Toamnă cu căldură extremă, arşita topeşte sud-estul ţării. Temperaturi de infarct: 38 de grade la umbră

0
0
Temperaturi de luna lui Cuptor în septembrie Foto:Shutterstock
Temperaturi de luna lui Cuptor în septembrie Foto:Shutterstock

Toamnă cu cod portocaliu de caniculă pentru trei judeţe, printre care şi Călăraşi. Aceasta este avertizarea meteorologilor pentru ziua de sâmbătă, 5 septembrie. Arşita loveşte în sud-estul ţării, făcând aerul irespirabil. Vom avea 38 de grade la umbră.


 Valul de căldură persistent şi disconfortul termic accentuat ne vor da bătăi de cap. Specialiştii de la Administraţia Naţională de Meteorologie spun că în Călăraşi, Giurgiu şi Teleorman va fi vreme toridă. În timp ce alte 16 judeţe se află sub cod galben de caniculă, sud-estul României va fi un imens cuptor.

Sfaturi de la medici

Ca să trecem cu bine peste aceste zile toride, medicii fac o serie de recomandări de care trebuie să ţinem cont. “Având în vedere temperaturile ridicate ce se vor înregistra, reamintim cetăţenilor câteva recomandări pentru prevenirea incidentelor. În primul rând, trebuie evitat  pe cât posibil, expunerea prelungită la soare între orele 11.00 – 18.00.
Dacă aveţi aer condiţionat, reglaţi aparatul astfel încât temperatura să fie cu 5 grade mai mică decât temperatura ambientală. De asemenea, ventilatoarele nu trebuie folosite dacă temperatura aerului depaşeşte 32 grade Celsius", spune dr. Camelia Truică, medic epidemiolog în cadrul Direcţiei de Sănătate Publică din Călăraşi.

Haine lejere şi ample

Specialiştii spun că pentru a ne simţi confortabil trebuie purtate pălării de soare, haine lejere şi ample, din fibre naturale, de culori deschise. Zilnic trebuie consumaţi între 1,5 – 2 litri de lichide, fără a aştepta să apară senzaţia de sete. În perioadele de caniculă se recomandă consumul unui pahar de apă (sau echivalentul acestuia) la fiecare 15 – 20 de minut.

Fructe şi legume proaspete

În zilele deosebit de calde, spun medicii nu trebuie consumat alcool (inclusiv bere sau vin) deoarece acesta favorizează deshidratarea şi diminuează capacitatea de luptă a organismului împotriva căldurii. Deşi am fi tentaţi să credem că ne răcorim, băuturile alcoolice ne fac mai mult rău decât bine.
Şi băuturile cu conţinut ridicat de cofeină(cafea, ceai, cola) sau de zahăr (sucuri racoritoare carbogazoase) trebuie evitate deoarece acestea sunt diuretice. Este indicat să consumăm fructe şi legume proaspete (pepene galben, roşu, prune, castraveţi, roşii) deoarece acestea conţin o mare cantitate de apă, iar o doză de iaurt produce aceeaşi hidratare ca şi un pahar de apă.


Vă recomandăm şi:

Refugiu în calea arşitei. Câte puncte de prim-ajutor sunt deschise în oraş şi unde

Bărăganul, un imens cuptor. Cum facem faţă valului de căldură tropicală: purtaţi haine lejere şi nu consumaţi alcool

Canicula din India: care sunt motivele valului de căldură ce a ucis peste 1.500 de oameni 

Mai multe - Călăraşi

Ultimele știri

adevarul de weekend jpeg anunt adevarul jpeg

Cele mai citite