Un fermier din Bărăgan, prins în flagrant când mituia un director de la APIA. Agricultorul a fost reţinut de DNA

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Procurorii anticorupţie l-au pus sub urmărire penală pe fermier Foto:Arhivă Adevărul
Procurorii anticorupţie l-au pus sub urmărire penală pe fermier Foto:Arhivă Adevărul

Un fermier din judeţul Călăraşi a ajuns după gratii, fiind suspectat de obţinerea de fonduri europene în baza unor declaraţii false, dar şi pentru dare de mită. El a încercat să-i dea 5.000 de lei şpagă unui director din cadrul APIA Călăraşi, care ar fi trebuit să “închidă” ochii la neregulile din dosarele agricultorului.


Procurorii din cadrul Direcţiei Naţionale Anticorupţie – Secţia de combatere corupţiei l-au pus sub urmărire penală pe Dumitru Ion şi l-au reţinut pentru 24 de ore pentru 5 capete de acuzare. Este vorba despre folosirea sau prezentarea cu rea credinţă de documente ori declaraţii false, inexacte sau incomplete, dacă fapta are ca rezultat obţinerea pe nedrept de fonduri europene, înşelăciune, tentativă la infracţiunea de folosirea sau prezentarea cu rea credinţă de documente ori declaraţii false, tentativă la infracţiunea de înşelăciune şi dare de mită.

Acte false sau incomplete

Din ordonanţa întocmită de procurori a rezultat că există date şi probe conform cărora în cursul anului 2014, Dumitru Ion a folosit documente false, inexacte şi incomplete în relaţia cu Agenţia de Plăţi şi Intervenţie în Agricultură Călăraşi. Astfel el a obţinut un sprijin financiar în valoare de 193.776 lei, reprezentând fonduri europene şi plăţi din bugetul naţional.
La 6 iunie 2015, acelaşi inculpat, susţin procurorii DNA, procedând în aceeaşi manieră, “a depus la instituţia publică mai sus menţionată, cererea unică de plată prin care a menţionat solicitarea de sprijin pentru o suprafaţă totală de 424,32 ha din unităţile administrativ teritoriale Sohatu şi Gălbinaşi, situate în judeţul Călăraşi.

Agricultorului i s-au cerut lămuriri

În luna august 2015, persoane din conducerea Agenţiei pentru Plăţi şi Intervenţie în Agricultură – Centrul Judeţean Călăraşi au verificat prin sondaj mai multe cereri depuse de fermieri pentru campaniile agricole 2014-2015 privind acordarea de subvenţii reprezentând plăţi directe pe hectar din programul F.E.G.A. ( Fondul European de Garantare Agricolă), se menţionează în comunicatul DNA.  Pentru că au fost descoperite neconcordanţe lui Dumitru Ion, APIA Călăraşi i-a cerut lămuriri.

În urmă cu două zile, în biroul uneia dintre persoanele cu atribuţii de control din cadrul A.P.I.A. Călăraşi (martor denunţător), Dumitru Ion a promis că „va fi băiat ” cu acesta în sensul că-i va oferi „50-60 milioane ” pentru a trece cu vederea neregulile existente la cererile depuse în anul 2014 şi 2015 şi de a nu sesiza organele judiciare.

În acelaşi context, la data de 16 septembrie 2015, în parcarea unui supermarket din Bucureşti inculpatul i-a dat denunţătorului 5.000 de lei, moment în care au intervenit procurorii şi poliţiştii.
Dumitru Ion urmează să fie prezentat Tribunalului Bucureşti cu propunere de arestare preventivă pentru 30 de zile. În acest dosar, procurorii au beneficiat de sprijinul Serviciului Român de Informaţii.


Vă recomandăm şi:

Cine sunt poliţiştii acuzaţi de luare de mită. Primeau bani pentru a închide ochii la furturile de cărbune

Inspector antifraudă din Capitală, reţinut de DNA pentru luare de mită

Călăraşi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite