Apostu şi Hunor şi-au găsit de lucru în Ardeal

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Prin Ardeal, când faci prost o treabă şi se nimerește să ai pe cineva prin preajmă, nu scapi fără dojană. „No, ţi-ai găsit şi tu de lucru“, ar suna imediat remarca martorului la ispravă și de aici ar începe o serie de argumente pro și contra lucrului făcut.

Tot aşa şi-au găsit unii de lucru cu montarea unei plăcuţe lângă grupul statuar dominat din 1902 de regele român al ungurilor, Matia Corvin, odată cu restaurarea monumentului din Cluj.

Pe vremuri, soclul avea o plăcuţă cu un citat al lui Iorga despre regele maghiar, pusă în '32, dată după un deceniu jos, remontată la începutul anilor '90 sub administraţia baciului Ghiţă Funar. Plăcuţa i-a deranjat pe maghiari şi amintea de o bătălie pierdută de rege în faţa oştii lui Ştefan cel Mare, dar îi liniştea pe românii cu feţe zgâriate la vederea statuii. 

Odată cu restaurarea grupului statuar, s-a decis că trebuie o placă, dar nu s-a ostenit nimeni să le spună răspicat clujenilor ce text va fi pe ea. S-a făcut un dosar, s-au adunat  documente, s-au obţinut aprobări şi s-au dat bani. Aproape un milion de euro trimişi la Cluj din Bucureşti şi Budapesta. Degeaba s-a pus în maldărul de hârtii şi textul ce avea să fie scris pe placă. N-am auzit de dezbateri publice, de consultarea istoricilor sau de sondaje în randul clujenilor. Aşa că, după doi ani de lucrări, statuia a fost numai bună de pus sub în lumina bliţurilor, cu înscrisul Mathias Rex pe soclu şi o plăcuţă alături, cu anul amplasării şi numele sculptorului. S-au agitat spirite si peste noapte a apărut şi plăcuţa cu citatul lui Iorga.

Kelemen Hunor, ministru-patron de monumente istorice, a sărit şi el ca ars. Să fie ridicată a doua plăcuţă, că la Primăria Cluj, beneficiar al lucrării, se ştia ce text era avizat de comisia din Bucureşti. Primarul Apostu se face că nu ştie care plăcuţă e ilegală. Explicaţii târzii pentru Janos şi Ion, osteniţi de pus faianţă prin state de la apus. I-au lăsat demult pe Apostu şi Hunor să-şi facă singuri de lucru prin Ardeal. Şi dacă aceştia vor mai lipsi de la lecţia cu ascultatul alegătorilor, s-ar putea să nici nu-i mai întrebe pe patroni, la anul, dacă mai au vreun job pentru cineva.

Cluj-Napoca



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite