Fabrică de polițiști rurali la Cluj - Napoca

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Cele 300 de locuri pentru care se vor „lupta“, la sesiunea din august, peste 1.200 de candidaţi, vor face parte dintr-o nouă promoţie rurală a şcolii de poliţie.

Promoţia de anul trecut a avut aceeaşi soartă: deşi au optat pentru o slujbă la oraş, absolvenţii au ajuns la posturile rurale, unde cu greu rezistă. De curând, un tânăr poliţist din Cojocna a demisionat din funcţie. „Candidaţii care se bat pentru un loc la şcolile de Poliţie, să se gândească de două ori înainte de a aplica. Dacă vor cu inima să lucreze în Poliţie, să se înscrie, altfel, financiar trebuie să fie conştienţi că le va fi foarte greu“, spune agentul principal Dorel Frenţ, şeful Biroului Teritorial Cluj al Sindicatului Naţional al Poliţiştilor şi al Personalului Contractual (SNPPC), unul dintre sindicatele reprezentative ale poliţiştilor din întreaga ţară.

Poliţistul a dat exemplul celor aproximativ 150 de absolvenţi ai Promoţiei 2009 a Şcolii de Agenţi de Poliţie „Septimiu Mureşan“ Cluj, despre care spune că au cel mai mic salariu şi au ajuns, toţi ,să lucreze la ţară, deşi la data admiterii în şcoală, ştiau că au asigurat un loc la secţiile din oraşe. „Sunt 28 de absolvenţi care urmau să fie angajaţi la Cluj. Dintre aceştia, după aproape cinci luni de întârziere, doar 17 au fost distribuiţi în judeţ. Mai mult, niciunul nu lucrează la Secţiile de Poliţie din municipiul Cluj-Napoca sau la cele din oraşe. Toţi sunt la posturile din unele sate rupte de civilizaţie. Restul au fost trimişi la posturile de Poliţie din alte judeţe“, arată poliţistul.

„Promoţie Rurală“

Comandantul IPJ Cluj, chestorul de Poliţie, Ioan Păcurar, a declarat pentru „Adevărul de Seară“ că în cazul absolvenţilor de anul trecut, a fost vorba de o promoţie rurală. „Locul în care să-şi desfăşoare activitatea, nu le este asigurat. Pot fi trimişi şi la Vaslui sau Suceava. Nu se angajează la Cluj, ci în Poliţia Română. Anul trecut a fost o promoţie destinată Poliţiei Rurale“, a subliniat şeful IPJ Cluj. Păcurar a mai arătat că „nu tuturor li se potriveşte această meserie în momentul în care ajung să o practice“. Inspectorul Alice Popa, purtătorul de cuvânt al Şcolii de Agenţi de Poliţie „Septimiu Mureşan“ a precizat că şi absolvenţii din acest an vor mege la ţară. „Ştiau de acest lucru de când s-au înscris“, a spus reprezentanta instituţiei.


1.263 de candidaţi, la Cluj - Până la finalul lunii trecute, conform statisticilor Şcolii de Agenţi de Poliţie „Septimiu Mureşan“ Cluj, pentru admitere s-au înscris 1.263 de tineri. Pentru admiterea din luna august au fost scoase la concurs 300 de locuri.Tânăr poliţist demisionar


Şeful SNPPC Cluj mai afirmă că din cauza şocului pe care l-au resimţit, tinerii poliţişti se gândesc să-şi dea demisia. „Nu poţi cere să fii mutat dintr-un anume loc pentru că nu îţi place. Trebuie să ai motive întemeiate. Impactul pentru ei a fost foarte mare, iar un poliţist din Cojocna şi-a dat demisia chiar“, susţine Dorel Frenţ. Omul legii la care face referire şeful SNPPC Cluj are 21 de ani şi acum va trebui să plătească cheltuielile de şcolarizare pentru cei doi ani de studiu.

Salariu de 1.000 de lei

Frenţ mai arată că în urma reducerilor salariale anunţate, unii lucrători ai Ministerului Administraţiei şi Internelor (MAI) ar putea rămâne cu un salariu chiar sub 1.000 de lei, un venit pe care îl consideră unul „sub limita supravieţuirii“. „Noi, sindicatul, am dat în judecată ministerul pentru că şi cel de-al 13-lea salariu, considerat unul de vacanţă, ne-a fost diminuat. Cazul se judecă la Bucureşti. Nu avem nici dreptul de a organiza greve şi nu ne rămâne altceva de făcut decât să participăm la mitinguri. La sediul Inspectoratului de Poliţie Judeţean (IPJ) Cluj vin zilnic înştiinţări de la bancă privind întârzierile poliţiştilor la achitarea ratelor. Nicăieri în Europa nu au mai fost reduse salariile poliţiştilor“, informează poliţistul.

image
Cluj-NapocaPartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite