Cum au fost înşelate două clujence prin metoda „accidentul”. Poliţia trage un semnal de alarmă

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Două clujence au plătit circa 10.000 de lei unor persoane străine. FOTO: Arhivă
Două clujence au plătit circa 10.000 de lei unor persoane străine. FOTO: Arhivă

Două femei din Cluj-Napoca au fost înşelate într-o singură zi cu 3.500 de lei respectiv 6.000 de lei prin metoda accidentul. Poliţiştii îi avertizează pe clujeni să nu cadă pradă infractorilor şi să anunţe la 112 când persoane străine le solicită bani susţinând că o rudă a fost implicată într-un accident grav.

În 08.01.2014, ora 12:00, o femeie de 76 ani a sesizat Poliţia municipiului Cluj-Napoca despre faptul că în cursul dimineţii, în jurul orei 9.30, a fost contactată telefonic de trei bărbaţi, a căror identitate nu o cunoaşte, care au informat-o că fiul său a fost implicat într-un accident rutier soldat cu rănirea gravă a unei minore. Bărbaţii s-au prezentat ca fiind poliţist, avocat şi aparţinător victimă.  De asemenea, aceştia i-au comunicat faptul că fiul său nu poate vorbi din cauza leziunilor suferite, astfel femeii i s-a făcut legătura cu un avocat care i-a adus la cunoştinţă că pentru achitarea contravalorii unei intervenţii chirurgicale de urgenţă este necesară suma de 3.500 lei. De asemenea, din verificările efectuate de poliţişti, s-a stabilit faptul că, la scurt timp, la domiciliul femeii s-a prezentat un bărbat, care a afirmat că este tatăl victimei şi căruia femeia i-a înmânat suma solicitată de 3.500 lei. Ulterior, femeia şi-a sunat fiul, care a negat implicarea sa în vreun accident rutier.

A plătit 6.000 de lei unui infractor

Tot în data de 8.01.2014, în jurul orei 13:30, o altă femeie de 76 ani a sesizat Poliţia municipiului Cluj-Napoca despre faptul că în cursul dimineţii a fost contactată telefonic de trei bărbaţi, a căror identitate nu o cunoaşte, care după ce s-au prezentat ca având calitatea de poliţist, avocat şi aparţinător victimă, au informat-o că fiul său a fost implicat într-un accident rutier, soldat cu rănirea gravă a doi copii. La fel ca în situaţia precedentă, suspecţii i-au comunicat femeii că fiul său nu poate vorbi, având leziuni grave. Astfel femeii i s-a făcut legătura cu un avocat care i-a adus la cunoştinţă că pentru achitarea contravalorii unei intervenţii chirurgicale de urgenţă este necesară suma de 7.000 lei. La scurt timp, s-a prezentat la domiciliul femeii un bărbat, care a afirmat că este tatăl victimelor şi căruia femeia i-a înmânat suma de 6.000 lei. Ulterior femeia a fost contactată de fiul său, ocazie cu care a realizat că cele relatate telefonic nu corespund realităţii.

 În ambele situaţii poliţiştii efectuează cercetări sub aspectul săvârşirii infracţiunii de „înşelăciune”, în vederea identificării persoanelor suspecte, tragerea lor la răspundere penală şi pentru recuperarea prejudiciului.

Sfaturile poliţiştilor 

Pentru a nu cădea victime unor astfel de situaţii, poliţiştii clujeni vă recomandă: -Nu daţi curs solicitărilor de bani din partea diferitelor persoane care se prezintă la domiciliul dumneavoastră şi vă cer bani, descriindu-vă evenimente rutiere tragice în care sunt implicaţi membri ai familiei dumneavoastră.

-Nu răspundeţi unor solicitări prin care vi se cere să depuneţi diverse sume de bani într-un anumit cont, indiferent de motivul invocat!

-Pentru a putea verifica ulterior dacă informaţia comunicată a fost adevărată sau nu, solicitaţi interlocutorului cât mai multe detalii cu privire la evenimentul invocat (localitatea de producere a evenimentului, spitalul unde este internată victima, date de contact etc).

-Nu vă lăsaţi impresionaţi de poveşti tragice cu accidente grave sau de apelurile aparent venite din partea unei rude implicate într-un accident, produs de regulă în străinătate, urmate de convorbiri cu un presupus avocat care solicită o sumă de bani pentru a ajuta ruda respectivă sau pentru a obţine diverse facilităţi.Sunt vizate persoane de vârsta a doua şi a treia, care se presupune că au bani şi rude care nu se află în proximitatea lor.

  

Sunaţi la Poliţie!

Poliţiştii susţin că se mizează pe  incapacitatea de a evalua veridicitatea situaţiei în stare de anxietate şi condiţii presante; incapacitatea de evalua raţional situaţia în stare de urgenţă; empatia şi compasiunea ridicate ale victimei, precum şi predispoziţia acesteia de a se încrede uşor în oameni. Poliţia atrage atenţia că în cazul unor accidente grave poliţiştii anunţă aparţinătorii şi recomandă cetăţenilor să anunţe imediat poliţia prin apelarea numărului de urgenţă 112. 

Citiţi şi 

O nouă victimă a şarlatanilor prin metoda "accidentul"

Doi suspecţi de înşelătorii prin metoda "Accidentul" au fost puşi sub acuzare. Ei operau din Penitenciarul Galaţi

Cluj-Napoca



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite