Povestea seducătoarei Lisette Verea, cea mai sexy vedetă a cabaretului din anii '30. Artista a lansat şlagărul „Ionel, Ionelule“

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Fermecătoarea Lisette Verea, artistă a cabaretului bucureştean din anii '30, a fost cea care a interpretat pentru prima dată celebra melodie „Ionel, Ionelule“, semnată de George Sbârcea. Destinul avea însă să-I fie potrivnic la Hollywood, acolo unde şi-a încercat norocul.

Cântecul nemuritor care mai este fredonat şi astăzi a fost lansat în 1937, iar Lisette Verea, alături de Lulu Nicolau, un duet de succes al epocii, îl interpretează magistral.

Născută în Bucureşti, în 1914, Lisette, graţie talentului şi vocii inconfundabile, reuşeşte să intre în lumea artistică, apărând pe scenele de la "Alhambra” şi Teatrul de Comedie. Era apreciată pentru vocea specială, dar şi pentru voiciunea, frumuseţea şi eleganţa care îi dădeau un farmec aparte. Astfel, nu i-a fost dificil să fie remarcată şi să obţină roluri importante în filme şi spectacole româneşti.

Urmărită de ghinion

Conform cinemagia.ro, actriţa a fost solicitată să joace în ”Chemarea dragostei” – 1932 şi “Trenul fantomă”  - 1933 - alături de Tony Bulandra şi G. Storin. Din păcate însă, pe fondul celui de-al Doilea Război Mondial, Lisette, care era evreică, a părăsit ţara şi s-a mutat permanent în SUA. Numele ei figurează pe o listă de pasageri ai vaporului President Grant, sosit în New York pe 3 octombrie 1941.

Aici însă, deşi spera la o carieră cel puţin la fel de spectaculoasă ca în ţară, norocul nu avea să-i surâdă. Stabilită în Statele Unite ale Americii, Lisette are şansa să joace pe marele ecran în pelicula “A Night in Casablanca”, o productie mediocră, în compania celebrilor fraţi Marx. Vocea sa a propulsat-o pe scena operetei unde a avut un rol în "Văduva Veselă". Cu toate acestea, se pare că talentul nu a fost suficient pentru a deveni celebră. Accentul ei est-european a fost însă o mare piedică în evoluţia artistei, iar cariera ei a apus destul de repede. Nu a mai obţinut roluri din cauza  accentului său neplăcut în limba engleză.

A jucat şi în filme

Vedetă a cabaretului românesc din anii 1930, apreciată pentru vocea ei, Lisette a debutat în filmul „Chemarea dragostei”, în regia lui Jean Mihail, din 1932. În perioada interbelică, Lisette Verea este aplaudată pe scenele Teatrului Comedia şi Teatrului de Revistă Constantin Tănase. După exilul în America, Lisette Verea a jucat în opereta „The Merry Widow” şi a fost distribuitã în filmul „A Night in Casablanca”, produs de Marx Brothers, în 1946.

S-a căsătorit cu un magnat şi a renunţat la actorie

A jucat pe cele mai importante scene de teatru de revistă din Bucureşti, la Teatrul Cărăbuş, la Teatrul Excelsior, la Teatrul Alhambra, la Teatrul Regina Maria şi la Teatrul Comedia. În 1937 era una dintre cele mai apreciate actriţe de cabaret, iar pe scena Teatrului Alhambra, Lisette Verea împreună cu Lulu Nicolau a lansat un mare şlagăr compus de Claude Romano:  “Ionel, Ionelule”, cântat mai apoi şi de Maria Tănase. După ce a ajuns în SUA, în anii 40 s-a căsătorit cu fiul lui Chesterfield, mare fabricant de ţigări şi ciorapi de mătase, şi a renunţat la cariera de actriţă. Lisette a murit în 2003, în New York, iar necrologul i-a fost scris de The New York Times.
 

Vă recomandăm şi:

Povestea fabuloasă a româncei Nadia Gray. Diva care a înnebunit bărbaţii cu scena de striptease din „La Dolce Vita“ şi care a îngenuncheat Hollywood-ul

Femeia-spion. Românca Vera Atkins, cel mai important agent secret din cel de-Al Doilea Război Mondial

CălăraşiPartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite