Sfântul Stelian, ocrotitorul copiilor, prăznuit în ziua de 26 noiembrie. Rugăciunea care te apără de rele

0
0
Sfântul Stelian este considerat îngerul copiilor FOTO str.crestin-ortodox.ro
Sfântul Stelian este considerat îngerul copiilor FOTO str.crestin-ortodox.ro

Sfântul Stelian Paflagonul, ocrotitorul pruncilor şi al familiei creştine, este prăznuit de credincioşii ortodocşi în fiecare an, pe 26 noiembrie. El este considerat îngerul păzitor al copiilor bolnavi, dar şi cel care ascultă rugăciunile mamelor care nu pot avea prunci.

Sfântul Stelian s-a născut în secolul al VI-lea, la Adrianopolis, în provincia Paflagonia din Asia Mica (pe teritoriul Turciei de astăzi), într-o familie foarte bogată. 

Din scrierile bisericeşti despre viaţa sa aflăm că era curat şi plin de dragoste, motiv pentru are, după ce şi-a împărţit averea săracilor, s-a făcut monah. Dorind să se adâncească în rugăciune şi în cunoaşterea lui Dumnezeu, a plecat în pustie.

 A intrat într-o peşteră în care primea hrană de la dumnezeiescul înger, dar primeşte şi puterea de a vindeca poporul de diverse boli. În timpul vieţii săvârşeşte mai multe minuni printre care şi vindecarea mai multor prunci de o boală care îi decimal.

“Din viaţa sa aflăm că într-o zi a venit în popor o boală aducătoare de moarte şi mureau într-una pruncii, iar părinţii rămâneau fără de copii. Ştiind mai mulţi de nevoitorul şi pustnicul Stelian, au început a-l lua mijlocitor înaintea lui Dumnezeu, pentru vindecarea copiilor. Maicile care s-au rugat Sfântului Stelian au dobandit alţi prunci, iar pruncii bolnavi au fost tămăduiţi”, scrie crestinortodox.ro.

Nu întâmplător, Sfântul Cuvios Stelian este pictat cu un copil în braţe, el este îngerul păzitor al micuţilor bolnavi pentru care ridică rugi şi-i scapă de suferinţe.

Blând, binevoitor şi iubitor

Astfel, prin grija faţă de copii şi familii, prin tămăduirea copiilor, dar şi prin ajutorul dat mamelor, Sfântul Stelian avea să devină ocrotitorul copiilor şi al familiei în general. Grija sa pentru copii se vedea mereu pe chipul său. Era mereu blând, binevoitor, plin de dragoste pentru cei din jur, având mereu un cuvânt de mângâiere pentru fiecare. Şi-a trăit viaţa în sihăstrie, mergând printre oameni numai pentru a-i sfătui şi a-i alina. Aşa s-a întâmplat odată să întâlnească un copil rănit. Şi-a pus atunci mâna deasupra lui şi, pe dată, acesta şi-a revenit.

De atunci, a început să ajute atât pe copiii bolnavi, cât şi pe cei care aveau nevoie de îndrumare duhovnicească, familii din diverse categorii sociale cerându-i să le educe copiii.

Rugăciunile lui au fost de ajutor şi femeilor care nu puteau avea prunci, iar atunci când o boală aducătoare de moarte a început să secere pruncii, părinţii l-au chemat pe Sfântul Stelian şi mulţi dintre micuţi au fost salvaţi. Chiar şi după moartea lui, a continuat să facă minuni pentru copiii ai căror părinţi îl chemau în ajutor.

Rugăciunea către Sfântul Stelian

„Cuvioase Părinte Stelian, sprijinitorul şi călăuzitorul în rugăciunile noastre, patimile trupeşti biruind şi împreună cu îngerii locuind, priveşti neîncetat mărirea cea gătită sfinţilor, de lumina cerească umplându-te. Acum, în slava cerească vieţuind şi înaintea Împăratului Hristos stând, nu uita pe credincioşii care cu îndrăzneală înalţă rugăciuni şi cer sprijinul tău. Cel ce de la sânul maicii tale ai fost sfinţit, şi vas ales al Duhului Sfânt te-ai arătat, luând sub ocrotirea ta pe mame şi pe copii, ferindu-i de întristare şi de boală, arată-te grabnic vindecător al suferinţelor şi al bolilor sufleteşti şi trupeşti ale celor ce te laudă pe tine.

Cel ce din pustiul Paflagoniei ai făcut loc de preamărire a Sfintei Treimi, fă şi din pustiul inimilor noastre ţarină bineplăcută a harului dumnezeiesc, în care să înflorească crinii cei mântuitori ai credinţei şi să se înmulţească roadele sfinţitoare ale faptelor bune; ocroteşte cu rugăciunile tale familiile şi pe copiii noştri, cerând de la Milostivul Dumnezeu iertare de păcate, sănătate şi mântuire, ca prin tine şi împreună cu tine să lăudăm numele cel sfânt al Tatălui şi al Fiului şi al Sfântului Duh. Amin!”

Vă recomandăm să citiţi şi:

Celebra fată afgană cu ochii verzi, fotografiată de National Geographic, a fost evacuată în Italia

Problemele barajului Gura Apelor din Retezat, la 35 de ani de la inaugurare. Ce se întâmplă în galeriile din munte

Călăraşi


Ultimele știri
Cele mai citite