Bach, sărbătorit la Cluj printr-un maraton de muzică clasică de 10 ore

0
Publicat:
Ultima actualizare:

De ziua compozitorului Johann Sebastian Bach, joi, 21 martie, în Biserica Luterană Pietati din Cluj-Napoca va avea loc cea de-a treia ediție a Maratonului Bach. Intrarea la maratonul de concerte va fi gratuită.

Evenimentul va avea loc în Biserica Luterană Pietati din Cluj-Napoca. FOTO: Bach Maraton
Evenimentul va avea loc în Biserica Luterană Pietati din Cluj-Napoca. FOTO: Bach Maraton

Eveniment cultural muzical de înaltă ținută artistică, având un caracter interconfesional și interetnic, Maratonul Bach va debuta la ora 10.00 cu un concert de orgă susținut de Ferencz-Zorgel Szilvia. Timp de mai bine de 10 ore, seria de concerte va aduce în fața publicului un repertoriu larg și divers din creația compozitorului, în interpretarea a peste 35 de artiști din țară și străinătate.

Publicul se va putea bucura astfel de măestria unor artiști precum: Arno Kerkhof (orgă), Maria Petrescu (oboi), Gebe-Fügi Renáta (soprană), Duffner Melinda (mezzosoprană), György Róbert Vilmos (bas), Filip Ignác (flauto traverso), Strings IN connectiON – Cătălin Crețu (multimedia) și Csendes László (vioară), Kostyák Előd (violoncel), Oláh Mátyás (violoncel), Réman Zoltán (saxofon), Réman Gergely Bálint (țambal), Luca Pulbere (pian), Oláh Boglárka Eszter (pian), Amalia Erdős (clavecin) și Erich Türk (orgă / clavecin).

„În acest an, programul de piese instrumentale și de muzică de cameră este gândit astfel încât să includă și câteva surprize. Mai exact, variațiunile Goldberg, scrise inițial pentru clavecin, vor fi auzite într-o transcripție neobișnuită pentru saxofon, țambal și violoncel. Apoi, pentru prima dată într-un context audiovizual contemporan, ansamblul Strings IN connectiON va interpreta o versiune multimedia a Sonatei nr. 3 pentru vioară solo și a melodiei coralei Komm Heiliger Geist, Herre Gott”, a explicat Horváth Zoltán, organizatorul evenimentului.

Concertul de închidere al Maratonului va începe la ora 19.00 și va fi unul vocal-simfonic alcătuit din cantatele maestrului baroc, și un concert pentru oboi și orchestră.

Unicitatea evenimentului

Scopul prioritar al evenimentului este de a prezenta moștenirea muzicală și spirituală a marelui maestru baroc de religie luterană și, în același timp, de a implica tânăra generație în actul artistic. În vederea atingerii acestui scop au fost stabilite parteneriate cu cele mai importante instituții de învățământ muzical din oraș: Liceul de Muzică „Sigismund Toduță”, Academia de Muzică „Gheorghe Dima” și Universitatea „Babeș-Bolyai” Cluj.

Unicitatea Maratonului Bach este dată și de faptul că în Biserica Luterană Pietati din Cluj-Napoca vor fi prezente toate cele trei instrumente muzicale cu claviatură adecvate interpretării muzicii lui Bach: orga, pianul și clavecinul. Construirea acestui monument istoric, care combină elemente în stil baroc târziu și neoclasic, a fost finalizată în 1826. Orga sa cu trei manuale a fost construită de firma Walcker din Ludwigsburg și a fost sfințită în 1913. În timpul restaurării complete a bisericii, în perioada 2018–2021, orga a fost renovată integral, fiind construit și cel de-al treilea manual. Orga pneumatică restaurată a devenit astfel cea mai remarcabilă orgă de concert din Cluj. Mai mult de atât, datorită acusticii sale, Biserica Pietati este un spațiu adecvat și muzicii de cameră.

Maraton umanitar: salvarea orgii baroce

Intrarea la concerte este gratuită pe tot parcursul zilei, însă organizatorii primesc donații pentru salvarea și restaurarea orgii baroce din Chirpăr (județul Sibiu). Această orgă cu un manual și 10 registre este unul dintre ultimele instrumente existente construite de maestrul constructor de orgi Johannes Hahn (1712–1783). Acest lucru justifică salvarea ei atât din motive de conservare a patrimoniului, cât și din motive profesionale ale construcției de orgi.

Din cauza depopulării congregației luterane săsești din Chirpăr și a stării periculoase în care se află biserica de acolo, Parohia Evanghelică-Luterană din Cluj și-a asumat preluarea și conservarea instrumentului. Orga a fost demontată și depozitată în siguranță, în anul 2022, sub îndrumarea restauratorului și maestrului constructor de orgi Magyar Árpád, instrumentul a fost transportat la atelierul de construcție de orgi din Hărman.

După restaurare, parohia din Cluj dorește să mute instrumentul în Biserica Pietati, urmând să fie sfințit anul viitor, în cadrul Maratonului Bach. Costul total al lucrărilor de salvare și restaurare este de 65.000 de euro (325.000 de lei), din care lipsește suma de 50.000 de euro (250.000 de lei). Donațiile se pot face pe toată durata Maratonului Bach prin achiziționarea unor așa-numite „bilete de cărămidă”.

Donațiile oferite pot fi virate și în următorul cont bancar:

BISERICA EVANGHELICĂ-LUTERANĂ DIN ROMANIA – PAROHIA CLUJ

RO30OTPV200001551130RO01

OTP Bank Sucursala CLUJ

Concertele vor putea fi urmărite în direct pe pagina de Facebook a Maratonului Bach, transmisiunea fiind asigurată de studenții Institutului Maghiar de Film și Media din cadrul UBB.

Organizatorii evenimentului sunt Parohia Evanghelică-Luterană din Cluj-Napoca, în parteneriat cu Episcopia Evanghelică-Luterană și Asociația Culturală „Járosi Andor”. Sponsorul principal al Maratonului Bach din acest an este Banca OTP România, iar finanțatorul instituțional este Secretariatul de Stat pentru Culte din România.

Cluj-Napoca



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite