Spectacol magnific oferit de Efemeride. Dans nupţial cu rusaliile, milioane de gâze înaripate VIDEO

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Efemeridele oferă un spectacol unic în preajma Rusaliilor FOTO Iliuţă Goean/SOR
Efemeridele oferă un spectacol unic în preajma Rusaliilor FOTO Iliuţă Goean/SOR

Natura continuă să ne uimească în fiecare clipă. Un spectacol fascinant oferit de milioane de gâze înaripate, de Rusalii, a fost surprins de Societatea Ornitologică Română (SOR).

"E vremea lor, vremea rusaliilor. Sau a <florilor Tisei>, cum poetic li se spune în maghiară. 

În iunie roiesc sincron, după amiaza târziu sau seara. Timp de trei zile, milioane de gâze înaripate dansează împreună minute-n şir pentru a da naştere unei noi generaţii. 

Pentru efemeritatea vieţii purtate pe aripi au primit de la oamenii de ştiinţă numele de efemeroptere. 

Vă invităm să priviţi câteva clipe din acest fascinant spectacol oferit de natură", este mesajul transmis de către reprezentanţii Societăţii Ornitologice Române (SOR), pe pagina de Facebook a instituţiei

Nu sunt nici flori, nici fluturi

Efemeridele nu sunt flori şi nici fluturi, ci mici insecte înaripate, care interpretează în fiecare an, dansul lor nupţial. Iar pentru că acest spectacol are loc de regulă în luna iunie, în preajma Sărbătorilor de Rusalii, în limba română insectele s-au ales cu frumosul nume de „rusalii“. 

Rusaliile (Palingenia longicauda) fac parte din ordinul efemeropterelor, considerat cea mai veche şi cea mai primitivă grupă de insecte, arată specialiştii SOR.

Formele înaripate au o viaţă extrem de scurtă, de doar câteva minute, ajungând arareori la maximul de 4 zile. Datorită acestui “stil de viaţă” au dobândit numele ştiinţific, ephemeros însemnând efemer, de scurtă durată şi pteros, aripă.

În ultimii ani, roiri masive au fost semnalate şi în România, deasupra râului Mureş, în aval de Arad, pe Bega, pe Prut şi în Delta Dunării. Aceste date sunt confirmate de cea mai recentă cercetare dedicată speciei, care pe lângă habitatele din România, semnalează prezenţa rusaliilor şi pe două râuri din Nordul Ucrainei, Styr şi Hron. 

Vă recomandăm să citiţi şi:

LIVE TEXT Război în Ucraina. Institutul de Cercetare a Armelor: „Riscul unui război nuclear este la apogeu”. Ruşii au aruncat în aer un pod, împiedicând evacuarea civililor din Severdoneţk

„Frizerii” de oi. Fraţii români care au „cucerit” Spania şi acum fac senzaţie în ţară cu tunsul mioarelor

 

Călăraşi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite