori disponibilizaţi după închiderea fabricii Nokia.

Cluj-Napoca



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite