De la gazdă de festival la şcoală despre patrimoniu. Curioşi din mai multe ţări participă la o tabără internaţională de restaurare la Bonţida

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Castelul banffy de la Bonţida FOTO Adevărul
Castelul banffy de la Bonţida FOTO Adevărul

De azi, 25 iulie, începe la Bonţida o nouă ediţie a programului internaţional de restaurare a patrimoniului construit. La tabără organizată de Fundaţia Transylvania Trust participă studenţi arhitecţi, ingineri constructori, arheologi, istorici de artă, dar şi muncitori din industria construcţiilor care doresc să se specializeze în domeniu. Pasionaţii provin din Grecia, Anglia şi România.

Cei 37 de participanţi vor învăţa teoretic şi practic ce înseamnă reabilitatea patrimoniului. Cei înscrişi în programul Fundaţiei Transylvania Trust  pot deprinde noi cunoştinţe în atelierele de zidărie (restaurare de zidărie, restaurare/construcţie de bolţi, tehnici murale), tâmplărie şi restaurare mobilier vechi - coordonatee de meşteri restauratori din ţară şi din străinătate şi pot opta apoi pentru două tipuri de cercetări. Prima e de observaţie arheologică, iar a doua de cercetare în domeniul istoriei artei, implicându-se activ în lucrările de restaurare ale castelului.

Din programul acestei tabere de vară face parte şi o excursie de studiu la Salina Turda şi biserica reformată din Sic, recent restaurată.

Până acum, la programul internaţional al fundaţiei au participat peste 1.500 de cursanţi din 26 de ţări - România, Albania, Australia, Brazilia, Belgia, Franţa, Ungaria, Polonia, Slovenia, Suedia, Marea Britanie, Statele Unite etc. Programul este finanţat de Programul-cadru Europa Creativă al Uniunii Europene - Agenţia Executivă pentru Educaţie, Audiovizual şi Cultură prin proiectul ARTEC. 

Mai puteţi citi:

Un 13 cu noroc. O zi în plus de distracţie la castel. Ce surprize vă aşteaptă anul acesta la Electric Castle

Cluj-Napoca



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite