Prognoza meteo: ce ne aşteaptă la iarnă. Cum va fi vremea de sărbători, unde va fi ger cumplit şi când loveşte viscolul

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Chiar dacă începutul lui noiembrie vine cu o toamnă blândă, cu zile în care vor fi temperaturi uşor peste medie, primii fulgi de zăpadă încep să apară spre sfârşitul lunii, la munte. Cu toate acestea, specialiştii prognozează ninsori puţine în decembrie, sub normalul perioadei. Ianuarie vine însă în forţă cu ger de crapă pietrele.



Estimarea pentru luna noiembrie, realizată de specialiştii francezi de la Meteo Consult, arată că pentru ţara noastră o bună parte din noiembrie se va situa într-un regim termic mediu apropiat de cel normal. Nu vom scăpa de invaziile de aer polar ce vor aduce regimul termic din estul şi sud-estul ţării la valori mai mici decât cele obişnuite în mod normal.

Cantităţile lunare de precipitaţii se vor situa în limite apropiate de mediile climatologice în majoritatea regiunilor, exceptând centrul şi local nordul şi estul ţării, unde vor fi posibile cantităţi medii peste norme.  Vremea capricioasă cu vânt, ploi şi răcire accentuată ne va da bătăi de cap, în următoarea perioadă, semn că toamna şi-a intrat în drepturi. Pe de altă parte, prognoza pe următoarele 3 luni anunţă o toamnă blândă, cu temperaturi peste medie.

Chiar dacă avem parte de vreme capricioasă, specialiştii din cadrul Administraţiei Naţionale de Meteorologie(ANM) au anunţat că prognoza pe următoarele 3 luni nu e de speriat. Vom avea parte de o toamnă blândă, cu zile în care vor fi temperaturi uşor peste medie. Primii fulgi de zăpadă apar la sfârşitul lunii noiembrie, la munte.

Aerul polar loveşte des

În lunile de iarnă calendaristică, după estimările celor de la iarnă  grea. În decembrie, gerul se instalează confortabil. Aerul polar va lovi frecvent Europa de Est, de sud-est, ceea ce înseamnă temperaturi sub cele normale. Specialiştii de la Meteo Consult vorbesc de episoade de ger în estul Transilvaniei, nordul Moldovei, temperaturile înregistrate fiind chiar şi sub minus 20 de grade Celsius.

În prima lună de iarnă, doar în jumătatea de sud a ţării, conform estimărilor ANM, vor fi temperaturi medii peste valorile celor normale : zeo-3 grade în Dobrogea, zeo-2 grade în Banat, minus 1- 1 grad în Muntenia şi minus 5-zero grade în Moldova. Şi precipitaţiile vor depăşi limita normală doar în centrul ţării. Estimările sezoniere ale specialiştilor ANM sunt realizate de către Centrul European pentru prognoze pe medie durată (ECMWF) de la Reading, Anglia, şi au un grad de acurateţe de aproximativ 60%.

Viscol şi ger în ianuarie

Luna ianuarie nu se dezminte, vom avea parte de zile foarte geroase în aproape toată ţara. Perioada va fi marcată, notează Meteo Consult, de valuri de aer polar şi cu ninsori abundente la munte. Mai mult, vor fi precipitaţii mai însemnate decât este normal, mai ales în regiunile vestice, sudice, sud-vestice ale ţării. Tot atunci vom avea parte şi de episoade de viscol.

Vă recomandăm şi:

Alertă meteo. Ciclonul care traversează România aduce vreme de coşmar: vijelii, ploi şi grindină

Valul de frig loveşte România. În ce regiuni se răceşte şi vin ploi, unde continuă vara târzie

Prognoza meteo. Toamnă cu val de caniculă fără precedent. Când şi unde se răcoreşte şi se anunţă ploi

Maxime istorice pentru luna septembrie. Cât de cald se anunţă, unde va fi răcoare şi când se domoleşte canicula de toamnă

Vă recomandăm şi:

Călăraşi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite