Trei alimente-minune care ţin răceala departe. Cele mai puternice condimente, inamicii de temut ai infecţiilor

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Răcelile pot fi tratate şi naturist Foto:Shutterstock
Răcelile pot fi tratate şi naturist Foto:Shutterstock

O dietă sănătoasă ţine doctorul departe şi nu lasă teren de atac infecţiilor. Sistemul imunitar are un rol esenţial în organism, pentru că luptă împotriva invadatorilor străini. Aşadar, este important să includem în meniu alimente care protejează de agenţii patogeni din mediul înconjurător. Ele alungă virusurile, bacteriile şi fungii, accelerând vindecarea.

Un căţel de usturoi pe zi este, de cele mai multe ori, valoarea recomandată în scopuri medicale. Usturoiul conţine o serie de nutrienţi, vitamine şi minerale, dar si fitochimicale. Cultivat încă din Egiptul antic, folosit de români pentru prevenirea bolilor contagioase şi intrat în bucătăria autohtonă ca un condiment, această plantă este incredibil de sănătoasă.

Sub formă de aliment pur, usturoiul este cel mai puternic antibiotic din lume. Germenii de răceală, gripă sau viroză nu au şanse de supravieţurire în prezenţa sucului său. În acelaşi timp, combate infecţiile şi degajează bronhiile, sinusurile şi plămânii.

image

Usturoiul este bogat în germaniu şi seleniu organic, conţine "ajeola", o substanţă ce diluează sângele, prevenind astfel formarea cheagurilor şi are peste o sută de compuşi ai sulfului. S-a descoperit că usturoiul distruge streptococii care cauzează scarlatina, difteria şi inflamarea învelişului inimii.

Ceapa, valori nutritive perfecte

Cea mai comună legumă, folosită atât de des de gospodine la prepararea mâncărurilor gustoase, ceapa este pe bună dreptate un aliment-medicament. Datorită valorilor nutritive, tratează răcelile, bronşitele şi calmează tusea, este un relaxant pentru sistemul nervos, un bun antianemic şi un excelent “soldat” care ţine celulele canceroase la distanţă.


Aliment foarte bogat în vitamina C, fibre, acid folic, vitamina B6 şi magneziu şi sărac în grăsimi saturate, sodiu şi colesterol, ceapa are valori nutritive perfecte pentru a scăpa de grăsimea în exces şi de colesterol. Ceapa mai are în compoziţie şi carbohidraţi, dar şi importante cantităţi de potasiu, calciu, fosfor, zinc, iod, cupru, vitamina A, E, C, complexul de vitamina B, precum şi substanţe cu proprietăţi antiseptice.

ceapa
image
Ceapa este şi un diuretic ce favorizează eliminarea sodiului din organism şi are şi proprietatea de a calma tusea şi de a desfunda căile respiratorii. De asemenea, este bine cunoscut faptul că ceapa este un somnifer natural foarte bun, fără efecte secundare, care nu dă dependenţă de niciun fel. Stările nervoase şi de agitaţie pot fi de asemenea calmate cu ajutorul unei cepe zdrobite, pe care să o ţinem la nas. Ceapa este considerată a fi cel mai puternic detoxifiant natural, deoarece curăţă organismul de toxinele din corp”, explică dr.Cătălin Luca, medic medicină internă, cu competenţă în apifitoterapie.

Subţiază sângele

Ceapa este şi un puternic antiseptic, luptând împotriva infecţiilor provocate de bacterii, dar are şi proprietatea pe de altă parte, de a scădea tensiunea arterială, ajutând la subţierea sângelui şi la curăţarea acestuia de grăsimile nesănătoase şi anume de colesterolul rău.

Folosiţi mai mult piper!

Piperul nu numai că ne condimentează viaţă, prin savoarea deosebită pe care o dă preparatelor culinare, ci ne ajută să ne menţinem şi sănătoşi. Are proprietăţi digestive, anti-reumatice, contribuie la tratarea gastroenteritelor, a bronşitei şi stimulează libidoul.Piperul negru are efect antioxidant si antibacterian care menţine starea de sănătate a tractului digestiv. Acesta îmbunătăţeşte digestia şi ajută la sănătatea intestinală.

Piperul este un veritabil remediu în bolile reumatice
 “Piperul contribuie la tratarea dispepsiei-tulburare de digestie- şi a simptomelor acesteia: balonare, flatulenţe, eructaţie. Piperina, principalul activ din piper excită enzimele digestive, facilitează asimilarea proteinelor, lipidelor şi a unor glucide furnizate de alimentaţie. Înainte de a apela la un medic, încearcă să foloseşti mai mult piper în felurile de mâncare preparate”, explică dr. Daniela Stan, medic de familie.

Avantajul piperinei, o substanţă care se găseşte în piper, este că stimulează producţia bilei, îi permite acesteia să se debaraseze de toxine. Piperul facilitează eliminarea mucozităţilor şi posedă o acţiune dezinfectantă şi antalgică locală. De aceea, este ideal împotriva afecţiunilor specifice iernii: bronşită, laringită sau gripă.
 

Vă recomandăm şi:

Seminţele de floarea soarelui, un excelent energizant. De ce devin o bombă toxică atunci când sunt prăjite şi ce boli riscăm

Cel mai puternic antioxidant, interzis copiilor. Cum luptă zmeura cu cancerul şi reduce riscul unui avort spontan

Beneficiile şi riscurile smochinelor, fructul regilor, care previne cancerul - recomandările medicilor

Pericolul ascuns din căpşuni, cele mai bogate fructe în vitamina C. De ce sunt interzise copiilor - explicaţii medicale

Alimentul-minune care prelungeşte viaţa şi nu cade greu la stomac. Cinci motive să consumi ciuperci, înlocuitorul cărnii

CălăraşiPartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite