Cei mai buni jurnalişti clujeni vor fi premiaţi la Gala APPC

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Gala Presei Clujene se află la cea de-a treia ediţie.
Gala Presei Clujene se află la cea de-a treia ediţie.

Asociaţia Profesioniştilor din Presă Cluj (APPC), for reprezentativ al jurnaliştilor clujeni, va organiza vineri, 5 mai 2017, de la ora 19, la Centrul de Cultură Urbană Casino din Cluj, cea de-a III-a ediţie a Galei Presei Clujene, sub înaltul patronaj al Ambasadei Republicii Federale Germania la Bucureşti.

Evenimentul va avea două componente principale: Premierea jurnaliştilor clujeni care au scris cele mai bune interviuri, anchete, reportaje, editoriale şi articole tematice în intervalul mai 2016 – aprilie 2017. Lansarea Anuarului Presei Clujene pe 2017, editat de „Şcoala Ardeleană”, în care apar articolele reprezentative ale jurnaliştilor membri sau ne membri ai APPC.

În cadrul Galei, Excelenţa sa Cord Meier-Klodt, Ambasador al Republicii Federale a Germaniei în România, va transmite un mesaj video participanţilor la eveniment. După instalarea sa în funcţie, Excelenţa Sa a iniţiat în 2016 o întâlnire cu conducerea APPC, în care şi-a exprimat intenţia de a continua colaborarea cu Asociaţia, iniţiată în timpul predecesorului său. Ambasada va acorda, la fel ca anul trecut, două premii în cadrul Galei. 

Jurnalişti de top în juriu 

Premiile la şase categoriii ale competiţiei din 2017, Opinie, Interviu, Reportaj, Anchetă, Jurnalism Cultural, Economie şi Inovaţie au fost stabilite de un juriu de format din jurnalişti de prestigiu de la nivel naţional - Dan Turturică (Redactor-şef la www.digi24.ro), Ovidiu Nahoi (redactor-şef la RFI România) şi Mircea Vasilescu (ex redactor-şef la Dilema Veche 1998 - 2015, în prezent redactor al publicaţiei şi editorialist Adevărul). Printre membrii juriului la anterioarele ediţii ale Galei s-au numărat jurnalişti precum Paul Radu - directorul Rise Project, Grigore Cartianu - fost redactor-şef la Adevărul, Mihnea Măruţa – redactor-şef PressOne, Liviu Avram - redactor-şef adjunct la Adevărul, Doru Buşcu - redactor-şef Caţavencii etc. 

La ediţia de anul acesta a Premiilor APPC a fost introdusă şi o secţiune nouă, „Jurnalism comunitar”, din dorinţa de a încuraja excelenţa în abordarea articolelor care vizează comunităţile clujene. Juriul acestei categorii a fost format din Ciprian Rus (reporter Formula AS, ex redactor-şef Monitorul de Cluj, fost redactor-şef adjunct la publicaţia Capital), Viorel Nistor (lector la Departamentul de Jurnalism al FSPAC – UBB, cu 15 ani experienţă în presă) şi Simona Şerban (director executiv la Fundaţia Comunitară Cluj).

De asemenea, în cadrul Galei va fi premiat şi cel mai bun articol scris de către un student la Facultatea de Jurnalism din cadrul Universităţii Babeş-Bolyai. 

Creşterea gradului de profesionalizare al jurnalistilor

Gala Presei Clujene este una dintre modalităţile prin care APPC duce la îndeplinire scopul principal pentru care a fost înfiinţată: creşterea gradului de profesionalizare al jurnaliştilor şi îmbunătăţirea calităţii presei din Cluj. Considerăm că acest lucru este astăzi mai important ca niciodată, în condiţiile în care democraţii importante ale lumii au de suferit din cauza ştirilor false şi a deprofesionalizării mass-media.  

Pentru a stimula jurnaliştii să realizeze articole de cea mai bună calitate, dar şi pentru a le oferi o recunoaştere celor care au atins deja acest standard, APPC a optat pentru acordarea unor premii consistente, de câte 500 de euro pentru locul 1 de la fiecare categorie. Acest lucru nu s-ar fi putut realiza fără sprijinul partenerilor principali NTT Data, E.ON România, Farmec şi TIFF. 

În premieră, la ediţia din acest an vom recompensa în bani şi locurile 2 (cu câte 200 de euro) şi 3 (100 de euro), la trei dintre secţiuni, premii sponsorizate de Q Smile, SDL România, Bielomatik România şi MediereNet.

Amintim de asemenea partenerii care au contribuit la editarea Anuarului APPC şi la organizarea evenimentului: Vitrina Advertising,Trend Communcation, PP Protect Security, Michal Negrin, Panemar, Condiment Catering and Delivery şi Safeway International.

Gala Presei Clujene este un eveniment care se adresează jurnaliştilor, dar şi specialiştilor în comunicare, reprezentanţilor mediului universitar, de afaceri, administrativ, civic, fiind totodată un mijloc de a întări comunicarea între aceste medii. 

APPC

APPC este asociaţia reprezentativă a jurnaliştilor clujeni, cu peste 70 de membri atât din presa scrisă, cât şi cea audio-video. Asociaţia publică în fiecare an „Anuarul Presei Clujene”, cu texte reprezentative ale jurnaliştilor din Cluj, adoptă poziţii publice în chestiuni ce vizează exercitarea profesiei de jurnalist şi a organizat la Cluj traininguri cu jurnalişti de la publicaţii precum Reuters, BBC sau Nordbayerischer Kurier, în colaborare cu Ambasada SUA şi Ambasada Germaniei.

Cluj-Napoca



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite