Dilema unui român care a câștigat 30.000 de euro și nu știe în ce să-i bage. „Rog ajutor pentru cazul nostru”

0
Publicat:

Un român spune că a câștigat 30.000 de euro în urma unui proces, dar acum nu știe ce să facă cu banii. Drept urmare, a cerut sfatul internauților.

FOTO Arhivă Adevărul
FOTO Arhivă Adevărul

Luat prin surprindere de acest succes neașteptat, a realizat că nu știe exact care ar fi cea mai bună soluție pentru ca banii să nu se devalorizeze din cauza inflației. În speranța că va primi un sfat, el a apelat la membrii grupului Buget de Familie, unde și-a expus cazul și a cerut sfaturi și idei. 

„Rog ajutor/sfaturi/recomandări, pentru cazul nostru. În urma unui proces judiciar anevoios și îndelungat, am obținut o sumă de bani, în cuantum de 30.000 euro. Nu dorim să irosim acești bani, nu dorim să îi investim în piața crypto sau similare (nu avem competențe în domeniu și nu consideram că ar fi o investiție înțeleaptă)”, și-a început el postarea.

El a precizat că familia sa nu are niciun fel de afaceri și trăiește exclusiv din salarii. Fără să aibă un nivel de trai nemaipomenit, ei s-au descurcat până acum, însă faptul că au câștigat o sumă de bani i-a determinat acum să se gândească și cum ar putea să-i înmulțească sau măcar nu li se devalorizeze.

„Suntem o familie normală, fără afaceri curente, proprietăți, pământuri, moșteniri, etc. avem salariile și problemele aferente țării în care trăim. Rate, din fericire, nu mai avem, acestea au fost lichidate cu un an anterior, acestui proces. Dată fiind lipsa experienței în gestionarea unor sume de bani mai mari decât veniturile noastre curente, aș dori să știu, după experiențele voastre, exemple de investițiile stabile și sigure, care se pot face la noi în țară, cu aceste sume de bani. Mulțumesc mult pentru atenția, timpul și eventualele răspunsuri!  Sănătate și toate cele bune!”, și-a încheiat postarea.

Ce sfaturi a primit

Postarea sa nu a rămas fără ecou. În mai puțin de cinci ore, peste 100 de membri ai grupului au comentat, iar cei mai mulți au încercat să îi dea idei. Nu au lipsit nici consultanții financiari care au intuit că pot obține un comision frumos din sfaturile lor.

Mulți dintre cei care au comentat l-au sfătuit să investească în imobiliare. O garsonieră într-un oraș sau un teren la munte ar fi, în opinia unora, cea mai inspirată investiție din acești bani.

„Depinzând de orașul unde locuiți, cumpărați o garsoniera, un apartament și îl dați în chirie. Venit constant pe termen lung”, a scris cineva. „Eu aș cumpăra o garsonieră/ apartament și l-aș închiria. Aș opta pentru Brașov sau Constanța , unde pot fi închiriate în regim hotelier”, a continuat alt internaut.

Cineva i-a atras însă atenția că impozitul pe veniturile obținute din chirii a crescut foarte mult în ultima vreme și i-a dat un alt sfat.

„Momentan dobânzile la depozite sunt foarte bune, puteți face un depozit cu scadență 3 luni cu 7% dobânda, până va decideți dacă vreți să faceți altceva cu banii și îl tot prelungiți la scadență. Impozitul pe venituri din chirii a crescut începând cu 1 ian 2023 cu aprox 65%, dacă decideți să cumpărați un imobil și mergeți pe varianta contract înregistrat la ANAF, să țineți cont de asta”, a fost altă sugestie.  

„Eu aș investi într-o mică afacere în domeniul mâncare, salon de înfrumusețare sau mașini (mecanică, spălătorie). Astea vor merge tot timpul. Mult succes!”, a fost una dintre cele peste 100 de recomandări.

„Pot vorbi din punctul meu de vedere: 1. Cumpărat un teren și făcut agricultură. 2. Titluri de stat. Cam în astea aș investi eu dacă aș avea o sumă de bani. Apartamentele au crescut foarte mult în ultima perioada, nu sunt expertă în imobiliare, dar aș fi reticentă să cumpăr acum. Mult succes!”, a replicat o doamnă.

„Titluri de stat sau altele asemenea. Pentru investiții la bursă trebuie să aveți contract cu o firmă specializată, iar dacă consultantul se pricepe, puteți avea un venit pasiv destul de ok, mai bun decât la fondurile mutuale (vorbesc din experiență aici). A cumpăra un apartament sau garsonieră nu implică doar câștiguri. Puteți găsi niște chiriași care în mai puțin de-o lună să vă lase dezastru, eventual și datorii la utilități. Și bineînțeles că în timp se vor strica lucruri prin casa pentru care tot dvs o să plătiți”, a fost alt sfat.

Cluj-Napoca



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite