Valul de scumpiri a crescut darul de nuntă. Cât trebuie să pună în plic invitații pentru miri

0
0

După explozia prețurilor din ultima perioadă, și organizarea unei nunţi costă anul acesta cu cel puţin 20% mai mult. Cel mai ieftin meniu se apropie de 100 de euro, iar preţul servirii s-a dublat în unele cazuri. Scumpirile sunt resimţite nu doar de miri, ci şi de invitaţi, care trebuie să pună ceva în plus în plicul de dar.

Creșterile de preț au scumpit și organizarea nunților FOTO Shutterstock
Creșterile de preț au scumpit și organizarea nunților FOTO Shutterstock

Pentru a nu renunța la cel mai fericit eveniment din viață, tinerii nu-și mai doresc o nuntă cu fast, astfel că petrecerile s-au restrâns și sunt simple, în familie. În acest fel, cheltuielile sunt mai mici.

„Oamenii vin mai puţini la evenimente. În proporţie de 90%, evenimentele sunt între 80 şi 100 de persoane şi cam 20% depăşesc cele 100 de persoane“, explică un organizator de evenimente.

Creșterile de prețuri se reflectă în fiecare detaliu al unei nunți. Fiecare serviciu în parte costă mai mult. Cea mai mare diferenţă se vede la preţul meniului. 

„Noi am crescut preţurile, dar nu direct proporţional cu valoarea inflaţiei. Preţurile pornesc de la 95 de euro până la 130 de euro meniul“, a explicat Alin G., patronul unui restaurant.

Vina pentru aceste majorări de prețuri o poartă valul de scumpiri din ultima perioadă, în special, creșterea prețului la combustibil.

„Combustibilul, pentru că indiferent unde ne ducem folosim combustibil. Materia primă pentru meniu normal, acum doi ani de zile era cu 60% mai ieftină. Există cazuri şi de dublare a preţului. De cele mai multe ori, partea de servire, de ospătari, este dublă la preţ faţă de acum doi ani de zile“, spune organizatorul de evenimente.

Fotografiile, florile și formația costă o avere

Tinerii însurăței vor scoate bani mai mulți din buzunar și pentru fotografiile și filmările din seara marii petreceri.

Serviciile foto-video s-au scumpit în medie cu 20-30%, iar preţurile pornesc de la 700 și ajung până la 1.500 de euro, în timp ce o formație care să întrețină atmosfera de petrecere costă cel puţin 4.000 de euro.

Mireasa, principalul personaj al evenimentului, plătește mai mult anul acesta pentru rochia mult-visată. Designerii spun că lipsa stocurilor de materiale le pun mari probleme.

„Prețurile au crescut cu cel puţin cu 30%, însă a mai apărut o problemă. Probabil transporturile s-au oprit din alte ţări şi nu mai găsim materiale, deci e o criză de materiale, de noutăţi“, spune un designer.   

Și pentru decorațiuni se dau bani mai mulți. De obicei, sunt preferate florile naturale, iar aranjamentele nu sunt ieftine deloc. Pentru că și prețul florilor s-a majorat.

Un tânăr antreprenor din Călăraşi, care deține o florărie, spune că aranjamentele florale pe care le creează singur au preţuri cuprinse între 100-200 de lei. Este vorba aici despre decorurile care se află pe o singură masă la localul unde se desfășoară nunta. „Aceste preţuri sunt relative, ele depind de bugetul clientului, de preferinţe, dar şi de modelele de buchete care urmează să fie realizate”, spune Bogdan Ștefan. Cele mai căutate flori pentru aranjamente sunt hortensiile, bujorii şi trandafirii. 

Cum calculezi darul ca să nu dai greș

Nu e greu să fii mire și mireasă, ci și invitat la o nuntă în 2022. Odată cu scumpirea meniului, a crescut şi darul. O regulă nescrisă spune că în plic se pune de două ori preţul mâncării şi băuturii. Asta înseamnă că un cuplu lasă pe masă dintr-un foc minimum 2.000 de lei.

Tot la dar, ca să fii sigur că nu comiți o gafă, se ia în considerare cât de dragi îți sunt mirii și dacă plănuiești să participi singur/ă sau însoțit/ă la frumosul eveniment. Există câteva aspecte pe care trebuie să le iei în considerare.

Trebuie să ții cont, de asemenea, și de locația, și de suma pe care mirii au investit-o în petrecere.

De exemplu, majoritatea perechilor încep să organizeze marele eveniment și cu un an sau chiar doi înainte, așa cum s-a întâmplat cu petrecerile care au fost anulate și de câte două-trei ori de pandemie.

Pentru toate pregătirile, fără locație și meniul de nuntă, sumele investite încep de la 6.000 de euro pentru o nuntă în familie, dar ajung să depășească și 10.000 de euro, acolo unde se dorește o mare petrecere.

Darul la nuntă poate crește și în funcție de gradul de rudenie al invitaților cu mirii. Astfel, nașii, frații, părinții și verișorii, unchii și mătuțile vor lăsa în plic o sumă mult mai mare decât cea dăruită de un invitat obișnuit.

Rudele apropiate tind să lase undeva la 600-700 de lei de persoană, în timp ce nașii le oferă finilor minim 3.000 de lei. Părinții sunt mai darnici, fiecare în funcție de posibilitatea financiară.

Călăraşi


Ultimele știri
Cele mai citite