Reţeta delicioasei ciorbe de fasole cu ciolan. Ingrediente care dau savoare

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Borşul de fasole, un deliciu FOTO gastropedia.ro
Borşul de fasole, un deliciu FOTO gastropedia.ro

O reţetă delicioasă de ciorbă de fasole boabe o regăsim în lucrarea regretatului gastronom Radu Anton Roman, “Bucate, vinuri şi obiceiuri româneşti” (Editura Paideia). Preparatul iese deosebit de gustos dacă se respectă paşii gătirii.

 Ingrediente:

750 g fasole boabe 

1,500 kg ciolan afumat porc 

100 g morcov 

2 cepe roşii

50 g păstârnac 

50 g ţelină 

500 g roşii 

200 ml bulion roşii, cât de gros 

20 boabe piper 

100 ml oţet de mere (sau de vin) 

1 lingură zahăr 

tarhon, 3 rămurele cimbru 

sare (la sfârşit, în funcţie de cât e sărat ciolanul) 

1 linguriţă boia 

Seara: 

Se pune fasolea în multă apă să se umfle şi să se înmoaie. 

Dimineaţa: 

Se pun la fiert fasolea şi ciolanul, piperul într-o oală mare, în cca 4 litri de apă rece.

Se taie cepele, se rad morcovii, se taie păstârnacul, ţelina, roşiile mărunt.

Se spumează, mai ales că, prin fierbere, se desprind părţi din pieliţe de pe boabe, ceea ce uşureazã mâncarea şi digestia.

După 1 oră de fiert molcom, acoperit, se adaugă ceapa, zarzavatul şi roşiile, ramurile de cimbru, paprica şi oţetul. Se toacă tarhonul. Dacă zeama mai fierbe încă 1 oră, toată chestia devine miracol. Au scăzut vreo 2 litri – mai mult nu-i bine. 

Se scoate ciolanul şi cimbrul. Se adaugă bulionul, să mai fiarbă 10 minute.

Se dezosează ciolanul, se taie carnea în bucăţi şi se presară tarhonul.

Se oferă lângă farfurioare cu ceapă roşie tăiată felii şi stropită cu oţet de mere.

Gazetarul, îndrăgostit de bucătărie

În cei 57 de ani de viaţă, Radu Anton Roman, gazetar, scriitor, realizator TV, vânător şi pescar sportiv, a publicat poezii, însemnări de călătorie, romane şi eseuri, fiind implicat în mai multe proiecte de televiziune şi publicaţii, dedicându-se din anul 1997 şi domeniului gastronomic. În 1998, Radu Anton Roman a publicat una dintre cele mai importante lucrări recente ale gastronomiei româneşti “Bucate, vinuri şi obiceiuri româneşti” (Editura Paideia).

Vă recomandăm să citiţi şi:

Greu de găsit. Tractoriştii au ajuns la salarii de IT-ştii. Bijuteriile tehnice cu care se face agricultură VIDEO

Ruşii îşi regrupează şi submarinele la Marea Neagră

Călăraşi

Top articole

Partenerii noștri


Ultimele știri
Cele mai citite