EXCLUSIV La o zi după începerea procesului de trafic de droguri, fiul preşedintelui Consiliului Judeţean Cluj este audiat la DIICOT pentru noi dosare

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Alexandru Uioreanu şi-a recunoscut vina şi a colaborat cu procurorii. evz.ro
Alexandru Uioreanu şi-a recunoscut vina şi a colaborat cu procurorii. evz.ro

Primul termen pe fond în procesul fiului lui Horea Uioreanu s-a derulat, ieri, la Tribunalul Cluj. Astăzi, minorul este chemat din nou la audieri la DIICOT întrucât instituţia a început întocmirea unor noi dosare de trafic de droguri pornind de la denunţurile făcute de Uioreanu jr. Avocatul apărării a făcut plângere împotriva procurorului-şef al DIICOT.

Dezbaterea pe fond în procesul în care fiul preşedintelui Consiliului Judeţean Cluj, Horea Uioreanu, este judecat pentru trafic de droguri a început, marţi, la Tribunalul Cluj. Avocatul lui Alexandru Uioreanu, Tiberiu Ban, a susţinut că a făcut o plângere împotriva deciziei procurorului DIICOT de a nu aplica articolul 16 din Legea 140/2000 privind combaterea traficului şi consumului ilicit de droguri. „Dacă în timpul urmăriri penale denunţi alţi făptuitori beneficiezi de reducerea la jumătate a limitelor de pedeapsă. Am făcut cererea la DIICOT după întocmirea rechizitoriului, însă procurorul-şef a respins-o ca fiind inadmisibilă. M-a îndrumat să atac la instanţă decizia luată şi asta am făcut”,  a precizat Ban.

Noi dosare pe baza declaraţiilor lui Uioreanu

Într-adevăr, în cursul urmăririi penale Alexandru Uioreanu a denunţat 6 persoane implicate în traficul de droguri. Avocatul minorului a susţiut că procurorul de caz trebuia să propună instanţei reducerea la jumătate a pedepsei, conform Legii 140. „Miercuri trebuie să mă prezint cu Alexandru Uioreanu la audieri la DIICOT legate de persoanele cuprinse în denunţurile lui. Văd că procurorii nu îi acordă beneficiile articolului 16 din Legea 140, care prevede reducerea pedepsei, dar beneficiază de pe rândul acestora, lucrând la cercetarea unor suspecţi denunţaţi de el”, a precizat Ban. Procurorii DIICOT au început noi dosare pe baza denunţurilor lui Uioreanu.

Pedeapsa pentru Uioreanu: între 3 şi 15 ani de închisoare

Alexandru Uioreanu a fost trimis în judecată pentru trafic de droguri, infracţiune pedepsită de Legea 140/2000 cu pedeapsa de la 3 la 15 ani. Articolul 2 din Lege prevede: Cultivarea, producerea, fabricarea, experimentarea, extragerea, prepararea, transformarea, oferirea, punerea in vanzare, vanzarea, distribuirea, livrarea cu orice titlu, trimiterea, transportul, procurarea, cumpararea, detinerea ori alte operatiuni privind circulatia drogurilor de risc, fara drept, se pedepsesc cu inchisoare de la 3 la 15 ani si interzicerea unor drepturi. Denunţurile făcute de Uioreanu ar putea să aducă limitele pedepsei la 1,5 ani – la 7,5 ani. Precizăm că având în vedere că infracţiune a fost săvârşită în formă continuată la aceste limite se poate aplica un spor de pedeapsă.

Ce spune articolul 16

Articolul 16 din Legea 140/2000 prevede: „Persoana care a comis una dintre infracţiunile prevazute la articolul 2-10, iar în timpul urmăririi penale denunţă şi faciliteaza identificarea şi tragerea la răspundere penală a altor persoane care au săvârşit infracţiuni legate de droguri beneficiază de reducerea la jumătate a limitelor pedepsei prevăzute de lege”.

Arestat preventiv  

Uioreanu junior a fost arestat preventiv pe 20 decembrie 2012 şi a petrecut sărbătorile de iarnă şi ziua de naşteredupă gratii. El a fost reţinut alături de alte două persoane sub acuzaţia de trafic de droguri, iar pe 20 decembrie a primit mandat de arestare preventivă pentru 19 zile. O săptămână mai târziu, magistraţii Curţii de Apel Cluj au respins recursul înaintat de avocatul său. Avocaţii apărării au încercat fără success eliberarea acestuia în faza de cercetare penală, astfel încât tânărul a petrecut Revelionul şi aniversarea vârstei de 17 ani la închisoare. Aiba după ce a fost trimis în judecată pentru trafic de droguri de risc în formă continuată şi deţinere de droguri de risc, fără drept, pentru consum propriu, în formă continuată, în urmă cu două săptămâni magistraţii Curţii de Apel au decis punerea în libertate. Uioreanu este liber din 29 ianuarie. El şi-a recunoscut vina şi a colaborat cu organele de anchetă. 

Cluj-Napoca



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite