Canicula din India: care sunt motivele valului de căldură ce a ucis peste 1.500 de oameni

0
Publicat:
Ultima actualizare:

În India este cald, mereu. Însă în ultimele 10 zile căldura a atins cote excepţionale, chiar şi pentru unul dintre cele mai fierbinţi locuri de pe planetă. Care sunt motivele acestei canicule neobişnuite ce a adus moartea a peste 1.500 de persoane şi când va lua sfârşit?

Valul de căldură din India, din ultimele două săptămâni a adus moartea pentru mii de persoane. De exemplu, un bărbat de 38 de ani a murit din cauza unui atac cerebral doar pentru că a îndrăznit să iasă din casă să-i cumpere medicamente tatălui său, notează CNN.

Motivele caniculei din India

Un factor din spatele valului de căldură extrem chiar şi pentru India este şi schimbarea climaterică, susţine Benjamin Cook, specialist de la Institutul Goddard pentru Studii Spaţiale din cadrul NASA. 

India are parte de vânturi Loo, rafale fierbinţi şi uscate din Pakistan şi din nord-vestul Indiei, care usucă regiunea, explică şi meteorologul CNN Monica Garrett. Adică, umezeala din atmosferă este foarte scăzută. Când avansează un muson (la sfârşitul acestei săptămâni fiind aşteptat unul) există mai mereu o căldură uscată care îl precede.

Şi în ţările învecinate, Pakistan şi Afganistan, este foarte cald, cu temperaturi ce depăşesc 38-40 de grade Celsius, însă India pare să sufere cel mai mult, în parte din cauza zonelor foarte populate. Aproximativ două treimi din populaţia de 1,2 miliarde au acces la electricitate, acest lucru însemnând că doar în India în jur de 400 de milioane de persoane nu au acces la aer condiţionat şi frigidere. 

India este mai supusă riscului şi din cauza geografiei: munţii înalţi blochează curenţii de aer rece ce ar veni din nord-est, spune Garrett.

Mai este cea mai călduroasă lună pentru India, în unele zone din ţară înregistrându-se peste 40 de grade Celsius. Valurile de căldură nu sunt ceva nou. Sute de oameni au murit în 2002 şi 2003 din cauza caniculei.

Studiile sugerează că ţara se va confrunta cu mai multe veri extreme. Sudul ţării, care a scăpat în mare parte de caniculă, va trece şi el prin valuri de căldură ce vor dura şi mai mult, posibil peste 30 de zile, avertizează meteorologii.

Când va lua sfârşit valul de căldură

E posibil ca musonul să lovească India la sfârşitul acestei săptămâni, uşurând situaţia. Miercuri noapte, o scurtă ploaie în Hyderabad a ajutat milioane de oameni care se rugau pentru apă. 

Între timp, corturi cu apă potabilă sunt deschise pentru cei care fac naveta către serviciu, conchide CNN.

În lume



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite