Boc: „Am anulat focurile de artificii. Nu vom organiza nimic”. Primarul petrece Revelionul la „cabana plapuma”

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Primarul Clujului îndeamnă românii să se vaccineze. FOTO: PCN
Primarul Clujului îndeamnă românii să se vaccineze. FOTO: PCN

Primarul Clujului, Emil Boc, criticat dur de Societatea Ornitologică Română din cauza focurilor de artificii, a anunţat că în noaptea dintre ani municipalitatea nu va organiza nimic. Focurile de artificii au fost anulate din cauza ceţii şi nu se va organiza niciun concert din cauza faptului că nu s-a aprobat certificatul verde.

Primarul Clujului  a susţinut azi dimineaţă la o emisiune radio că a anulat focurile de artificii din cauza condiţiilor meteo: „Azi-dimineaţă, am decis să anulăm focurile de artificii din cauză că va fi ceaţă şi nu se va vedea nimic. Nu are rost să cheltuim banii de sponsorizări în acest sens, îi ţinem pentru alte evenimente”. 

Edilul a mai spus că s-ar fi auzit doar zgomotele produse de artificii şi a luat în considerare şi dorinţele iubitorilor de animale. 

„Şi eu sunt iubitor de animale şi am încercat să reducem din impactul artificiilor, organizându-le în patru locuri separate ce ar fi avut ca efect scăderea lor în intensitate. Din fericire pentru unii şi din păcate pentru alţii nu vom avea focuri de artificii. Îmi pare rău că nici acest element nu poate să-l ofere municipalitatea”, a spus Boc. 

Fără certificat verde nu există concert

Primarul a arătat că nici concert nu va fi organizat în centrul oraşului de Revelion: „Concert nu avem pentru că nefiind aprobat certificatul verde ar trebui să aducem oameni vaccinaţi şi nevaccinaţi împreună ceea ce e o greşeală”.

Emil Boc îşi va petrece Revelionul la „cabana plapuma” , acasă, deoarece „mă adaptez la vremurile în care trăim”.  

„Încurajez clujenii să fie ponderaţi, să petreacă în maieră decentă, să evită aglomeraţiile şi spaţiile care aduc împreună mulţi oameni vaccinaţi şi nevaccinaţi, cu mască şi fără mască”. Primarul recomandă celor care merg la petreceri private să se testeze înainte, fiind „un semn de respect pentru ceilalţi şi o modalitate de a nu pune în pericol sănătatea celorlalţi”. La hoteluri şi restaurante, trebuie automat certificat de vaccinare, a mai precizat el. 

„Sperăm că trecem cu bine anul”, a încheiat el subliniind încă o dată importanţa vaccinării. „Numai dacă ne vaccinăm vom reuşi să depăşim această pandemie”, a concluzionat primarul.  

Boc, criticat de Societatea Ornitologică Română

Societatea Ornitologică Română (SOR) a solicitat, ieri, Primăriei Cluj-Napoca găsirea de soluţii alternative la tradiţionalele focuri de artificii din noaptea Anului Nou, mai ales după ce municipalitatea a decis organizarea acestora în patru locuri din oraş, pentru a evita aglomeraţia din centru. 

„Am aflat cu tristeţe că Primăria Municipiului Cluj-Napoca nu doar că nu a renunţat la planul de a ţine patru spectacole cu focuri de artificii la trecerea în noul an, dar şi că printre locaţiile alese se numără zone verzi. Dacă tot ne punem etichetă de oraş smart şi inovator, cursul firesc al lucrurilor ar fi fost căutarea de soluţii alternative, cât mai puţin nocive pentru oameni, animale şi mediu. Asta se face deja în acele locuri unde oamenii au înţeles că unele obiceiuri nu pot râmâne neschimbate, atâta vreme cât este evident pericolul pe care îl reprezintă”, se arată într-o postare de pe pagina de Facebook a Societăţii.  

cluj pasari roma

Urmările dramatice ale utilizării petardelor şi focurilor de artificii în Roma, la trecerea din 2020 în 2021, când sute de păsări le-au căzut victime. FOTO: OIPA International

„Masacrul” de la Roma  

Postarea este însoţită de o fotografie din Roma cu o mulţime de păsări moarte pe străzi ca urmare a focurilor de artificii din 2020. 

„Imaginea prezentată, prin amabilitatea OIPA International, prezintă urmările dramatice ale utilizării petardelor şi focurilor de artificii în Roma, la trecerea din 2020 în 2021, când sute de păsări le-au căzut victime. Credem că nu putem ignora dovezile clare ale consecinţelor nefaste pe care acţiunile noastre le pot avea asupra unor vieţuitoare fără apărare. E nevoie de o schimbare, astfel ca începutul plin de speranţă pe care îl dorim pentru noi, să nu devină tragedie pentru alte fiinţe”, se arată în postare. 

Ornitologii susţin că studiile de specialitate ne atrag atenţia că pocnitorile, petardele, artificiile au un impact negativ asupra vieţuitoarelor sălbatice, mai ales din cauza zgomotului puternic, imprevizibil, şi într-o măsură mai mică din cauza efectelor luminoase. În concluzie, susţin cei de la Societatea Ornitologică „reacţiile animalelor sălbatice variază de la creşterea atenţiei, la creşterea pulsului, stres, anxietate, teamă, evadare, panică, până la rănire şi chiar moarte”.

 Soluţii alternative menţionate de specialişti sunt spectacolele laser sau artificiile silenţioase în vederea ocrotirii faunei sălbatice. 

Vă mai recomandăm:

Masacrul din Roma, repetabil la Cluj, de Anul Nou. Semnal de alarmă tras de Societatea Ornitologică Română

 

Boc despre faptul că toate cabanele din Cluj sunt închiriate de Revelion: „Sper să nu ne înecăm ca ţiganu' la mal”

Cluj-Napoca



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite