Reţeta delicioasei ciorbe de fasole cu ciolan. Ingrediente care dau savoare
0
O reţetă delicioasă de ciorbă de fasole boabe o regăsim în lucrarea regretatului gastronom Radu Anton Roman, “Bucate, vinuri şi obiceiuri româneşti” (Editura Paideia). Preparatul iese deosebit de gustos dacă se respectă paşii gătirii.
Ingrediente:
750 g fasole boabe
1,500 kg ciolan afumat porc
100 g morcov
2 cepe roşii
50 g păstârnac
50 g ţelină
500 g roşii
200 ml bulion roşii, cât de gros
20 boabe piper
100 ml oţet de mere (sau de vin)
1 lingură zahăr
tarhon, 3 rămurele cimbru
sare (la sfârşit, în funcţie de cât e sărat ciolanul)
1 linguriţă boia
Seara:
Se pune fasolea în multă apă să se umfle şi să se înmoaie.
Dimineaţa:
Se pun la fiert fasolea şi ciolanul, piperul într-o oală mare, în cca 4 litri de apă rece.
Se taie cepele, se rad morcovii, se taie păstârnacul, ţelina, roşiile mărunt.
Se spumează, mai ales că, prin fierbere, se desprind părţi din pieliţe de pe boabe, ceea ce uşureazã mâncarea şi digestia.
După 1 oră de fiert molcom, acoperit, se adaugă ceapa, zarzavatul şi roşiile, ramurile de cimbru, paprica şi oţetul. Se toacă tarhonul. Dacă zeama mai fierbe încă 1 oră, toată chestia devine miracol. Au scăzut vreo 2 litri – mai mult nu-i bine.
Se scoate ciolanul şi cimbrul. Se adaugă bulionul, să mai fiarbă 10 minute.
Se dezosează ciolanul, se taie carnea în bucăţi şi se presară tarhonul.
Se oferă lângă farfurioare cu ceapă roşie tăiată felii şi stropită cu oţet de mere.
Gazetarul, îndrăgostit de bucătărie
În cei 57 de ani de viaţă, Radu Anton Roman, gazetar, scriitor, realizator TV, vânător şi pescar sportiv, a publicat poezii, însemnări de călătorie, romane şi eseuri, fiind implicat în mai multe proiecte de televiziune şi publicaţii, dedicându-se din anul 1997 şi domeniului gastronomic. În 1998, Radu Anton Roman a publicat una dintre cele mai importante lucrări recente ale gastronomiei româneşti “Bucate, vinuri şi obiceiuri româneşti” (Editura Paideia).
Vă recomandăm să citiţi şi: