Cluj-Napoca, primul oraş din România care a intrat în finala competiţiei „Capitală Europeană de Tineret“

0
0
Clujul va concura pentru titlul de Capitală Europeană a Tineretului
Clujul va concura pentru titlul de Capitală Europeană a Tineretului

Municipiul a fost selectat în finala competiţiei pentru titlul de Capitală Europeană a Tineretului 2015. Cluj-Napoca concurează în finală alături de oraşele Ivanovo (Rusia), Varna (Bulgaria) şi Vilnius (Lithuania).

Rezultatele primei faze au fost publicate printr-un comunicat de presă al Forumului European de Tineret, pe data de 4 iulie, marţi, ora 12 – ora Bruxellesului. Cluj-Napoca a participat cu conceptul Youth@Cluj-Napoca 2015 - Cluj-Napoca for European Youth Capital.  „Mesajul principal al programului este SHARE, în cadrul căruia fiecare locuitor al Clujului şi fiecare tânăr din oraş trebuie să fie parte a Clujului. Europa poate să aibă parte din valorile şi spiritul Clujului, iar Clujul vrea să ia parte în mod activ în viaţa europeană şi în procesele europene. Prin tinerii din Cluj oraşul doreşte să-şi împărtăşească cu tinerii Europei cultura şi dinamismul oraşului nostru“, se arată într-un comunicat al Primăriei. 

Ce înseamnă Capitala Europeană a Tineretului
"Capitala Europeană a Tineretului" (EYC) este titlul acordat unui oraş, timp de un an, prin care acesta va avea şansa de a prezenta, printr-un program diversificat, aspecte legate de viaţa culturală, socială, politică şi economică a tineretului care locuieşte aici. Iniţiativa EYC încurajează punerea în aplicare a ideilor noi şi a proiectelor inovatoare, cu privire la participarea activă a tinerilor în societate, şi încearcă să prezinte un model pentru dezvoltarea în continuare a politicilor de tineret în alte municipalităţi europene. Prima capitală europeană a fost Rotterdam, în 2009.
„Fiind o competiţie la nivel european (diferă de competiţia pentru capitala culturală europeană), prin această calificare Cluj-Napoca va avea o vizibilitate crescută în Europa atât la nivel de reţele de tineret cât şi la nivel general“, se arată într-un comunicat al Primăriei.

Premieră în România
Este un rezultat nemaiîntâlnit în domeniul tineretului în România, neexistând nici un finalist român până în acest an în această competiţie. Cele 12 oraşe care au concurat pentru titlu sun următoarele: Badajoz (Spania), Cluj-Napoca (Romania), Ganja (Azerbaijan), Gothenburg (Suedia), Ivanovo (Rusia), Katowice (Polonia), La Laguna (Spania), Lecce (Italia), Perm (Rusia), Tbilisi (Georgia), Varna (Bulgaria) şi Vilnius (Lithuania).
Cluj2015.ro şi pagina de facebook facebook.com/cluj2015 sunt reţelele oficiale de comunicare a iniţiativei.

Capitale ale tineretului
În 2011 Anvers a fost capitala tineretului, iar în 2012 Braga vine cu o ofertă anuală completă sub egida acestui titlu.  Maribor trece peste titlul de Capitală Culturală Europeană şi aduce un feeling suplimentar de excelenţă prin realizarea unei capitale europene de tineret chiar după cea culturală, în 2013. Iar Thessaloniki a fost nominalizat pentru titlul din 2014 chiar la sfârşitul anului trecut.

În noiembrie se anunţă rezultatul
Candidatura pentru Capitala Europeană de Tineret 2015 a fost depusă de către Primăria Municipiului Cluj-Napoca la iniţiativa Grupului PONT şi a fost sprijinită de un consorţiu de 30 de organizaţii de tineret şi de peste 40 de instituţii publice şi ONG-uri locale şi naţionale. În cadrul celei de a doua etape, Cluj-Napoca primeşte o evaluare şi o listă cu observaţii despre corecţiile necesare care trebuie făcute pentru a îmbunătăţi programul, cu termen limită de depunere la data de 1 octombrie 2012. După acest moment urmează faza a doua a evaluării, în urma căreia, în luna noiembrie a anului curent, în Maribor va fi anunţat câştigătorul titlului de Capitală Europeană a Tineretului pentru anul 2015.

Cluj-Napoca


Ultimele știri
Cele mai citite