Cum arată sensul giratoriu de 2,6 milioane de euro construit de un om de afaceri la Cluj VIDEO

0
0
Sensul giratoriu a fost impus constructorului ansamblului „Wings” pentru a nu afecta traficul din zonă. FOTO: Wings
Sensul giratoriu a fost impus constructorului ansamblului „Wings” pentru a nu afecta traficul din zonă. FOTO: Wings

Constructorul spectaculosului ansamblu imobiliar în formă de aripi din Cluj-Napoca a finalizat sensul giratoriu care va permite locatarilor să acceseze una dintre cele mai aglomerate artere din oraş fără a bloca circulaţia. S-a dovedit o provocare pentru constructori.

Sensul giratoriu de pe strada Frunzişului, care face legătura între cartierele clujene Mănăştur şi Zorilor, a fost finalizat cu câteva luni întârziere şi cu o depăşire serioasă de buget, estimat iniţial la 2 milioane de euro. Imaginile filmate cu drona arată circulaţia maşinilor, dar şi modul în care au fost realizate lucrările.

 Acum locatarii ineditului ansamblu imobiliar „Wings” vor avea accesul auto mai facil către casă şi vor putea traversa una dintre cele mai aglomerate artere din oraş printr-un pasaj subteran. Patronul Studium Green, Dorin Bob, a precizat că a fost nevoie de o majorare cu 30% a cheltuielilor estimate iniţial cu sensul giratoriu, adică s-a ajuns la 2,6 milioane de euro.   

Provocare pentru ingineri: „era apa de 2 metri acolo” 

Reprezentantul constructorului, respectiv al companiei Studium Green, inginerul Nicolae Popa (68 de ani) a discutat cu Media9 despre complexitatea lucrării: „Lucrarea asta este deosebită şi vă şi spun din ce punct de vedere. Are două sau trei impacturi semnificative în ceea ce priveşte execuţia. Pânza de apă a fost deosebit de agresivă. De-a lungul deceniilor, a provocat alunecări masive de teren în zonă. Zidurile de sprijin din beton armat, care s-au făcut înainte de colegii mei, n-au fost o soluţie fericită. În al doilea rând, a fost lucrul permanent pentru circulaţie. N-am avut voie să îngreunăm circulaţia deloc, şi asta a cauzat multe deficienţe în execuţie”. 

Acesta a mai spus că cea mai dificilă partea a constat în drenarea masivului de pământ care este acum în sensul giratoriu.

„Este vorba de o cutie, în sensul prozaic, de 100 de metri pe 20-30 de metri lăţime, alcătuită din piloţi înfipţi până în terenul stabil. Sunt 300 bucăţi de 14 metri lungime. Din interior s-a extras pământul contaminat, că acolo a fost un teren unde s-au deversat gunoaie. Acesta a fost înlocuit cu straturi permeabile din balast. Toată această masă de balast, care de fapt este un baraj de greutate şi care se opune deplasării pământului din amonte, are avantajul că este o masă filtrantă”, a explicat el. 


Inginerul a vorbit despre infiltraţii masive de apă: „Şi-acum, pe ultima sută de metri, a trebuit să fac o drenare semnificativă, pentru că apa acolo e de doi metri”.  

Vă mai recomandăm:
 

Sens giratoriu de 2 milioane de euro la Cluj. „Va fi plătit de cei ce cumpără apartamente în zonă”

Emil Boc, despre faptul că la Cluj sunt cele mai mari chirii din ţară: „Dacă va scădea preţul la imobile, scade şi calitatea vieţii”

Mai multe - Cluj-Napoca

Ultimele știri

adevarul de weekend jpeg anunt adevarul jpeg

Cele mai citite