Prognoza meteo: Ce avem de îndurat după caniculă. Unde se anunţă vreme extremă

0
0
Vreme extremă: furtuni violente şi caniculă FOTO Shutterstock
Vreme extremă: furtuni violente şi caniculă FOTO Shutterstock

Căldura cumplită se mai domoleşte, dar se întorc în forţă furtunile violente. Meteorologii avertizează că valul de caniculă şi disconfortul termic vor persista şi în perioada următoare. De joi, ploile se extind în majoritatea regiunilor.

Pentru zilele de 4 şi 5 august este valabilă o avertizare cod galben de disconfort termic în zece judeţe din sudul şi sud-estul ţării, plus Capitala, iar indicele temperatură-umezeală (ITU) va depăşi pragul critic de 80 de unităţi.

Temperaturile maxime se vor situa, în general, între 33 şi 36 de grade, iar minimele, în marea lor majoritate, nu vor coborî sub 20 de grade.

Conform  prognozei Administraţiei Naţionale de Meteorologie(ANM0, până pe 15 august vor fi perioade în care regimul termic va deveni mai normal, cu temperaturi maxime ce vor scădea până spre 26 de grade Celsius în majoritatea regiunilor, iar instabilitatea atmosferică se va manifesta pe arii restrânse atât la jumătatea acestei săptămâni, cât şi la începutul celei viitoare

Miercuri, 4 august, conform ANM, vremea va fi călduroasă în regiunile vestice, sudice şi pe suprafeţe mici în restul teritoriului, iar în Oltenia şi în sud vestul Munteniei, pe alocuri, va fi caniculă; disconfortul termic va fi ridicat în sud şi sud-est. Cerul va fi variabil, dar, mai ales după-amiaza şi seara, vor fi înnorări temporar accentuate, averse, descărcări electrice, intensificări de scurtă durată ale vântului, vijelii şi grindină local în jumătatea de est a ţării şi la munte şi izolat în celelalte zone. Temperaturile maxime se vor încadra între 25 şi 36 de grade, iar cele minime între 13 şi 23 de grade, uşor mai scăzute în depresiuni.

În Bucureşti, disconfortul termic va fi în continuare ridicat. Cerul va fi variabil, iar în cursul zilei vor fi condiţii pentru averse, descărcări electrice şi intensificări de scurtă durată ale vântului. Temperatura maximă va fi de 33…34 de grade, iar cea minimă va fi de 19…21 de grade.

Joi, 5 august, se face şi mai cald,, în sud-sud-vest va fi caniculă, iar disconfortul termic se va accentua în majoritatea zonelor, însă va creşte şi gradul de instabilitate atmosferică. Meteorologii avertizează că, începând dinspre sud-vest şi cuprinzând treptat cea mai mare parte a ţării, vor fi perioade cu înnorări accentuate, frecvente descărcări electrice, averse, intensificări de scurtă durată ale vântului, vijelii şi grindină. 

Ploile vor avea şi caracter torenţial şi, cu probabilitate mai mare în vestul şi în nordul teritoriului şi la munte, cantităţile de apă vor fi local însemnate. În Dobrogea, fenomene de instabilitate atmosferică vor fi posibile doar izolat, în cursul nopţii. Temperaturile maxime se vor încadra în general între 29 şi 37 de grade, iar cele minime între 14 şi 24 de grade.

Şi în Capitală va fi căldură sufocantă, disconfortul termic se va accentua, dar va creşte şi gradul de instabilitate atmosferică. Cerul va fi variabil, cu înnorări temporar accentuate în orele serii şi noaptea când vor fi averse, descărcări electrice şi intensificări de scurtă durată ale vântului. Temperatura maximă se va situa în jurul a 36 de grade, iar cea minimă va fi de 19…20 de grade.

Vă mai recomandăm şi:

 

Vaccinat, dar tot cu mască! De ce?

 

Sezonul pepenilor, cel mai vândut fruct al verii. Sfaturi de la fermieri: cum alegem unul copt prin testul sunetului

Călăraşi


Ultimele știri
Cele mai citite