Prognoza meteo: cât de cald se anunţă. Ce vreme aduce luna octombrie, unde plouă cu găleata şi în ce regiuni va fi cel mai frig

0
Publicat:
Ultima actualizare:
De săptămâna viitoare, se schimbă iar vremea FOTO Adevărul
De săptămâna viitoare, se schimbă iar vremea FOTO Adevărul

Vremea frumoasă ne răsfaţă la acest sfârşit de săptămână. Maximele urcă în termometre, astfel încât în unele regiuni vor fi temperaturi mai degrabă de vară decât pentru începutul lunii octombrie. Căldura însă începe să se retragă uşor începând de luni, făcând loc unor zile mohorâte, reci şi ploioase.


În weekend, vremea va fi predominant frumoasă, iar valorile termice vor continua să crească urmând a se situa peste cele climatologic specifice acestei date din an. Conform Administraţiei Naţionale de Meteorologie(ANM), cerul va fi mai mult senin, iar vântul va sufla slab si moderat. Temperaturile maxime se vor încadra între 21 de grade în estul Transilvaniei şi în Deltă şi 28 de grade în Muntenia si Moldova. Dimineata, dar mai ales în cursul noptii, pe arii restrânse în zonele joase de relief va fi ceată.

Sâmbătă va fi la fel de frumos. Vremea va fi mai caldă decât în mod obisnuit pentru prima zi a lunii octombrie la nivelul întregii tări. Cerul va fi variabil, cu înnorări trecătoare si doar cu totul izolat spre sfârsitul intervalului în sud-vest vor fi posibile ploi slabe, de scurtă durată. Temperaturile maxime se vor încadra între 20...21 de grade pe litoral şi 27...28 de grade în Câmpia Română. De duminică noapte, ploile vor cuprinde toată ţara, iar de marţi, temperaturile scad drastic.

Precipitaţii abundente în Oltenia

În octombrie, temperaturile medii lunare ale aerului vor fi mai ridicate decât normalul perioadei în cea mai mare parte a teritoriului, cu excepţia regiunilor nordice, centrale şi vestice, unde acestea se vor apropia de media climatologică. Conform ANM, media multianuală lunară pentru luna octombrie este de 9,6 grade Celsius, luându-se în considerare parametrii monitorizaţi în intervalul 1981 — 2010.
În ceea ce priveşte valorile termice medii, specialiştii ANM estimează, în perioada analizată, valori medii de temperatură de până la 10 grade Celsius în Transilvania şi Maramureş, respectiv de până la 14 grade Celsius în Dobrogea.
Cantităţile totale de precipitaţii vor fi apropiate de norme în sud-estul şi, local, în sudul ţării, iar în restul teritoriului vor avea o tendinţă spre excedent. Media multianuală a precipitaţiilor este stabilită la 43,5 litri/metrul pătrat pentru luna octombrie. Cele mai mari cantităţi de precipitaţii sunt estimate în Oltenia (până la 70 l/mp), Maramureş (până la 68 l/mp), Banat (55 l/mp) şi Transilvania (50 l/mp).

Vă recomandăm şi:

Prognoza meteo: vreme de coşmar, cât de frig se face. Ce vreme se anunţă până la sfârşitul toamnei, unde va fi cel mai cald

Vremea se schimbă radical: vijelii, ploi torenţiale şi grindină timp de 3 zile

Canicula pârjoleşte sudul României: cât de cald se anunţă în weekend. Ponturi pentru a suporta căldura mai uşor

CălăraşiPartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite