Clujul a trecut de 9 cazuri la mia de locuitori, dar nu ia în calcul carantina. Explicaţia autorităţilor

0
0
Covid

Autorităţile din Cluj au anunţat că incidenţa infectărilor cu COVID-19 la mia de locuitori, cumulată la 14 zile, a ajuns duminică, 15 noiembrie, la 9,04.

Sibiul a intrat în carantină începând de luni, 16 noiembrie, iar Alba Iulia urmează să o facă începând de marţi. În ultimele două săptămâni, în judeţul Sibiu au fost confirmate pozitiv peste 2.000 de persoane, iar în municipiu rata de incidenţă cumulată a ajuns la 12,58 la mia de locuitori.

Lucrurile nu stau prea bine nici la Cluj-Napoca. Autorităţile au anunţat că incidenţa infectărilor cu COVID-19 la mia de locuitori, cumulată la 14 zile, a ajuns duminică, 15 noiembrie, la 9,04. Totuşi, nu se ia în calcul carantinarea oraşului. Prefectul Clujului, Mircea Abrudean, a expus motivele pentru care nu s epoate discuta în prezent de carantinarea oraşului. Oficialul clujean a enumerat cinci motive principale în acest sens.

„1. Analiza de risc a DSP nu întruneşte criteriile minimale pentru carantinare.

2. Numărul mare de teste generează cazuri multe, care nu e ponderat la nivel naţional în calculul incidentei, dar prefectul îl ponderează in luarea deciziei.

3. Rata mortalităţii Covid la nivelul municipiului este cea mai mica din ţară.

4. Capacitatea crescută de paturi Covid (69 paturi ATI plus inca 27 în curs de operaţionalizare, deci 96 probabil până la final de săptămână).

5. Rata incidentei se calculează la populaţia stabilă a municipiului (cei care au domiciliu sau flotant), iar noi avem mulţi pozitivi care nu au nicio forma legală de şedere aici şi cresc artificial rata incidenţei”, a spus prefectul Clujului.

În ultimele 24 de ore, în judeţul Cluj au fost confirmate 105 noi infectări cu COVID-19, însă dintr-un număr redus de teste, 238. Este vorba de teste diagnostic grupe de risc, ceea ce înseamnă că s-au testat doar pacienţii care ajung în spitale cu simptome grave.

Vă mai recomandăm:

Ţara care se oferă să primească pacienţi români cu COVID. „La Terapia Intensivă de la noi bate vântul”

Medicul Adrian Marinescu explică de ce lockdown-ul a fost bun în primăvară, dar acum nu mai e o soluţie

Cluj-Napoca


Ultimele știri
Cele mai citite