Cum este făcută Simona Halep cetăţean de onoare pe bandă rulantă. Argumentul primarului din Călăraşi: „Strămoşii ei au trecut prin oraş“
0„Putem considera că Simona Halep este o personalitate marcantă care prin tot ceea ce face contribuie din plin la imaginea pozitivă pe care Clujul o oare în acest moment pe plan naţional, dar şi internaţional” – se arată într-una dintre recomandările pentru acordarea titlului de cetăţean de onoare al Clujului sportivei Simona Halep.
Consilierii locali clujeni au votat joi, 31 octombrie, propunerea de acordare a titlului de cetăţean de onoare al municipiului Simonei Halep. Nu este prima administraţie care-şi asociază imaginea cu cea a campioanei. Au mai făcut-o edilii din Buşteni, Constanţa, Călăraşi, Bucureşti şi, în această vară, consilierii locali din Iaşi au anunţat că îi vor acorda acest titlu.
Acordarea unui astfel de titlul se poate uşor transforma dintr-un gest elegant într-o acţiune politicianistă penibilă. Astfel, titlul de cetăţean de onoare presupune o legătură între laureat şi comunitatea respectivă. Atunci când o asemenea legătură nu există, se recurge la exagerări care aruncă în derizoriu activitatea. De exemplu, primarul oraşului Călăraşi, Ştefan Drăgulin, a explicat:
„Să ştiţi că strămoşii ei au trecut prin oraşul Călăraşi. Poate ăsta nu este un motiv, dar ea este cel mai bun model pentru România, cel mai mare ambasador.”
Pe lângă faptul că Halep nu a avut nicio legătură cu oraşul, Călăraşiul avea în acel moment doar două terenuri private de tenis.
Pentru Boc a contat modestia
Consilierii locali clujeni au votat, astăzi, în unanimitate proiectul privind acordarea titlului de cetăţean de onoare către Simona Halep. Primarul Emil Boc a explicat: „am făcut această propunere în primul rând, dincolo de faptul că e o mare campioană, Simona Halep este un model pentru foarte mulţi români, în special pentru generaţia mai tânără, care arată că se poate reuşi prin muncă. M-a impresionat enorm că - dincolo de dimensiunea sportivă de excepţie - e un om de o modestie rar întâlnită chiar dacă a ajuns numărul 1 mondial. Îmi amintesc o afirmaţie că după un meci de grand slam, Halep a fost întrebată într-un interviu cum poate fi numărul 1 mondial şi să rămână atât de normală. Are acea capacitate de a fi valoroasă, în acelaşi timp, dar cu modestie, respect faţă de adversar”.
Concluzia primarului: „gestul nostru simbolic de astăzi este doar de a spune că este oricând binevenită la Cluj-Napoca”.
„Prin tot ceea ce face, Simona Halep contribuie din plin la imaginea pozitivă pe care Clujul o are în acest moment pe plan naţional, dar şi internaţional”
Acordarea titlului s-a făcut la recomandarea conducerii Federaţiei Române de Tenis pentru că a devenit cetăţean de onoare al municipiului. Recomandările au semnate de: Răzvan Itu - vicepreşedinte al Federaţiei Române de Tenis, Cosmin Hodor- manager de comunicare şi proiecte speciale în echipa sportivei; prof.univ.dr Leon Gomboş - decanul Facultăţii de Educaţie Fizică şi Sport, Universitatea „Babeş-Bolyai” Cluj-Napoca.
„Conexiunile Simonei Halep cu municipiul Cluj-Napoca sunt extrem de puternice. Dacă ne gândim doar la meciurile disputate de către echipa de Fed Cup a României în Sala Polivalentă a oraşului nostru unde a fost susţinută şi încurajată frenetic de mii de iubitori ai tenisului, la multitudinea de evenimente la care a participat, la întâlnirile pe care le-a avut cu copiii Clujului, devenind pentru aceştia un adevărat model,
putem considera că Simona Halep este o personalitate marcantă care prin tot ceea ce face contribuie din plin la imaginea pozitivă pe care Clujul o oare în acest moment pe plan naţional, dar şi internaţional” – se arată într-una dintre recomandările făcute pentru acordarea titlului de cetăţean de onoare al Clujului. Aceasta aparţine prof. Leon Gomboş, decanul Facultăţii de Educaţie Fizică şi Sport din cadrul UBB.
„Cea mai valoroasă jucătoare de tenis din istoria României şi una dintre cele mai valoroase jucătoare de tenis din întreaga lume”.
„Pentru toate aceste performanţe sportive, unice în istoria tenisului românesc, şi pentru că a recunoscut, în nenumărate ocazii, că la Cluj-Napoca se simte ca acasă, consider că Simona Halep Merită, fără nicio urmă de îndoială, titlul de „Cetăţean de onoare al Municipiului Cluj-Napoca (...) Prezenţa sutelor de copii la întâlnirea din data de 15 octombrie 2019 în Cluj demonstrează cp Simona este iubită şi apreciată, fiind un idol pentru viitoarea generaţie de sportivi a României şi un exemplu pentru întreaga societate”, a scris Itu.
Cetăţean de onoare şi teren la Buşteni
Primul oraş care i-a acordat titlul a fost Buşteniul: în 2013, Simona a devenit cetăţean de onoare în Buşteni, oraş în care mai sunt cetăţeni de onoare Ilie Năstase, Alina Dumitru, Adrian Mutu, Nadia Comăneci, Lucian Bute sau Leonard Doroftei. În Buşteni, campioana a primit şi un teren de 500 de metri pătraţi. „Am văzut astăzi şi terenul, mi-am văzut şi vecinii şi cu siguranţă îmi voi construi o casă aici, ca să fac parte din Buşteni”, a spus Simona Halep.
În 2014, Halep a devenit cetăţean de onoare al judeţului Constanţa, iar în motivare se arată printre altele că Halep a „a contribuit la creşterea nivelului spiritual al cetăţenilor”.
Simona Halep a primit, în 2018, titlul de cetăţean de onoare al Municipiului Bucureşti acordat de primarul Gabriela Firea, „în semn de recunoaştere şi apreciere a performanţelor sale sportive”. Primăriţa a fost huiduită, după câteva luni, când Simona Halep a prezentat trofeul de la Roland Garros. 20 de mii de români s-au adunat atunci pe Arena Naţională pentru a o vedea pe noua campioană a turneului de mare şlem de la Roland Garros.
În vara acestui an, şi consilierii locali din Iaşi au propus acordarea titlului de cetăţean de onoare Simonei Halep.