Reţeta delicioasei ciorbe de urzici. Paşii gătirii preparatului ieftin şi sănătos

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Ciorba de urzici, un preparat ieftin şi sănătoas FOTO savariurbane.ro
Ciorba de urzici, un preparat ieftin şi sănătoas FOTO savariurbane.ro

Primăvara românească e semnalizată nu doar de ghiocei, ci şi de buruienile care năpădesc pieţele: ştevie, lobodă şi urzici, obişnuia să spună Radu Anton Roman, regretatul gastronom. Reţeta unei delicioase şi vitaminizante ciorbe de urzici o regăsim în lucrarea “Bucate, vinuri şi obiceiuri româneşti” (Editura Paideia).

Ingrediente:

0,5 kg urzici 

1 ceapă 

1 căpăţănă mică de usturoi

1 lingură orez 

200 ml iaurt (fără, dacă e post!) 

1 l borş

leuştean, piper, sare 

1 linguriţă de hrean ras 

1 ou (tot fără, dacă e post) 

Mod de preparare:

Se spală bine urzicile, se îndepărtează tulpinile mai groase, se opăresc, se toacă. Se taie ceapa mărunt. Se pune totul la fiert în 2 l apă clocotită.  Se toacă usturoiul. După 30 minute se adaugă orezul. Se bate iaurtul cu ou, zeama din ciorbă şi usturoi pisat. După ce orezul a fiert un sfert de oră, se pune borşul cu hrean. Se toacă leuşteanul. Dacă a fiert şi borşul 5 minute, se drege ciorba cu iaurtul bătut, câteva clocote, se ia de pe foc .  Se presară leuştean. 

Gazetar, pescar sportiv şi scriitor

În cei 57 de ani de viaţă, Radu Anton Roman, gazetar, scriitor, realizator TV, vânător şi pescar sportiv, a publicat poezii, însemnări de călătorie, romane şi eseuri, fiind implicat în mai multe proiecte de televiziune şi publicaţii, dedicându-se din anul 1997 şi domeniului gastronomic.

În 1998, Radu Anton Roman a publicat una dintre cele mai importante lucrări recente ale gastronomiei româneşti “Bucate, vinuri şi obiceiuri româneşti” (Editura Paideia).

Vă recomandăm să citiţi şi:

Putin, sabotat în direct. Liderul de la Kremlin dispare brusc de pe ecranul televizorului în timpul unui discurs despre Crimeea

LIVE TEXT | Război în Ucraina. Peste 23% din populaţia Ucrainei a fost obligată de război să îşi părăsească locuinţele. Ruşii au tras asupra unui alt spital

Călăraşi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite