Evaluare Naţională 2022 Cluj. Inspector şcolar: „Să se concentreze pe citirea cu atenţie a subiectelor”

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Elevii clujeni au început examenele de evaluare naţională. FOTO: Arhiva Adevărul
Elevii clujeni au început examenele de evaluare naţională. FOTO: Arhiva Adevărul

4.646 de absolvenţi ai clasei a VIII-a din judeţul Cluj au susţinut, astăzi, examenul de Evaluare Naţională, sesiunea iunie 2022. Anul trecut, la Cluj s-a înregistat cea mai mare promobabilitate din ţară - 88,69%.

Astăzi, 14 iunie 2022, s-a desfăşurat prima probă scrisă la Limba şi literatura română, din cadrul examenului de Evaluare Naţională, sesiunea iunie 2022.

La această probă scrisă, din totalul celor 4.816 elevi înscrişi în sesiunea iunie 2022, au fost prezenţi 4.646 candidaţi. Un număr de 170 absolvenţi ai claselor a VIII-a nu s-au prezentat la această probă scrisă. În judeţul Cluj nu s-au înregistrat situaţii care să impună desfăşurarea acestei probe cu subiecte de rezervă şi nici situaţii de fraudă sau tentativă de fraudă.

Subiectul şi baremul de corectare pentru proba de Limba şi literatura română vor fi publicate de către Centrul Naţional de Politici şi Evaluare în Educaţie, pe site-ul subiecte.edu.ro, astăzi, 14 iunie 2022, la ora 15:00.

Examenul de Evaluare Naţională continuă joi,16 iunie 2022, cu proba scrisă la Matematică, urmată vineri, 17 iunie 2022, de proba scrisă la Limba şi literatura maternă. Această ultimă proba scrisă la Limba şi literatura maternă va fi susţinută de către 630 de elevi ( 553 elevi vor susţine proba la Limba şi literatura maternă maghiară, iar 77 elevi la Limba şi literatura maternă germană).

Anul trecut, elevii clujeni au avut cel mai mare procent din ţară la Evaluarea Naţională: 88,69%, în timp ce media naţionale a fost 76,80%.  

Calendarul examenelor

Examenul începe marţi, 14 iunie 2022, cu proba scrisă la Limba şi literatura română, urmată de proba la Matematică - joi, 16 iunie 2022, respectiv proba la Limba şi literatura maternă- vineri, 17 iunie 2022.


Proba la Limba şi literatura maternă maghiară va fi susţinută de  553 elevi, iar 77 elevi vor susţine proba la Limba şi literatura maternă germană. 


Probele scrise încep la ora 9:00 şi se vor desfăşura în 111  centre de examen, monitorizate audio-video, 66  centre în mediul urban şi  45 centre în mediul rural.

Primele rezultate vor fi comunicate joi, 23 iunie 2022, până la ora 14:00 (în centrele de examen), cu respectarea Regulamentului general privind protecţia datelor cu caracter personal.

Contestaţiile pot fi depuse în zilele de 23 iunie 2022 (în intervalul orar 16:00 - 19:00) şi 24 iunie 2022 (în intervalul orar 8:00-12:00). Acestea pot fi depuse/transmise şi prin mijloace electronice centrelor de examen. În acest caz, candidaţii completează, semnează şi depun/transmit prin mijloace electronice şi o declaraţie-tip în care se menţionează faptul că au luat cunoştinţă că nota acordată ca urmare a soluţionării contestaţiei poate modifica, după caz, nota iniţială, prin creştere sau descreştere.Pentru candidaţii minori, declaraţia-tip este semnată şi de către părinţii/ reprezentanţii legali ai acestora. Rezultatele finale vor fi afişate joi, 30 iunie 2022.   

Informaţii tehnice 

Timpul efectiv de lucru pentru fiecare probă scrisă este de 120 de minute şi începe după alocarea celor 15 minute dedicate completării casetei cu datele de identificare, conform prevederilor art.17 alin. (10) din Metodologia de organizare şi desfăşurare a evaluării naţionale. 

Candidaţii trebuie să aibă asupra lor un act de identitate şi instrumente de scris cu cerneală sau pastă albastră pentru redactarea lucrărilor, creion negru pentru realizarea desenelor/schemelor şi instrumente de desen la proba de Matematică.

Alte precizări importante pentru elevi, cu privire la redactarea lucrărilor scrise din cadrul examenului de Evaluare Naţională, 2022, pot fi consultate pe site-ul I.Ş.J. Cluj, https://www.isjcj.ro/precizari-evaluare-nationala-cls-viii-a-legislatie-2022/.

Comisia judeţeană de organizare a examenului de Evaluare Naţională din cadrul I.Ş.J. Cluj a aprobat 91 de solicitări, privind asigurarea condiţiilor de egalizare a şanselor, conform normelor metodologice şi a procedurilor în vigoare, care vizează prelungirea timpului destinat redactării lucrărilor scrise,  asigurarea de săli separate pentru elevii care prezintă tulburări specifice de învăţare, prezenţa unui însoţitor pentru elevii cu tulburări din spectrul autist, prezenţa interpreţilor limbajului mimico-gestual pentru elevii cu deficienţe de auz, utilizarea instrumentelor specifice de scriere în cazul elevilor cu deficienţe de vedere, respectiv susţinerea probelor scrise în spital. 

Sfaturile inspectorului şcolar general: „Să se concentreze pe citirea cu atenţie a subiectelor” 

„Absolvirea  ciclului gimnazial este o etapă importantă în parcursul procesului de dezvoltare personală şi profesională a fiecărui adolescent, care, la sfârşitul clasei a VIII-a, se orientează înspre clasa a IX-a învăţământ liceal sau învăţământ profesional/dual. Primul pas îl reprezintă examenul de Evaluare Naţională, pentru care vă urez, de pe acum, mult succes  şi capacitate de concentrare! Cu siguranţă că, asemenea oricărui examen, şi cel de anul acesta va aduce zâmbete pe chipurile unora şi lacrimi pe ale altora, dar ceea ce rămâne esenţial este faptul că fiecare elev care va participa la examen îşi va putea urma visul de a–şi continua parcursul educaţional în învăţământul liceal sau profesional, având astfel posibilitatea de a-şi continua procesul dezvoltării personale, în aşa fel încât, peste ani, să deveniţi personalităţi armonioase, integre şi pregătite pentru viaţă. 

Mesajul pe care doresc să îl transmit tuturor elevilor care participă la Examenul de Evaluare Naţională şi părinţilor acestora este unul de încurajare şi de abordare cu optimism a acestui prim examen important pentru viitorul lor. Tuturor le doresc să abordeze cu încredere această etapă, să se concentreze pe citirea cu atenţie a subiectelor şi pe rezolvarea lor, să nu se lase distraşi de factori externi şi să aibă succes la primul examen important din viaţa lor!

Le doresc colegilor, cadre didactice, să dea dovadă, în continuare, de răbdare, putere de muncă, empatie pentru elevi, să fie alături de ei pe parcursul zilelor de examen, să le asigure suportul emoţional atât de necesar, indiferent de calitatea pe care o vor avea-profesori asistenţi, profesori evaluatori, membri în comisii de organizare sau evaluare a examenelor. Le doresc tuturor elevilor, dar şi părinţilor lor să treacă cu bine peste emoţiile fireşti acestei perioade, multă sănătate şi încredere în viitor” a declarat doamna Marinela Marc, inspector şcolar general al Inspectoratului Şcolar Judeţean Cluj. 

Unde se pot sesiza neregulile 

Ministerul Educaţiei şi Inspectoratul Şcolar Judeţean Cluj pun la dispoziţia celor interesaţi liniile TELVERDE, pentru sesizarea eventualelor nereguli din cadrul examenului de  Evaluare Naţională 2022_Ministerul Educaţiei – 0800 801 100, I.Ş.J. Cluj – 0800 816 264. 

Vă mai recomandăm:

Subiecte Limba Română Evaluare Naţională 2021. Peste 4.000 de elevi din Cluj au dat prima probă

Analiză: singurul judeţ care nu mai are toalete în curtea şcolii, pe primul loc în ţară la Evaluarea naţională şi la BAC. „În Cluj, educaţia e calea regală spre succes”

Cluj-Napoca



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite