Dilema „Marelui Alb”. Un profesor analizează originea poreclei Patriarhului Daniel: „E tragic şi degradant”

0
Publicat:
Ultima actualizare:
FOTO  Înquam Photos / Ilona Andrei
FOTO  Înquam Photos / Ilona Andrei

Profesorul de filosofie de la Universitatea Babeş-Bolyai Ciprian Mihali găseşte că porecla Patriarhului Daniel - „Marele Alb”, despre care am aflat din ancheta Recorder, este extrem de jignitoare deoarece „Marele Alb” este numele unei rase de porci. Care este părerea unui lingvist.

„Un singur gând mă tulbură după vizionarea reportajului Recorder şi vreau să mă asigur că nu o luăm cu totul razna. Jurnalistul află, la una din primele sale întâlniri, că lumea din interiorul sistemului BOR îl alintă pe Patriarh „Marele Alb”. Pare a fi o poreclă afectuoasă, care stârneşte chiar anumite zâmbete, dar una cu totul familiară în contextul respectiv. Adică toţi par a şti despre ce e vorba atunci când aud vorbindu-se despre „Marele Alb”. Deduc de aici că porecla respectivă vine chiar dinăuntrul sistemului BOR, că ea nu este o invenţie a duşmanilor Patriarhului”, a scris profesorul Ciprian Mihali pe Facebook.

„Iar dacă lucrurile stau aşa (repet: îmi mărturisesc ignoranţa în privinţa originii acestei porecle, când a fost ea utilizată prima oară, de către cine, în ce context etc.), deci dacă lucrurile stau aşa, în subordinea Patriarhului stau nişte oameni de o lipsă de cuvioşenie şi de o vulgaritate fără margini. Admiţând că nu ei sunt autorii acestei porecle şi tot ar fi trebuit să evite folosirea ei, tot ar fi trebuit să descurajeze pronunţarea ei nerostind-o, sau scandalizându-se atunci când o aud, certându-i pe cei care o folosesc. Dar nu, porecla pare o glumiţă care trece într-o discuţie relaxată, ca un fel de nume de cod între iniţiaţi. Iar asta mi se pare tragic şi degradant: pentru că, până la acest reportaj, aşa cel puţin cum o ştiu generaţiile mai în vârstă care au făcut materia numită „Agricultură” în şcoală, „Marele Alb” este numele unei rase de porci (https://ro.wikipedia.org/wiki/Marele_alb). Dacă eliminaţi de pe google referinţele la acest reportaj, veţi vedea că aproape tot ce e scris înainte de această dată despre „Marele Alb” e despre... porci”, a mai meţionat profesorul.

Ciprian Mihali este de părere că problema nu este la jurnalişti, ci la cei care comit „meschinării şi ilegalităţi.

„Nu cred că oamenii din reportaj nu ştiu asta, nu-i putem suspecta de atâta prostie sau naivitate. Iar dacă ştiu asta, din punctul de vedere al respectului faţă de autoritatea figurii Patriarhului, blasfemia lor este la fel de gravă precum corupţia lor economică şi penală. Şi dacă lucrurile stau într-adevăr aşa, BOR trebuie să fie conştientă că problema sa nu este la jurnalişti care dezvăluie meschinării şi ilegalităţi, ci la cei care le comit. Voi accepta să retrag cu bucurie ce am scris mai sus dacă expresia „Marele Alb” are alte semnificaţii, mai importante şi mai vizibile pentru omul de rând decât aceea pe care am dat-o eu. Dar chiar şi atunci, e cu neputinţă să alungăm întru totul similitudinea fonică măcar, dacă nu şi cea de semnificaţii, pe care o cultivă cu un relaxat umor oamenii din sistemul BOR. Pentru că rămâne inacceptabil pentru orice creştin să ştim că o asemenea poreclă jignitoare poate fi folosită de aceşti oameni”, concluzionează acesta.

Părerea unui lingvist

Profesor la Facultatea de Litere din Cluj, Dumitru Cornel Vîlcu, a comentat la postarea lui Mihali, venind cu o nuanţare: „Ca lingvist sunt tentat să afirm că, aici, exagerezi un pic: în interiorul comunităţilor relativ închise, o poreclă - mai ales una motivată, de genul x e mare, sau la statură, sau la importanţă şi se îmbracă întotdeauna în alb - tinde să se generalizeze repede, desemantizându-se totodată. Adică îşi pierde, dacă nu imediat, urgent toate 'notele' pe care le deţine din limbajul comun, iar utilizarea ei repetată duce la o stare de inconştienţă cvasi-totală în ce priveşte nuanţele, sau chiar semnificaţiile de bază pe care cuvântul sau expresia în limba "extracomunitară". Ba chiar mai mult: "grasul" poate fi cineva numit aşa taman fiindcă e slab, "măi ****" poate fi o vorbă de alint, ba chiar, după ani de zile, "senatorul porno" poate deveni un soi de nume propriu, descărcat de vinovăţia purtată la instituire”.

Vîlcu este de părere că preoţii filmaţi de Recorder nu erau conştienţi de gravele conotaţii ale poreclei:
„Cultura recade în natură, conştienţa şi asumarea în inconştienţă şi automatism. Că, între oamenii civilizaţi, nu se foloseşte porecla cuiva în faţa celor din afară, asta e altă treabă... Pur şi simplu, toţi popii ăia şi apropiaţii lor deveniseră non-conştienţi de gravele conotaţii ale unei expresii pentru ei familiar-denotativă. Sau, ceea ce ar fi grav şi prostesc, cei conştienţi şi-au permis utilizarea expresiei tocmai ca să le arate altora că sunt de-ai casei, ceea ce e nesimţire pură şi ţine de mai fiecare persoană în parte”

Rechin sau porc?

Unii internauţi susţin că atunci când aud de „Marele Alb” gândul îi duce la specia rechini cu acest nume: „Nu ştiam de rasa de porc dar pentru mine cand zici "marele alb" gandul ma duce la the great white, rechinul alb care este cel mai mare peste pradator de pe planetă şi este cunoscut pentru lăcomia sa”, spune Bilen.

„N-am prins orele de agricultură, aşa că nu ştiam de porc. În schimb am asociat porecla cu "great white", adica rechinul alb. Oricum, porc sau rechin, (in)adecvarea termenului e aceeaşi”, spune George.

„Cred că e o diferenţă de interpretare între generaţii. Pentru mine, care nu am prins decât începutul clasei a IX-a în comunism, prima asociere pe care o fac este cu specia de rechin numită aşa, deşi ştiu şi de rasa de porci (habar nu am de unde, posibil tot pe la şcoală). Dar chiar şi cu această interpretare, nici comparaţia cu un rechin nu sună foarte bine pentru patriarh”,a comentat Claudiu.

Vă mai recomandăm

Investigaţia Recorder „Clanul Marelui Alb”, pe primul loc în trending-ul YouTube. „Preafericitul Patriah Daniel tocmai l-a detronat pe Tzanca Uraganu”

Preotul Tănăsescu: „Când Untold ia bani publici de la primării, se fac licitaţii publice?”. Replica acidă a lui Chereji: „Lăudat fie numele Domnului”

Cluj-NapocaPartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite