Săptămâna prevenirii criminalităţii, ziua a patra: violenţa nu te face puternic

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Poliţiştii au continuat joi, 5 octombrie, activităţile preventive, tema specifică a acestei zile fiind prevenirea infracţiunilor comise cu violenţă, cu accent pe prevenirea violenţei în familie. Demersurile s-au adresat femeilor şi tinerelor ce pot fi afectate de violenţa din familie sau cuplu, un subiect încă tabu în România.

Efectele violenţei sunt devastatoare, nu doar pentru victime, ci pentru întreaga comunitate în care trăiesc, atât pentru că martorii tăcuţi (mai ales copiii) suferă şi ei, cât şi pentru că, nespusă, drama violenţei distruge fiinţa umană. Programul poliţiştilor a implicat sute de tineri, profesori, părinţi, consilieri şcolari, psihologi, reprezentanţi ai unor O.N.G.- uri şi ai unor fundaţii.

Vernisaje de expoziţii de desene realizate de elevi de liceu şi dezbateri despre prevenirea violenţei în familie au făcut parte din activităţi. Prin creaţiile lor, tinerii au reuşit să transpună, în mod artistic viziunea proprie cu privire la faţa întunecată a violenţei domestice, în urma întâlnirilor interactive pe care le-au avut cu poliţiştii de prevenire. Copiii au surprins şi au creat, cu ajutorul culorilor, imagini cu impact emoţional, conţinând mesaje pătrunzătoare, care promovează nonviolenţa şi încurajează la o atitudine împotriva violenţei în familie.

În cadrul evenimentelor organizate în unele judeţe, a fost vizionat filmul documentar „Aripi Frânte”, care prezintă situaţia victimelor violenţei domestice din România prin câteva cazuri ale unor deţinute din Penitenciarul de Femei. Documentarul este construit în jurul poveştilor unor femei care au trăit o viaţă în abuzuri şi frică, este despre ce le-a motivat pe acestea să reziste ani de zile unor suferinţe crunte, să nu ceară ajutorul nimănui ajungând la un moment dat, să clacheze şi să devină din victimă agresor, făcându-şi singure dreptate.

Vă recomandăm şi:

Închisoare cu executare pentru violenţă în familie: 5 ani după gratii pentru un bărbat din Alba care a vrut să îşi ucidă soţia

Violenţă în familie la Vasilaţi. Reţinut după ce şi-a snopit mama în bătaie

Reţinut pentru violenţă în familie. Un bărbat din Dragalina, cercetat după ce şi-a bătut crunt mama cu pumnii

CălăraşiPartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite